Arvamus

ARVAMUS: Vana võim jätkab “aknaaluste” toel

22. november läheb ajalukku päevana, mil selgus kurb tõsiasi: valimistel heakskiidu saanud võimuvahetust Elva vallas ei tule.

29-liikmelises volikogus saavutasid ülekaalu Elva valla mõistes uued jõud: Isamaa sai volikogus 8 kohta ja EKRE 7. Seevastu senised võimulolijad, kes jagunesid valimistel Reformierakonna ja valimisliidu Sinu Elva Vald vahel, pidid piirduma kumbki vaid 6 volikogu kohaga. Keskerakond sai 2 kohta.
Valija soov võimuvahetuseks oli ilmne. Isamaa ja EKRE alustasid koalitsioonikõnelusi ja kutsusid kolmandana laua taha ka Keskerakonna. Sündis koalitsioonileping, mida asjaosalised hindasid ambitsioonikaks. Sellega tuleb nõustuda, kuna koalitsioon kavandas ujula ehitamist, lasteaia kohatasu vabastust ja hulka investeeringuid üle kogu valla.

Lahkarvamused võivad tuua tagasi vana võimu

Reformierakonna, valimisliidu ja nendega vahepeal liitunud Sulev Kuusi häältest Elva vallas võimu haaramiseks ei piisa. Neile kuulub volikogus 13 kohta, Isamaa, EKRE ja keskerakondlane Peeter Laasiku koalitsioonile aga 14 kohta. 

Muutunud olukorras kaalukeeleks osutunud “aknaalused” Toomas Laatsit ja Margus Ivask andsid volikogu esimehe valimistel hääle Sulev Kuusile. Hetk peale volikogu koosolekut avaldatud uudis kinnitab, et nad on ühinenud Reformierakonna ja Sinu Elva Valla koostöölepinguga.

Üks asi on olla eriarvamusel. Hoopis teine asi on vahetada poolt. Üleminek Reformierakonna taktikepi alla tundub nii Marguse kui ka Toomase puhul veider. Nad mõlemad on saanud kibedaid kogemusi ja neil ei peaks olema põhjust Reformierakonda usaldada. 

Alles kevadel võitles Toomas Laatsit Verevi järve kaitsmise eest ja oli teravas vastasseisus detailplaneeringut toetanud Reformierakonna ja valimisliidu Sinu Elva Vald inimestega. Facebooki ELVA grupis korraldatud küsitluses oli 98% vastanutest Toomasega ühte meelt, et Verevi randa ujulat ehitada ei tohi. Kuna arvude vastu ei saanud, asusid reformierakondlased ja tänased sinuelvakad küsitlust naeruvääristama ja seadsid igal võimalusel kahtluse alla selle usaldusväärsuse. Margusel on aga Reformierakonnaga kana kitkuda kaugemast ajast. Pidi ju Eva Kamsi väga tubli linnavalitsus ja Margus selle liikmena mõni kuu enne 2017. aasta valimisi lahkuma just Reformierakonna korraldatud võimupöörde tõttu. Mis paneb neid nüüd Reformierakonna rüppe pöörduma, jääb arusaamatuks ja ootaks nendepoolset selgitust.

Vana viha ja punased jooned

Üllatusena avaldas volikogu liige Toomas Laatsit 17. novembril portaalis Elva Elu süüdistustest laetud artikli ja väljendas enda ja Margus Ivaski valmisolekut koostööks kõigi poliitiliste jõududega.

Toomas Laatsit ja Margus Ivask pääsesid volikogusse Isamaa nimekirja liikmetena. Nende ja ülejäänud 6 saadiku lahkarvamused ei ole väidetavalt seotud koalitsioonilepingu sisuga. Punaseks jooneks osutusid ametikohad. 15. novembri volikogu istungil jäi EKRE poolne volikogu esimehe kandidaat Aivar Õun toetuseta. Järgmisel volikogu istungil teatas Õun kompromissina, et ei pretendeeri ühelegi poliitilisele ametikohale.

Toomas kirjutab, et vana vihaga ujulat ei ehita. Olgu vanaga, kuidas on, täna on määravaks saanud “aknaaluste” värske viha Aivar Õuna isiku vastu. Kui kõik läheb nii, nagu koostöölepinglased deklareerivad, kulgeb võim Elvas taas vanade olijate Reformierakonna ja Sinu Elva Valla juhtimise all. Toomas ja Margus on petnud iseenda valijate ootusi ja Elva valla valijate enamuse ootusi.

Ülla Napp
elvalane

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X