HaridusNoorteleValla uudised

Pärimus ja tänapäev – uus valikmoodul Elva Gümnaasiumis

Elva Gümnaasium kasvab ja areneb. Õpilaste arv suureneb ning hea meel on tõdeda, et gümnaasiumisse pürgijaid oli kevadel muljetavaldav hulk. Paraku küll kõik vestlustel osalenud siia õppima ei tulnud, aga kooli vastu võetud lennu osas oleme lootusrikkad – on huvi ja tahtmist teadmisi omandada! Kes jõuab, lööb ka muul viisil koolielus kaasa, meil on võimalusi ja valikuid.

Õppekava arendusega oleme koolis tegelenud süsteemselt. On selge, et uute riigigümnaasiumite kõrval ning Tartu parimate koolide konkurentsis tuleb otsida oma teed ning pakkuda õpilastele seda, mida mujal ei pakuta või pakutakse teistmoodi.

Viimastest gümnaasiumi sisseastumisvestlustest jäid meelde õpilased, kes olid huvitatud kunstist ja muusikast ning oleks võimalusel valinud vastavasisulise mooduli. Sealt arenes ka idee, mis süvenes, nähes Eesti Vabariik 100 raames läbi viidud erinevaid üritusi. Miks mitte väärtustada oma maad ja kultuuri seeläbi, et  kinkida meie väärikas eas Eesti Vabariigile Elva Gümnaasiumi poolt üks tore pärimust ja kultuuri tutvustav õppemoodul!

Idee ongi teoks saanud. 2019/2020 õppeaastaks oleme gümnaasiumisse astujatele kokku pannud uue praktilise suunitlusega valikmooduli “Pärimus ja tänapäev”. Moodulis on kuue kursuse jagu õppeaineid, mis läbitakse vastavalt 10., 11. ja 12. klassis.

10. klassis keskendutakse pärimusmuusikale nii teoorias kui praktikas, võimalusel õpitakse tundma ja käsitlema rahvapille, koostöös käsitööõpetajaga õpitakse lähemalt tundma Eesti rahvariideid ja valmistatakse rahvustoite. Rahvustoitudele oleme reserveerinud terve kursuse – ise teed ja ise sööd! Olulise tähtsusega on ka ülevaade ja võimalusel osavõtt Eesti pärimusüritustest, õpitakse tundma Eesti rahvatantse ning rakendatakse oma teadmisi ka praktikas. Pärimusmuusika kursusel valmib regilaulik.

10. klassis läbitakse Eesti rahvusliku tarbekunsti praktiline kursus. Kursusel valmistatakse savist ehe, keraamiline vaas ja kauss, mis on kaunistatud rahvusornamentikaga.

11. klassis keskendutakse Eesti kaasaegsele kultuurile. Õpitakse tundma nüüdismuusika erinevaid voole Eestis, lähemalt tutvustatakse Eesti muusikakultuuri alates 2000 aastast (pop, jazz, etno, hip-hop jne). Kursusel pakuvad vaheldust muusikutest külalislektorid. 11. klassis toimub ka Eesti uuema kunsti teoreetiline kursus. Nimetatud kursuse jooksul tehakse uurimus ühe Eesti kunstniku kohta, tutvutakse tegevkunstnikega, kes räägivad oma loometeest ning vaadatakse portreefilme.

12. klassis läbitakse kursus “Eesti disaini ajalugu”. Kursuse jooksul saab ülevaate Eesti 20.- 21. saj. Eesti disainist ning valmib ka projekt, mis kannab taaskasutuse ideed. Kursuse raames külastatakse näitusi ning Tartu Kõrgema Kunstikooli töötubasid. Lähemalt tutvustatakse ka välismaale läbimurde teinud Eesti disainereid ja firmasid.

Õpilane, kes soovib valida mooduli “Pärimus ja tänapäev” ei pea kartma, et hea muusikalise kõrva ja kena lauluhääle puudumine kuidagi õppimist võiks tõkestada. Mooduli saavad valida ka need, kes varem kunsti või muusikaga lähemalt tegelenud ei ole. Ka viisipidamine ei ole võtmetähtsusega. Oluline on üksnes huvi ja tahe uusi teadmisi saada ja oskusi omandada! Moodulit ootame valima nii kultuurihuvilisi neide kui ka noormehi.

Hea Elva valla 9. klassis õppiv noor! Sapere aude (söanda olla arukas)! Vali õpingute jätkamiseks kodukoha kool ning tutvu meie võimalustega. Kes tahab, see leiab ka siit sobiva tee ning võibolla saab just Elva Gümnaasiumis alus pandud Sinu tulevasele elukutsele või hobile. Söanda olla arukas ja julge õppida just siin!

Sisseastmisvestlused Elva Gümnaasiumisse toimuvad aprillis. Palun jälgi kooli kodulehte: www.elvag.edu.ee

Kohtumiseni Elva Gümnaasiumis!

 

Eve Saumets

Elva Gümnaasiumi 7.- 12. klasside õppejuht

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X