ArvamusKohalik Võim

Arvamus: ühe reetmise anatoomia

Kui keegi arvab, et valimiste järel hakkavad võimu teostama rahvalt ülekaaluka toetuse saanud erakonnad, siis ta eksib. Elvas tõmbasid pikima kõrre hoopis valimistel kõige vähem hääli saanud keskerakondlased.

Viimastel valimistel sain ma  Elva valla rahvalt  ülekaalukalt kõige suurema toetuse. Minu poolt hääletas 324 inimest. Endalegi üllatuseks jätsin ma kaugele selja taha nii valla senised juhid, volikogu sotsist esimehe Maano Koemetsa (239 häält)  kui reformierakondlasest vallavanema Heiki  Hanseni (226 häält) ja tema eelkäija Toomas Järveoja (171) , maaeluminister Urnas Kruusest  (127) rääkimata,  kes ka ise  kunagi Elva linnapea toolil istus.

Võimsa tulemuse saavutas ka meie EKRE  meeskond. Me saime volikogu 29-st kohast endale seitse ja jäime napilt alla vaid Isamaale.  Tõsi, enne  e-häälte lugemist oli meie ülekaal (11 kohta) lausa totaalne.

Niisiis võitsime koos Isamaaga valimised. Meie poolt hääletas 3514 vallaelanikku.

Seni võimul olnud  oravad ja sotsid koos liitlastega said kokku vaid  2703 häält.

Nii valimistulemused, kui sellele eelnenud arvukad kohtumised Elva linnas kui valla kaugetes ääremaa nurkades näitasid selgelt, et rahvas oli väsinud  reformierakondlaste ja sotside senisest valitsemisest. Elva on olnud Tartu kõrval 17 pikka aastat oravapartei üks tugevamaid kantse. 

Seekord andis rahvas neile hundipassi, ütles, et puhake vennad jalga.

Peale valimisvõitu  alustasime ettevalmistusi oma lubaduste täitmisel.   Rääkisime isamaaliitlaste ja  keskerakondlastega läbi lahendamist vajavad probleemid, jagasime vastutusvaldkonnad ning sõlmisime ühise koalitsioonilepingu. Teisipäeva varahommikusel Rõngu turul,  nagu ka kõikjal mujal vallas hoiti meile tugevalt pöialt.

Kuigi kõik koalitsioonipartnerid kinnitasid nagu ühest suust, et kõik läheb nii nagu kokku lepitud, kukkus meie mees Aivar Õun volikogu esimehe valimistel ometi läbi. Keegi meist oli hääletanud Aivari vastu.

Kes see oli,  jäi esialgu segaseks.  See, et kaks Isamaaliidu nimekirjas kandideerinud meest – Toomas Laatsit ja  Margus Ivask jäävad erapooletuks,  oli kitsamas ringis varem teada.

Oli väga raske aeg, aga me pidime omavahelise usalduse taastamiseks  teada saama, kes meid reetis. Miskipärast pelgas kõige rohkem reeturi nime Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Sulev Kuus. Ta  jutustas kõigile, et tema näitas salajasel hääletamisel Peete Laasikule oma arvutiekraani.   Esialgu ma uskusin Sulevit.    

Mida päev edasi, seda enam võimalike reeturite ring koomale tõmbus.

Samal ajal hakkas tulema infot selle kohta,  kuidas võimust ilma jäänud oravapartei üritab ühte või teist meie inimest üle meelitada. Võimalikule ostetavale  oldi  väidetavalt isegi hinnasildid külge  pandud, ühel oli see 3500, teisel 1500, kolmandal 700 eurot kuus.  Ühele lubati  volikogu esimehe kohta, teisele pakuti õigesti käitudes vallavalitsuse liikme ametit, kolmandale lubati  komisjoni esimehe kohta.  Kõik see toimus Elvas.

Kuid   signaalid hakkasid tulema ka kaugelt Tallinnast. Peaministripartei tipust saabus vahendaja kaudu sõnum ühele meie võtmetegelastest. Selle sisu oli lihtne: tule meie poole üle,  me upitame su vallavanemaks.  Elvas  räägiti üha enam sellest, et maaeluminister Urmas Kruuse on hakanud  miskipärast iga päev ühele meie  meeskonna liikmele Sulev Kuusele helistama, vähe sellest, ministrihärra olevat isegi valitsuse istungil leidnud  piisavalt aega tublile põllumehele sõnumeid saata.  Milliseid, seda keegi  mõistagi ei teadnud, ehkki aimata ju võis.

Nädala lõpuks oli tulemus käes,  isamaalised ülejooksikud olid endiste vallajuhtidega käed löönud ning  Teedla küla tubli põllumees Sulev Kuus teatas, et ka tema vahetab paati.

Põhjenduseks ütles, et meie hääled ei pea.

