Kohalik Võim

Elva Vallavolikogu asub esmaspäeval hääletama volinike elukohaga seonduvat

Kas Marika Saar või Kertu Vuks elavad ikka päriselt Elvas?

Esmaspäeval 30. septembril toimuval Elva Vallavolikogu korralise istungi üks päevakorrapunkt kannab mittemidagiütlevat nime – Volikogu otsuse eelnõu – Riigikohtule taotluse esitamine.

Sisu poolest on tegemist kolm aastat kestnud protsessiga, milles osad Elva Vallavolikogu kandidaadid (Vahur Jaakma, Maigi Keerd, Mati Miil) palusid erinevalt kohtuastmetelt hinnangut kontrollimaks, kas teiste kandidaatide (Urmas Kruuse, Kertu Vuks, Marika Saar ja Maano Koemets) ametlik elukoha sissekirjutis vastab ka tegelikkusele.

Kaebajate hinnangul on täpsemalt tegemist nii-öelda poliitturismiga: tuntud inimesed registreerivad end valimiste eel elama omavalitsustesse, kus nad tegelikult ei ela. Kaebajate sõnutsi moonutab aga selline praktika valimistulemusi ja läheb vastuollu põhiseadusega, sest kohaliku elu küsimuste lahendamine peab jääma kohalikele elanikele, kes on konkreetse omavalitsusega piisavalt seotud ning tunnevad kohalikku elu ja vajadusi.

Riigikohus leidis, et volikokku kandideerijate rahvastikuregistrisse kantud elukoha ja tegeliku elukoha lahknemine pole õiguslikult lubatav. Ühtlasi oli riigikohtu seisukoht, et kui rahvastikuregistri ebaõige kanne rikub kaebajate õigusi, võivad nad esitada kaebuse halduskohtule, et kohustada omavalitsust kannet parandama. 29.02.2024 tegi Tartu Ringkonnakohus haldusasjas nr 3-21-2230 kohtuotsuse, mis on jõustunud ning mille resolutsiooni punktiga 1 on kohustatud Elva valda kontrollima kaebuses nimetatud isikute elukoha aadressi kannete õigsust rahvastikuregistris ning tegema kannete ebaõigsuse korral vajalikud muudatused.

Elva vallakantselei on aga ette valmistanud volikogu nimel vastutaotluse Riigikohtule, milles sõnab, et “Tartu Ringkonnakohtu 29.02.2024 otsus ei ole asjakohaste õigusnormide puudumise tõttu täidetav. Rahvastikuregistri seaduses (RRS) ega muudes õigusaktides ei ole sätestatud KOV-idele asjakohaseid õiguslikke võimalusi või meetmeid ning selget menetluskorda sellise sisulise kontrollimenetluse läbiviimiseks. Seetõttu on KOV-il võimatu tagada seda, et KOV volikogus tegutseksid üksnes kohalikud elanikud.”

Elva Vallavolikogus on küsimus esimest korda avalikult arutlusel. Taotluse esitamine tuleb esmaspäeval vallavolikogus hääletamisele, selle otsuse jõustumiseks on tarvis 15 voliniku poolthäält. Istungi ülekanne on jälgitav siit – https://www.youtube.com/watch?v=Dj8RDgmzn3M

Tags
Show More

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Related Articles

Back to top button
Close
X