Elva linnLoodusValla uudised

Arbi järve ümber rajatakse kaua oodatud loodusväärtuste inforada

Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakond rajab koostöös MTÜ-ga Elva Elama ümber Arbi järve kõnnitee infotahvlitest ja suurest infostendist koosneva sealseid loodusväärtusi tutvustava inforaja.

Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakonna liikme Maris Hindriksoni (TÜ Ökoloogia ja Maateaduste instituudi teadur, elvalane) sõnul külastab järve ümbrust aastas umbes 10 000- 20 000 inimest. Tema sõnul on loodava inforaja eesmärk loodushariduslik – inforada külastavad tulevikus nii Elva Gümnaasiumi kooliõpilased ning Elva lasteaedade (Murumuna, Õnneseen, Järve lasteaiad) lapsed, samuti Elva Huviala- ja Noortekeskuse huviringid (loodusringid ja suvised looduslaagrid). Selleks on infotahvlite paigutus, kõrgus ja teemad tahvlitel läbi arutatud nii Murumuna kui ka Õnneseene lasteaia personaliga ning Elva Gümnaasiumi loodusõpetuste õpetajate Evelin Toomi ja Külli Koroliga.

Fotol vasakult Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakonna esindajad Krista Noorkõiv ja Maris Hindrikson ja MTÜ Elva Elvama esindaja Toomas Laatsit arutamas projekti “Arbi järve loodusväärtuste inforada” rajamise detaile

Raja infotahvlid tutvustavad Arbi järve, selle elustiku erinevaid osi (kalastik, linnustik, imetajad, selgrootud, soontaimed- ja puud), kuid ka Elva sümbolpuud, mändi. Infotahvlite materjal luuakse Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakonna ja Elvas elavate bioloogide abiga. Nõusoleku materjalide koostamiseks on andnud mitmed bioloogid – Maris Hindrikson (TÜ terioloogia teadur), Liina Remm (TÜ looduskaitsebioloogia teadur), Marju Keis (Keskkonnaamet, Liigikaitsebüroo peaspetsialist), Randel Kreitsberg (TÜ Ökotoksokoloogia teadur), Maido Urbas (Eesti Looduskaitse Seltsi Elva osakonna juhataja).

Projekti “Arbi järve loodusväärtuste inforada” väikese infotahvli kujundus

Teksti ja fotomaterjalidega infotahvlid hakkavad tutvustama järgmisi teemasid: Arbi järve, selle suurus, sisse- ja väljavoolu vee režiimi jne, samuti järve elustikku. Puud Arbi ääres, peamiselt raberemmelgad ja sanglepad (v.a. mänd, mis saab eraldi infotahvli). Samuti taimestik järve kallastel (pilliroog, angervaksad, hundinuiad, varsakabjad). Pokumaa – tarnade tutvustus (neid on silmapaistvalt palju keeglisaali poolt tulles paremat kätt jääva metsa all). Käpalised Arbi ümber ning loomadest näiteks koprad, mingid ja nahkhiired.

Projekti “Arbi järve loodusväärtuste inforada” suure infotahvli kujundus

Inforada jääb kättesaadavaks avalikult kõigile, kes liiguvad ümber Arbi järve Elva linnas, õppematerjalina Elva lasteaedadele, Elva Gümnaasiumile, Elva huviala- ja koolituskeskusele, aga loomulikult ka Elva külastajatele.

Info rada valmib 2022. a mai lõpuks. Projekti kogumaksumus on 3694 eurot, millest 10% maksab kinni Elva Vallavalitsus projekti omafinantseeringuna. Ülejäänud summa osas on MTÜ Elva Elama saanud projekti rahastuse Tartumaa Omavalitsuste Liidu kohaliku omaalgatuse programmist (KOP) .

MTÜ Elva Elama ühe eestvedaja Toomas Laatsiti sõnul läksid nad ühinguga Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakonnale fondist rahade taotlemisel appi, kuna ühingul on olemas varasem positiivne kogemus sellist laadi projektide realiseerimisel.

Sarnasel viisil koos eraisikute ja piirkonna ettevõtete panusega rahastati eelmisel aastal valminud Elva Koertepark, mis teenib Elva linna piirkonna kogukonda senini. Kuna Elva Elama peamiseks eesmärgiks on Elva linna ja lähipiirkonna arendamine – siis panime Eesti Looduskaitseseltsi Elva osakonnaga kiiresti seljad kokku, et kaua oodatud inforada saaks KOP-ist rahastuse koos Elva Vallavalitsuse toetussummaga ja et see valmiks juba tuleva kevadel, sõnas Toomas Laatsit.

Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X