Elva linnKogukondLoodus

Fotod: Elvas avati Arbi järve loodusrada

Möödunud laupäeval 7. mail avati Elvas Arbi järve ääres loodusrada, mida oodati siinse kogukonna poolt juba kümmekond aastat. Loodusrada on vajalik lasteaialaste õppetöös ja see aitab oluliselt kaasa Elva Gümnaasiumi bioloogiaga seotud õppeainete õpetamisel. Ka erinevates vanustes täiskasvanutele on loodusrajal palju meeldetuletust ning ka Elvaga ja meie järvedega seonduvaid uusi fakte ja ajaloolisi fotosid!

Projektijuht Maris Hindrikson iseloomustab loodusrada niiviisi: kümnel infotahvlil ja -stendil on kokku põnev ja põhjalik ülevaade Elva keskel asuva imeilusa Arbi järve kallaste ja järve enda elustikust ning ka inimese ja Arbi mitmekülgsetest suhetest! Ära pole unustatud ka eesti keelt mittevaldavaid inimesi – QR-koodidega varustatud tahvlitelt saab ka inglise keeles teemade kohta lugeda. Lisaks avanevad ka eesti keeles igalt tahvlilt ja stendilt QR-koodi abil teemasse süüvida lubavad veebimaterjalid.

Infostendide asukohad vastavatud loodusrajal, väljavõte ühelt infotahvlilt

Maris jätkab: Algas see vabatahtlik projekt üsna väikselt ja vaikselt 2020. aasta koroona ajal, aga lõpuks sai temast üks omaette elu elav tegelane! Seitsmendal mail toimus loodusraja pidulik avamine. Projekti eestvedajana tänan kõiki teksti- ja fotomaterjalide autoreid, keeletoimetajaid, tõlkijaid, sisulisi toimetajaid, kujundajaid, veebitoimetajaid, infopostide ehitajat Trindem OÜ-d ja paigaldat Maakivi Grupp OÜ, Elva valla ametnikke, kes asjaga seotud, MTÜ-d Elva Elama, Eesti Looduskaitse Seltsi, aga eriti Krista Noorkõivu ja Toomas Laatsitit. Oli tore ja natuke ka närvesööv kogukondlik koostöö!

Loodusraja loomisest ja Arbi järve loodusest kõneleb elvalane Krista Noorkõiv, video: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, pildil: Arvo Järvet, Krista Noorkõiv, Maris Hindrikson ja Toomas Laatsit, foto: Inna-Inga Kalmus

MTÜ Elva Elama esindaja Toomas Laatsit loodusraja projekti valmimisest: mõnikord on tõesti isegi parem, et asjad sünnivad hiljem, kui varem! Mäletan, et seda loodusrada siia Arbi järve ümber taheti tähistatuna saada juba rohkem kui kümme aastat tagasi. Arutasime seda toonases Elva lasteaed Murumuna hoolekogus. Ja ka meie ühingu tegevuste planeerimisest on see teema läbi käinud.

Kuid nii nagu projektijuht Maris Hindrikson kirjeldas algas see projekt mõne aasta eest koroona ajal väikeselt ja vaikselt. Täna võime näha, et projekti realiseerimisse on kaasatud väga paljud Tartu Ülikooli omade valdkondade teadlased, professionaalsed kujundajad jne. Selle tulemusena on loodusraja infotahvlid saanud väga sisukad ja kenasti kujundatud ning nende paigalduskohad on kenasti läbi mõeldud! Sellises kohapealses ja kaugemas koostöös sai Elvasse väga hea asi!

On hea, kui projekti vedavas seltskonnas on erinevate alade inimesi – projekti täitmisel nähakse erinevaid aspekte, ohtusid ja võimalusi! Mina sain projektijuhile abiks olla infotahvlite aluste osas oma inseneri pilguga. Leidsime tootja, kellel konstruktsioonid on alati tsingitud ja värvitud – need kestavad linnapildis kaua ilusad ja ei muutu ajaga roosteseks. Sellised infotahvli alused on muide ka Elva Discgolfi Pargis!

Panen ette samal viisil tähistada Elva linnas ja ka vallas veel olulisi kultuuriloolisi jms objekte selliste infotahvlitega. Kas teate, kus Elvas asuvad Kaarli ja Peetri männid?

Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, selgitusi jagab hüdroloog ja Veeühingu aseesimees Arvo Järvet (Tartu Ülikool), foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, foto: Inna-Inga Kalmus
Loodusraja loomisest ja Arbi järve loodusest kõneleb Tartu Ülikooli ökotoksikoloogia teadur Randel Kreitsberg, video: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, selgitusi jagab ökotoksikoloogia teadur Randel Kreitsberg foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, selgitusi jagab looduskaitsebioloogia teadur Liina Remm, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, allikakoha mõjust Arvi järvele selgitab geograaf Krista Noorkõiv, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamine 07.05.2022, foto: Inna-Inga Kalmus
Projekti eestvedaja geograaf Krista Noorkõiv ja projektijuht Maris Hindrikson – tänu nende initsiatiivile ja pingutusele valmis Arbi järve äärde kauaoodatud loodusrada, foto: Inna-Inga Kalmus
Arbi järve loodusraja avamise tänuüritus, meenetega toetas Elva Vallavalitsus ja Ragnar Vutt, foto: Inna-Inga Kalmus

Sisukama ülevaate Arbi järvest ja selle loodusest saab Visit Elva veebilehel !

Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X