Kohalik VõimKultuurSport

Valla spordijuht Madis Šumanov ootab eesolevaid väljakutseid huviga

Augusti lõpus täistööajaga spordijuhi kohal tööd alustav Madis Šumanov ütleb iseenda kohta, et talle meeldivad väljakutsed ning kõik mis sellega kaasneb, sealhulgas katsetamine ja uute projektide väljatöötamine. Samuti loodab ta sisimas leida endale elukoha just Elva vallas.

Madis on pärit Viru-Nigula vallas asuvast Mahu külast, kus tema tee viis edasi Rakvere Eragümnaasiumi 7. klassi. Põhikooli lõpus kolis Madise perekond Rakverre ja pärast seda kolis ta Tallinna ja läks õppima Tallinna Tehnikaülikooli avalikku haldust.

Madis on suurema osa oma elust olnud seotud korvpalliga. Peale gümnaasiumi lõppu värbas TTÜ ta oma korvpallimeeskonda. „Seejärel läksin kaheks aastaks Saksamaale korvpalli mängima, enne Eestisse tagasitulekut mängisin ka Kreekas,“ räägib Madis. Siis asus ta mängima Rakvere korvpalliklubis Tarvas. „Hooaja lõpus pakuti mulle juba mänedžeri kohta ning hiljem asusin tööle Eesti Korvpalliliidus, kus olen töötanud tänaseni ehk kokku kaks aastat.“

Korvpallurikarjäär välismaal takistas Madisel ülikooli lõpetamast, kuid 2011.–2013. aastal mängis välismaal vähe eestlasi ning soov avastada ka seda maailma oli väga suur. „Seesuguseid võimalusi ei avanenud eriti ja seega haarasin võimalusest kinni. Kindlasti on mul plaan minna uuesti õppima,“ sõnab Madis.

Korvpalliliidus on praegu veel Madise juhtida seitse koondist, peale selle veel ka Audentese Spordigümnaasiumi poiste ja tüdrukute kaks võistkonda. Madis usub, et selles valdkonnas töötamine on andnud talle õiged kogemused ja kontaktid selleks, et teha head tööd spordijuhi töökohal. „Kuigi suur osa minu elust on olnud seotud korvpalliga, olen proovinud ka jalgpalli, judot, hokit ja joogat – seega oskan spordialadele kindlasti erinevatest vajalikest nurkadest läheneda.“

Elva vallas seisab ees mitmeid väljakutseid

Madis näeb Elva vallas mitut suurt ülesannet: sealhulgas spordihoone projekti lõpuleviimine, valla spordiobjektidest ülevaate tegemine ja muidugi üsna pea kätte jõudva Elva spordikuu korraldamine. „Kogukonna liitmine on samuti üks suur ülesanne, sest vallas on palju keskusi, kellel kõigil peaks spordivaldkonnas olema oma hääl ja võimalus tegutseda võrdsetes oludes.“ Madis soovib, et kõik valla noored leiaksid ka tee tulevasse uude spordihoonesse, et kõigil oleks võimalus kvaliteetsetes tingimustes sporti teha.

„Kindlasti seisab minu ees väljakutse, kuidas saada liikuma need noored, kes ütlevad praegu spordile absoluutse ei. Kuidas leida see tasakaal nutimaailma ja mõne potentsiaalselt huvipakkuva spordiala vahel?“ mõtiskleb Madis ja lisab, et see saab kindlasti olema üks tema eesmärkidest – proovida tuua võimalikult palju noori mõne spordiala juurde. „Mina alustasin reaalsete treeningutega Aivo Erkmaa käe all Rakveres 15-aastaselt ja seega tean ma hästi, mida tähendab n-ö hilja alustada. Kuid ka nii on võimalik kaugele jõuda.“

Madise arvates on Elva vallas suurt väljakutset pakkuv seegi, et majutusvõimalusi on vähe. „Kui soovime erinevatel aladel korraldada laagreid või lasta neid siin korraldada, siis praegu on esimene küsimus, et kus neid inimesi majutada?“ räägib Madis ja lisab, et juba praegu tunnevad inimesed uue spordihoone vastu huvi ning olemas on soov siin laagreid korraldada. „Huvi Elva vastu on väga tore, kuid peame välja mõtlema, kuidas täita nende inimeste ootusi, kes soovivad siia treenima tulla.“

Kirg spordi vastu maast madalast 

Kuid kuidas sai Madise kirg korvpalli ja spordi vastu üldse alguse? „Maakodus ehk siis Mahus pani vanaisa mulle peaaegu kohe korvpallirõnga üles. Pärast seda olen üsna palju omal käel treeninud ja mänginud. Olen mänginud nii koos sõpradega, aga harrastanud ka üksinda tänavakorvpalli mängimist, sest mängupartnereid polnud,“ kirjeldab ta. Peale selle on proovinud Madis mängida jalgpalli, hokit ja tegelenud judoga kuni kollase vööni välja. Samuti tunneb Madis huvi näitlemise ja lavavõitluse kaskadööritöö vastu. „Viimati osalesin kaskadöörina Cesise ehk Võnnu lahingu taaslavastusel, mida väisasid kümned tuhanded inimesed, sh Eesti ja Läti presidendid.“

„Korvpall oli aga see, mis mind kutsus. Jalgrattasporti on minusugusel pikal mehel raske teha (Madis on 2,07 m pikk) ja muud spordialad ikkagi polnud minu jaoks need õiged.“ Madise sõnul tuleb aga kindlasti erinevaid alasid proovida ja nii tuleb lasta ka noortel katsetamise käigus leida endale see õige ala.

Praegu Tallinnas elav Madis otsib endale kodu Elvas, kuid seni ei ole õnnestunud tal veel midagi sobivat leida. „Minu esimene siht ja soov on leida elukoht ikkagi Elvas või vallas, alles seejärel vaataksin Tartu suunas.“ Madise sõnul on talle maal kasvanud inimesena oluline, et ka tema praegu kahe ja poole aastane poeg saaks kasvada ja nautida just maapiirkonna võlusid.

Madise kontaktid on:
madis.sumanov@elva.ee või tel 513 8677

Elva Vallavalitsus

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X