ArvamusKohalik VõimValla uudised

Repliik: kui maksumaksja rahade eest omadele – siis nõrkemiseni!

Mõne aja eest oli Tartu Postimehest (artikkel 31.08.2023) võimalik lugeda uudist, et tänane Elva Vallavalitsuse abivallavanem Kertu Vuks (Reformierakond) lahkub siinselt ametikohalt ja siirdub tööle Tartu Linnavalitsusse ruumiloome osakonna juhatajaks. Kõik hästi, elu peabki edasi minema, uued väljakutsed on põnevad ja nagu öeldakse – üle viie aasta sama tööd tehes võibki “hapuks” minna. Tuult tiibadesse, hea Kertu!

Eile saadeti Elva Vallavolikogu liikmetele laiali tuleval esmaspäeval 25.09.2023 toimuva Elva Vallavolikogu kutse koos päevakorraga (link dokumentidele), kust siis selgus, et igati hästi tasustatud abivallavanem Vuksile kavatsetakse teha nn kuldne käepigistus kuupalkade ulatuses, mis hetkel on lahtine. Vastava ettepanekuga tullakse välja esmaspäevasel volikogu istungil. Kuna seadus omal soovil lahkumise korral hüvitist maksta ei võimalda, on Marika Saar esitanud volikogu päevakorda eelnõu Kertu Vuksile ühekordse lisatasu (preemia) määramiseks. Ma eeldan, et see on kaks kuni kolm kuupalka (3500 € bruto + täiendavad palgafondi-kuluread ). Kaks abivallavanema kuupalka ampsab Elva valla eelarvest ca 9400 €!

Kui me volikogus käesoleva aasta eelarvet kinnitasime, siis selgus, et maksumaksja raha selle aasta investeeringuteks sisuliselt pole! Oli planeeritud 85 000 € suurune summa maksumaksjatelt, kõrval olevale tulureale oli vallavalitsus planeerinud samaks eelarveaastaks ca 100 000 € ulatuses vallavara võõrandamise (nt pumbajaama krunt, garaažiboksid Puhjas vms). Mis ka õnnestus, nagu oli kuulda eelmisel volikogul augustis.

Ehk siis käesoleval aastal maksumaksja raha valla investeeringuobjektidele ei jagunudki. Sest seda raha ei ole olemas, seda ei jagunud! Eelarve on niivõrd pinges, sest Elva Vallavalitsus ei ole suutnud kulusid kärpida! Inimesi on palgatud hoopis juurde, mis kahandab valla investeerimise potentsiaali veelgi! Elva valla investeerimisvõimekusega seotud probleemistikku on kirjeldanud volinik Fred Koppel Ja Rein Abel varasemas Elva Elu arvamusartiklis (link). Samuti on seda problemaatikat kirjeldatud Elva Uudiste portaaalis (link).

Kas suurusjärgus 10 000 € on meile suur raha?

Vist oleneb, kellele või millele raha kulub! Mina arvan, et selle summa ees saab teha kohaliku kogukonna heaks palju! Elva linn on täis viltuseid poste, pika habemega saaga on “Kesk-tänava-kolisevad-restkaevude-luugid“, ka Pikk tänav on hakanud kolisema. Meile kõigi poolt kasutatavas Elva jäätmejaamas lõppes Rocla-kaalu jaks, raha uue jaoks (hind nt 1626 €, pakkumise link) pole, samuti statsionaarse autokaalu jaoks, mis kiirendaks tunduvalt jäätmete vastuvõttu suvisel hooajal. Pole raha katkise liumäe jaoks Murumuna lasteaias (hind kuni 1000 € ?). Raha uue jaoks hakatakse koguma sel sügisel heategevusliku laada abil (mis iseenesest on igati hea ja tänuväärt ettevõtmine). Raha valla pisiasjade jaoks pole! WC paberit Paisjärve äärse puhkeala kemmergusse oleme pidanud jooksvalt viima MTÜ Elva Elama vahenditest.

Elva Kesk tänava kolisev kaevuluuk autorataste all (Põik tn ristmik). Kolisevaid luuke on üle linna esindustänava arvukalt! Need häirivad sealsete elanike öörahu, ehmatavad autojuhte, rattureid ning jalakäijaid. Samuti läheduses asuva restorani välikohvikus ilusat Elvat nautivaid kliente. Hoolimata arvukatest teavitustest pole mitu Elva vallavalitsust suutnud probleemile püsivat lahendust leida. Alati jõutakse selleni, et “raha pole ega tule”! Video: Toomas Laatsit

Parafraseerin ühte seika ja Elva Valla pikaaegset juhtfiguuri projektitoetuste määramise komisjonist, kus jaotati maksumaksja rahasid projektitaotlejate suunas: kui maksumaksja rahade eest saab, siis nõrkemiseni, eksole? Haah!

Ma leian, et on amoraalne Elva Vallavalitsusel / Elva Vallavolikogul maksta välja ja abivallavanem Vuksil vastu võtta preemiat (nn kuldset käepigistust) olukorras, kus Elva linnas ja vallas meile kõigile vajalike pisiasjade jaoks raha üsna sageli mitte kuidagi ei jagu!

Toomas Laatsit

Elva Vallavolikogu liige

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X