EttevõtlusFLASHVaba AegValla uudised

Fotod: Elva keeglisaal on valmis ja ootab operaatorit

Elva Elu oli kutsutud tutvuma äsja valminud keeglisaaliga Elva kesklinnas

Kes veel tähele pole pannud, siis Elva kesklinnas on ehitatud viimane aasta üht kaasaegset ühekordset hoonet, mida juba ka rahvasuus keeglisaaliks kutsutakse. Käisime MTÜ Elva Elama liikmetega eksklusiivselt enne täielikku avamist keeglit mängimas ja hoonega tutvumas.

“Tõepoolest, hoone avapidu sai peetud ligi kuu aega tagasi, kui siin toimusid Elva esimesed lahtised meistrivõistlused sportkeeglis. Kohal oli sadakond spordiala harrastajat ning avamispidu oli meeleolukas”, sõnab hoonet haldava Concise Systems OÜ juhatuse liige Raiko Tigane. Siiski pole maja veel üldsusele avatud kuna keeglihuvilised on võtnud eesmärgiks ise mitte toitlustuse ja radade rendiga tegeleda. Hetkel otsitakse kogu majale partnerit, kes opereeriks nii toitlustuse kui keegliga. See võimaldaks hoone rajajatel jääda oma igapäevatööga tegelema.

Kohale jõudes saame kiiresti teada peamised erinevused kahe tuttava mängu erinevuste osas. Nii keegel kui bowling on veeremängud üldnimetusega “keegel”. Sealjuures bowlingusaale on Eestis rohkem, kuid litsentseeritud sportlasi on vähem. Sportkeeglit, mida mängitakse 10 kurika asemel 9-ga eristab amatöörile veel see, et kuulid on sportkeeglis ühesuurused ning aukudeta. Keeglirada on ka pisut teistsugune, kuid suures plaanis on need kaks mängu üsna sarnased – eesmärk on maha visata võimalikult palju kurikaid.

Keeglisaale on Eestis kokku ainult neli. Elva neljarajaline keeglisaal on hetkel kvaliteedilt üks paremaid maailmas. Lisaks Elvale on kaks keeglisaali Tallinnas ja üks Tartus. Sportkeeglit harrastab Eestis kokku paarsada inimest ning klubide meistrivõistlusi peetakse esiliigas ja meistriliigas.

Elva keeglisaali vedajad Raiko Tigane ja Markko Abel tegelevad igapäevaselt tarkvaraarendusega. Sportkeegel on olnud meeste lemmikuks juba aastaid – Markko Abel on mänginud poolprofina 4 hooaega Saksamaal bundesliigas TuS Gerolsheimi ridades ning saavutanud maailmameistrivõistlustel viienda koha. Just hiljuti osaleti Eesti koondisega võistkondlikul MMil, mis eelmisel nädalal Tsehhis Rokycanys lõppes. Keeglisaali rajamiseks Elvasse on võimalusi otsitud juba aastaid ning nüüd on pikaaegne unistus lõpuks teoks saanud.

Lauad keeglisaali kohvikus. Foto: Toomas Laatsit

Miks te selle hoone üldse ehitasite?

Eesmärk on lisada Elva sportimise ning vaba aja veetmise võimalusi. Kui linnas on piisavalt teenuseid, sportimise ja vaba aja veetmise võimalusi, siis elukohana on Elva kvaliteedilt üks paremaid kohti Eestis. Usume et noored pered hakkavad varsti Tartust Elvasse kolima, kuna Elvas on parem elada.

Miks just Elvasse?

Elva on meie jaoks oluline kuna meie juured on siit pärit ning hea meelega panustame piirkonna arengusse oma võimaluste piires.

Kas ehitus kulges plaanipäraselt?

Vahva fakt on, et ehitus sai valmis ehitajale ette antud viimase tähtpäeva südaööks, aga kuna statistiliselt ehitajad pigem ületavad tähtaega, siis tulemus on väga hea. Hea, et saime koostööks kasutada Elva ehitusettevõtet.

Elva keeglisaal väljast. Foto: Toomas Laatsit

Keeglirajad on eraldatud kohviku osast helikindla vahesinaga. Kas hoonel ongi kaks funktsiooni?

Jah täpselt nii – Elva keegliklubi eesmärk on spordiala arendamine ning treeningute, spordivõistluse ja liigamängude korraldus. Samas tahame jätta võimaluse kasutada seda lisaks spordile ka igapäevase meelelahutus- ja toitlustuskohana. Lisaks saab siin pidada sünnipäevi vms suuremaid pidusid.

Kui suure toitlustuspinna Elva saab?

Kokku on võimalik teenindada korraga ligikaudu 150 inimest. Väliterrassile mahub 20, restorani 80 ja 50-60 vahetult keegliradade kõrvale. Kuna avamispeost võttis osa umbes 120 inimest ja ruumi jäi ülegi, siis saame anda tootja garantii, et lubatu peab paika!

Keeglisaali kohvik. Foto: Toomas Laatsit

Kui erilised on keeglirajad?

Oma laps on ikka eriline. Aga lisaks sellele võib-olla on huvitav fakt, et keegliradade montaaž ja seadistamine kestis kolm nädalat. Selle tarbeks tuli kohale tuua kolm spetsialisti Saksamaalt, kes terve perioodi Elvas resideerusid. Rajad on sama hea kvaliteediga kui 2019 aasta MMil.

Kui palju Sa, Markko,ise sellega tegeled?

Varem tegelesin keegliga keskmiselt kord nädalas, lisaks esindasin võistlustel Tartu Keegliklubi. Nüüd kus keegel on koduhoovi tekkinud on ka treeningute sagedus kasvanud. Eestis profisportlaseid keeglis ei ole, küll aga on paarsada litsentsiga mängijat koondunud sportkeegliklubidesse. Lisaks on hulk harrastuskeegeldajaid. Loodame, et nende arvukus on peatselt kasvamas ka Elvas.

Kui suur huvi on Elva keeglisaali kasutamise vastu väljastpoolt?

Arvestades, et keeglisaal pole veel avatud, siis ütleks, et huvi on pigem suur. Enne MMi käis osa Eesti koondislasi spetsiaalselt Tallinnast ja Tartust nendel radadel harjutamas. Mõned Tartu keegliklubi kaaslased on andnud mõista, et sooviksid tulevikus siin treenida. Ka kohalikud soovivad juba aegu broneerida.

Elva keeglirajad. Foto:Toomas Laatsit

Hoones on ka klubiruum, kuidas on plaanitud klubiline tegevus?

Klubiruum on Elva keegliklubi liikmete kogunemiskoht. Keegliklubi hakkab korraldama treeninguid noortele. Lisaks plaanime kokku saada Elva sportkeegli esindusnaiskonna ja esindusmeeskonna, kellega hakkame osalema Eesti klubide meistrivõistlustel. Alustame esiliigast ja ideaalis võiks 5 aasta pärast Elva keegliklubi tulla Eesti meistriks.

Kas hoone avamiskuupäev on tulevase operaatori dikteerida?

Mulle isiklikult tundub, et siin on olulised erinevad komponendid. Üks komponent on Kesk tänava visuaalne seisund, teine komponent on põhitöö kõrvalt üle jääv ajaline ressurss ning kolmandaks sobiva kosilasega sobivate tingimuste kooskõlastamine. Hetkel võiks öelda, et kõik kolm annavad üsna võrdse panuse selle kuupäeva paika loksumisse. Samas avaldame lootust, et seda kuupäeva ei pea enam kaua ootama.

Vastasid: Raiko Tigane ja Markko Abel
Küsis: Fred Koppel

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X