Määratlemata

Elvalane Jüri Allik pälvis Teaduse elutööpreemia

Teaduse elutööpreemia pälvisid Tartu Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia professor Jüri Allik ja Tartu Ülikooli populatsioonigeneetika juhtivteadur Richard Villems. 

Akadeemik Jüri Alliku laiem uurimisvaldkond on isikusepsühholoogia. Muu hulgas on lõiganud professor kasu esimestest suurematest kultuuridevaheliste uurimuste andmebaasidest. Nendele tuginedes tuli välja, et isikuomaduste geograafiline jaotus pole juhuslik, vaid allub korrapärale. Meeste ja naiste erinevused kasvavad käsikäes inimarengu tasemega. Teisisõnu on geenide kõrval väga oluline kultuuriline mõju.

Ühtlasi on näidanud Alliku tööd, et eri inimrühmade erinevused on püsivamad ja usaldusväärsemad, kui kindla riigi või kultuuri isikuomaduste keskmine. Kindlate rahvaste kohta tekkinud stereotüüpide ja sellesse kuuluvate inimeste isikuomadustel pole mitte mingisugust seost. Näiteks eksisteerib seetõttu nn “vene hing” vaid poliitikute või kirjanike peas.

Viimasel ajal on ta uurinud geenide või erinevate ainevahetushäirete ning isikuomaduste seost. Professor võtab tihti sõna ka Eesti teadussüsteemi ja selle rahastamise eripärade ning puudujääkide teemal. 

Professor Jüri Allik on nii MTÜ Elva Elama kui ka Elva Õppejõudude Kogu liige. MTÜ Elva Elama poolt soovime prof. Allikule palju õnne!

Refereeritud ERR teadusportaalist Novaator

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X