Arvamus

Märt Meesak: Elva vallavõimu silmakirjalik eneselemääramine vol 2

Kolmapäevases Tartu Postimehe esikaane loos on juttu omavalitsustes makstavatest kultuuritöötajate palkadest. Arvamusi ja mõtteid on korjatud ka vastloodud Elva valla juhtidelt. Abivallavanem Marika Saar leiab, et ei saa raamatukogutöötajate palganõudmistele vastu tulla ja vald hoiab eelarvet koostades konservatiivset joont.

Just hiljaaegu kirjutasid samas lehes arvamusküljel 04.01.2018 Elva valla väikeettevõtjad ja ka volikogu kogemusega Madis Ess ja Fred Koppel rahasajust Elva valla ametnikele 2018. aasta eelarves. Veelgi varem olen ka ise sellel teemal kirjutanud, just lahkumishüvitiste ja uute palkade suhetest. Muidugi võiks öelda, et teiste rahakotis soramine ei ole ilus, kuid ärme unusta, et seal rahakotis on meie kõigi, maksumaksja raha.

Madis ja Fred tõid oma loos välja tõsiasja, et Elva vallale läheb volikogu liikmete ja esimehe tasudeks ja ametnike palkadeks nelja aasta peale üle 500 000 euro. Tuletame veel siinkohal meelde, et konservatiivset joont nende summade määramisel volikogu seinimaani küll näidanud pole. Volikogu esimehele määrati 2500 eurone kuutasu, liikmetele 100 eurone osalemistasu ning tasu hakkasid saama ka komisjonide liikmed.

Vallaametnike palgad kasvasid seniste tasudega võrreldes mühinal. Sellesama abivallavanema Marika Saare palgaks kinnitas konservatiivset joont ajada plaaniv volikogu 3000 eurose töötasu. Sama määr on ka kahel teisel abivallavanemal. Vallavanemale määrati aga lausa 3200 eurot kuus. Erasektoriga võrreldes võiks otse öelda, et nad on ju puha üle makstud. Ükski neist tänastest juhtidest ei saaks erasektorisse suundudes oma pädevusega sellist töötasu. Tegemist on tippspetsialistide ja juhtide tasumääraga Harjumaal. Samuti ei maksta antud piirkonnas erasektoris selliseid tasusid oma juhtidele, kelle kompetents on eraialaselt tuntavalt kõrgem. Ja head Elva valla juhid, siinkohal ei ole mõtet isegi mitte solvuda. See on reaalsus päriselus!

Elva valla abivallavanem ei pea aga kultuuritöötajate palkade kerkimist 1150 eurole reaalseks. Me räägime siinkohal enamuses kõrgharidusega inimeste töötasumäärast. Neil on erialane kõrgharidus ning nad teevad täiskohaga erialast tööd. Marika Saar lubab eelarvesse ehk viie protsendilist tõusu. Välja toodud põhjuseks rahanappus eelarves. Kulla Marika, mis asja sa hämad!

Võttes nüüd aluseks moodustunud uue Elva valla, siis raamatkogutöötajate puhul räägime me siin paarikümnest inimesest ja kultuurimajajuhatajate ning sellega võrdsustatud töökohtade puhul kuni kümnest inimesest. Võttes arvesse, et nende tasude tõstmine võimalikule 1150 eurole toob kiirkorras arvutustehtena summaks valla eelarvele aastas lisavajaduse suurusjärgus 100 000 eurot.

On kummaline, et kokkuhoiust, konservatiivse joone hoidmisest ja reaalsusest räägib abivallavanem, kelle enda töötasu kasvas eelmise ametiajaga võrreldes pea kahe kordseks. Aprillis 2017 oli Marika Saare abilinnapea palk 1700, täna on see 3000. Kultuuritöötajad aga ootavad temaga võrreldes pea kolm korda väiksemat miinimumtasumäära.

Teate head valitsejad. Millal ükskord teil endal ka häbi hakkab ning hakkate mõistma, et teie sõnad ja teod ei saa olla erinevad. Te olete ühiskonnas eeskujuks teistele. Sellise käitumisega, kus omale määramiseks eelarvetes raha jätkub, teisele aga mitte, on viinud ühiskonna kreeni. Sellega poliitika on juba kaugenenud tavalisest inimesest. Ärge unustage, et maksumaksjate taskust tulevad ka teie palgad. Te ei saa elada ühiskonnas, kus asetate ennast süsteemist välja. Uskudes, et teie hea elu jätkub endiselt ka siis, kui teistel see ei parane.

Kuulun ka ise Elva vallavolikogus rahanduskomisjoni ja mulle määrati komisjonis osalemise eest tasu. Plaanin selle annetada oma endise Konguta piirkonna kolmanda sektori kodanikuühendusele. Tunnistan, et täna pole selleks veel sobivat ühendust leidnud. Siinkohal kutsungi üles endise Konguta valla territooriumil olevaid kodanikuühendusi endast märku andma. Annetan hea meelega selle 30 eurot teile. Küll aga see ei ole normaalne, kus kõrgepalgalised ametnikud kehtestavad topeltstandardid enda töötasude ja teiste eelarvelistest vahenditest saajate tasudega. Pott on üks, kust need summad tulevad ja maksjumaksjad samuti. Rohkem riigimehelikust kallid naised ja mehed valitsejad!

Märt Meesak
Konguta vallavolikogu esimees 2013-2017 (Vabaerakond)

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X