Toimetaja veerg

TOIMETAJA VEERG: Isadepäevast ja “vallaisadest”

Novembrikuu teine nädal on käes. Selle finaaliks on eeloleval pühapäeval isadepäev, nagu ikka novembri teisel pühapäeval.

Aga nädala algusse jääb meie valla jaoks väga tähtis päev – teisipäevast on Elva vallal vallavanem. Ja tema abid kindlasti ka. Jääb hoida vaid pöialt, et juhtimistöö  kulgeks volikoguga üksmeeles ja ilma asjatute „pausideta“, mis kuluks koalitsiooni muutmisele opositsiooniks. Kõige parem, kui vallavõimul poleks üldse opositsiooni. Selle asemel oleks au sees kriitika ja enesekriitika ning valla ülesehitamine käiks nagu korraliku maja püstipanek. Oleks ju väga kentsakas, kui majale  ehitaks ühe kihi üks brigaad, siis jätkaks tööd täiesti vastupidiste hoiakutega mehed ja toimetamine käikski samas vaimus edasi.

On muidugi vaid juhus, et see novembrikuu 7. päev on idanaabri ajaloos üks väga saatuslik daatum – oktoobripöörde aastapäev. Rahvaste vangla ei sündinud Venemaal punaste läbi. Nemad täitsid Saksa kindralstaabilt saadud ülesande ausalt – viisid Venemaa sõjast välja. Ja alles siis käivitasid aastakümneid kestnud tapatalgud. Kõige selleni poleks jõutud, kui viimane Vene keiser poleks tahtetult allunud välisminister Sazonovi keelitusele ilmasõtta minna. Siis jätkus idanaabri pool psühhopaatidest juhtide võidukäik ja peeti mitmed sõjad takkaotsa. Filmimees Eisensteini väljamõeldud Talvepalee ründamist tähistab naaber küllap tänavugi.

Meenub reaalselt aset leidnud juhtum mõned aastad tagasi Türgimaal,  ühes sealses hotellis. Sedapuhku tähistasid vene turistid küll teist superpüha – sõjavõitu. Purjekil olles uuriti välja, kus samas hotellis peatusid sakslased, haarati seinalt vahtkustutid, tormati sakslaste tubadesse ning, karjudes „Stalini ja Kodumaa eest!“, valati nad vahuga üle. Pärast küsiti, miks ei naerda – Pobeeda-pidu ju!

Isadepäev on tore. USAs viidi see sisse juba 1910.aastal, 50 aastat on isadepäev seal riigipüha. Tõsi küll, juunikuus.

Aga meie isadele, ette rutates, kaunist novembrikuist nädalalõppu!

Kalju Hook

Sildid
Näita rohkem

Kalju Hook

ajaloolane, ajakirjanik ja tõlk. Töötanud Pärnu Raadios, Õhtulehes, Rahvalehes ja Pärnu Ekspressis. Kaastööd teinud Eesti Raadiole ja Elva Postipoisile.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X