Kohe peale Sulevi ootamatut teadet, vahetult enne volikogu uut istungit kus me kavatsesime meie poolt uue volikogu esimehe kandidaadi välja käia  kutsusin taas kokku kogu meie meeskonna – Isamaaliidu , EKRE ja Keskerakonna saadikud. See oli juba teine sedalaadi kohtumine, eelmisel olid  mõlemad keskerakondlased veel laua taga ja vandusid koalitsioonile truudust.  Seekord oli laua ääres 14 inimest.

Küsisin kõigilt taaskord üle, kas nad hääletavad ühiselt kokku lepitud kandidaadi poolt?

Kõik neliteist vastasid pikemalt mõtlemata jaatavalt. Ka Keskerakonna  Elva osakonna esimees Peeter Laasik. Vähe sellest,  Peeter pidas vajalikuks koalitsioonikaaslastele rõhutada, et separaatläbirääkimisi me ei pea.

Kuna volikogu esimeheks saamiseks on Elvas vaja 15 saadiku häält, meil oli aga koos Peeter Laasikuga vaid 14,  oli  kõigile selge, et Isamaa, EKRE ja Keskerakonna koalitsiooni hävitab Sulev Kuus.

Kuid ikkagi, kes hääletas volikogu esimehe valimistel Aivar Õuna vastu?

Võibolla tookord polnudki see toona Sulev Kuus. Tõele au andes tuleb tunnistada, et Kuus polnud üldsegi mitte esimene, kes uue võimuliidu  reetmise teele astus.  Elva  Isamaa- Ekre võimuliidu saatuse otsustasid tegelikult Keskerakonna ja Reformierakonna  Tallinna parteikontorid ja keskerakonna Elva osakonna esimees Peeter Laasik. Oma õnnistuse andis sellele ka Keskerakonna esimees Jüri Ratas isiklikult.

Nii nagu enamikus kohtades lähtuti pühast eesmärgist EKRE iga hinna eest  võimu juurest eemal hoida.

Kuid see pole kaugeltki veel kõik. Selgub, et volikokku saamise nimel olid  Isamaa uhke lipu alla pugenud mitte kaks,  vaid lausa kolm meest, kes  kasutasid seda vaid oma väikeste isiklike ambitsioonide rahuldamiseks. Peale valimispäeva jooksid nad esimesel võimalusel vana võimu poole üle. Sellega ei reetnud nad mitte üksnes meid,  vaid  petsid ka oma valijaid.

Toomas Laatsiti ja Margus Ivaskile lisandus veel ka asendusliige Meelis Karro.

Karro on tähelepanuväärne isik. Kuigi kunagine reformierakondlane Karro on viimased kümme aastat olnud  sotsiaaldemokraatliku erakonna liige   läks ta valimistele hoopis Isamaa lipu all. Nüüd, esimesel võimalusel vahetas Karro taas värvi.

Teeme siinkohal väikese kokkuvõtte:

  1. Valimistel kõige  parema tulemuse saanud EKRE (1651 häält) ja  Isamaa (1544 – siit on maha arvatud kolme ülejooksikule antud hääled) mängiti  seitseteist aastat valda juhtinud reformierakondliku ja sotsiaaldemokraatliku  ajutrusti poolt  auti.

2. Valimistel kõige nadima tulemuse (528 häält) saanud Keskerakond tõmbas kõige pikema kõrre.  Tublist põllumehest Sulev Kuusist tehti  1500  eurose kuuhüvitise ja 330 eurose autokompensatsiooniga volikogu esimees, teisele keskerakondlikule ülejooksikule Peeter Laasikule antakse aga  juhtida sotsiaal- ja tervisekomisjon. Laupäeval toimunud Keskerakonna volikogul tunnistasid erakonna juhid, et Tartu linnas ja Tartumaal tabas erakonda totaalne häving,  ainus tubli kants kus Keskerakonna lipp masti tõmmati oli Elva.

3. Esimesest  tublist Isamaalisest ülejooksikust  Margus Ivaskist tehti eile  3500 eurose palga ja 330 eurose autokompensatsiooniga vallavalitsuse liige, teine tubli isamaaline ülejooksik  Toomas Laatsit hakkab  juhtima  arengu- ja planeerimiskomisjoni, kolmas tubli isamaaline ülejooksik Meelis Karro asub aga juhtima rahanduskomisjoni.

Mõned ütlevad, et see ongi poliitika.  Mina nii ei arva. Mul ajab  Elvas,  Lõuna-Eesti ühes suurimas omavalitsuses toimunu südame pahaks. Ja mitte üksnes minul, ka minu tublidel  EKRE ja Isamaa  võitluskaaslastel. Meid on 13 ja me hoiame kokku.

Peeter Ernits

Elva volikogu liige

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X