Elva linnKogukondSport

Lahkus legendaarne jalgrattatreener ja Elva linna aukodanik Jüri Kalmus

Eile, 1. märtsi õhtul, lahkus meie seast 80-aastasena legendaarne jalgrattatreener Jüri Kalmus.

Ta lõpetas 1961. aastal Elva keskkooli ja 1975. aastal Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna.

Treenerina alustas Kalmus tööd Elva spordikoolis 1965. aastal. Oli nii jalgrattatreener kui kiiruisutamise treener. Aastal 1986 asutas Elva Jalgrattaklubi Velorõõm. 2002. aastast töötas Jüri Kalmus TÜ Akadeemilises Spordiklubis jalgrattatreenerina.

Jüri Kalmuse tänusõnad oma õpilastele 13. veebr 2018

2017. aastal pälvis Kalmus Eesti Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia, 2006. aastal sai ta Elva linna teenetemärgi Elva Täht ja kultuuripreemia. Eelmise aasta aprillis avati Kalmuse auks Arbi järve ääres. Selles kohas asus varasemalt Elva Spordikool, salvestust sellest avamisüritusest saab vaadata ERR-i lehel.

Jüri Kalmus koos tütre Inna-Ingaga omanimelisel mälestuspingil, foto: Inna-Inga Kalmus

Kalmuse juhendamisel on teiste seas treeninud Erika Salumäe, Margus Salumets, Caspar Austa, Gaido Päär, Mihkel Joosep ja Madis Joosep.

Jüri Kalmusega saab siin koos käia läbi kõik kohad, kus tema sportlase-ja treeneritee algas, kulges ja lõppes.

Perekonna järelhüüd isale

Eile, esimese kevadkuu esimesel õhtul lahkus meie seast legendaarne jalgrattatreener, südamepõhjani spordihing ja parim isa ja abikaasa ilma peal, meie kallis Jüri Kalmus… Sellest, et julm tõbi ta endaga viib, saime teada vaid kuu tagasi. See oli ootamatu, valus ja uskumatu.

Kevadel sündinud tugeva tahtejõuga mehena oli ta soov pidada vastu vähemalt kevadeni. Lootsime parimat, lootsime rohkemat ja olime temaga. Ent kätte jõudis siiski esimese kevadkuu esimene päev ja ta oli väsinud. Ta ootas kevade ära… ja läks vaikselt. Oma igavesse kevadesse.

Tärkava kevade elujõud märtsis 2024, foto: Elva Elu

***

Avaldame Elva Elu poolt sügavat kaastunnet abikaasa Ailile, tütardele Avele, Inna-Ingale, Mari-Liisile ja Kertule.

Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X