AjaluguElva linnKogukondLapsedNooredPersoonSport

ELVA UISURADA 70

“Kui neil seal Elvas tõesti hädasti spordijuhtimist vaja on, no siis ma lähengi!” ütles Richard Anton, kui tuli Elva kooli kehalise kasvatuse õpetajaks 1949. aastal. 

Raudne spordihing, kes seisis sirgeselgselt Elva spordi arengu eest.

Esimese uisuraja ajas sisse hilisem andekas kiiruisutaja Viktor Orlovski Vaiksele järvele, kus poistega uisutamist harjutati. 

Stiilinäide stardist Arbi järvelt, mida Jüri Kalmus noorena lihvis Eesti koondislastelt: Ants Antsoni, Vello Volmeri ja Jüri Lagle järgi-  50-ndate lõpp Foto: J. Kalmus erakogu

1951. aastal alustas Elva “Jääkuningas” täismõõtmetes (333,33 m) uisuraja rajamist Arbi järvele, kasutades Phytagorase teoreemi õigete nurkade välja arvutamisel ning põhjalikku õpetust ajakirjast “Kehakultuur” (1945).

Arbi järvel mõõdavad maha uisuraja kurvi Tõnu Aigro ja Andrus Kerstenbeck -1966. Foto: A. Kerstenbeck

Liuväli korrastati koos õpilastega, kes ei kartnud rasket tööd, kehalise kasvatuse tundides koos tolleaegse kehalise kasvatuse õpetaja Arno Otsaga. Uisuraja kastmiseks kaubeldi algselt tuletõrjujate käest vana käsiprits. Kõige tähtsam oli õige valamine.

Suurim uisuraja korrashoiu “süü” langes muidugi vanale Antonile, isegi meie olümpiavõitja Ants Antson ei pidanud paljuks olla raja puhastamisel abiks. Eesti kiiruisutamise koondise treeninglaagrid peeti just Elvas, eesotsas Ants Antsoniga, kes tuli 1964. aastal Innsbruckis olümpiavõitjaks. Elva rahvas pidas teda kui oma poisiks.

Elvas Arbi järvel sageli treeninud Ants Antson võitis 1964. aastal Innsbruckis peetud IX taliolümpiamängudel 1500 meetri kiiruisutamises kuldmedali. Ta tunnistati 1964. aastal maailma parimaks kiiruisutajaks ja pälvis Oscar Mathiseni auhinna.

Elva Arbi järve uisurada kujunes alates 50-ndate teisest poolest Eestis põhiliselt ainsaks kiiruisurajaks. Arbi järvel viidi läbi kiiruisutamine sõpruskohtumisi Eesti ja Läti koondiste vahel ning ka kõik Eesti meistrivõistlused. Anton korraldas ise ka väikestele lasteaialastele uisukursusi, laenutades neile väikesi uiske nn “pantse”.

1953. aastal peeti Elvas esimest korda Eesti kiiruisutamise meistrivõistlused. Ants Antson püstitas rekordeid Arbi järvel uisutades ööselgi, sest siis oli jää kõige sõidetavam.

Ants Antsoni signeeritud Innsbrucki olümpiavõitu tähistav kaart. Skaneering Aivo Johansoni erakogust

1961. aastal valmis 400 m uisurada.

VSÜ “Jõud” Elva rajooni kiiruisutamise meistrivõistlused. Pildil: vasakult Imbi Varik, Pille Simm, Marta Tamm, Jüri Kalmus,Kalju Kriisa, Meinhard Saks, Enn Pettai, Kalju Koch. 60-ndad Foto: J. Kalmus erakogu

1971. aastal toimus uisutamisvõistlus “20 aastat Elva uisurada”. Startis ka olümpiavõitja Ants Antson. 

Uisuraja puhastamise traktor vajus Arbi järve – 70-ndad. Foto: J. Kalmus erakogu
Kiiruisutamise karikavõistlused 1977 diplom. Foto: muis.ee

1981. aastal oli uisuüritus “30 aastat Elva kiiruisurada”. 

1983. aastal pidi rada loodusele alla vanduma, sest järvele ei saanud lihtsalt rada teha. Seega rajati see Elva staadionile. Kohale tulid ka iluuisutajad Tallinnast demonstreerima oma oskusi. 

Ain Rossi stiilinäide Arbi järvel – okt. lõpp 1980. Foto: J.Kalmus erakogu

Uisurada läks “Jääkuningale” maksma palju higi, närvipinget ja unetuid öid.

2002. aastal lahkus Elva raudne spordihing, “Jääkuningas” ja Elva linna aukodanik Richard Anton taevastele uisuradadele. 

2021. aastal sai Elva uisurada 70-aastaseks.

Uisurada Arbi järvel, talv 2021. Foto: Elva Sport

Elva Arbi järve uisurada on uiskudel suureks kasvatanud lapsi põlvkondade kaupa.

Jõudu kõigile, kes Elvas uisurajad sisse ajavad ja ka nende eest hoolt püüavad kanda.

Sest teadke, et vana Anton on alati nendega, kes teevad seda hingega!

Teksti koostanud raamatu “Elva raudne spordihing” /V.Sonn/ ja Jüri Kalmus meenutuste põhjal Inna-Inga Kalmus.

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X