Elva linnLoodusTurismVaba Aeg

Elva ujumiskohad said reastatud

Kui tartlased räägivad tihtipeale “Elva järvest”, mõeldaksegi selle all sagedasti vaid Verevi randa, ning teised ujumiskohad on teadmata/tundmata. Iseküsimus, kas see nii jääda võikski või mitte, kuid otsustasime siiski läinud nädalal küsida elvalastelt piirkonna ujumiskohtade populaarsuse kohta. Küsitlus on siin . Lühike ülevaade elvalaste jaoks populaarsetest piirkonna ujumiskohtadest on siin:

Elva linna piirkond

Verevi järv

Verevi järv on Elva tuntuim rand ja kohalike kui ka külaliste seas populaarne supluskoht. Siinne rand on hästi hooldatud, varustatud ujumissildadega ja hüppetorniga, mis teevad suplemise eriti mugavaks. Verevi järve rand sobib hästi ka peredele, kuna siin on ka laste mänguväljakud ja võimalused veespordi harrastamiseks. Verevi rannas töötab 1. juunist kuni 31.augustini ka rannavalve ning rannakohvik.

Verevi järv suvepäeval. Foto: Fred Koppel

Arbi järv

Arbi järv on rahulikum ja vähem külastatud, pakkudes ideaalse koha neile, kes otsivad vaikust ja rahu. Järve ümbrus on looduskaunis ja sobib hästi ka piknikute pidamiseks ning matkaradade nautimiseks. Ujuma saab minna nii kahelt purdelt kui ka väikesest liivarannast. Rannas asub päevitusala, WC, purskkaev ning suured vaateplatvormid. Kohvik ja baar on mõnesaja meetri kaugusel. Arbi kui ujumiskoht on elvalaste jaoks populaarsuselt vaieldamatult teine.

Arbi järve rannaala. Foto: Fred Koppel

Vaikne järv

Nagu nimigi ütleb, on Vaikne järv rahulik ja vaikne koht, mis on ideaalne neile, kes soovivad linnakärast põgeneda. Siin saab nautida looduse ilu ja kuulata lindude laulu, olles eemal igapäevaelust. 10 aastat tagasi paigaldatud ujuvpurre on oluliselt tõstnud Vaikse järve külastatavust nii suvel kui talvel. See on ujumiskoht, mida eelkõige elvalased eelistavad, nendes hulpivate palkide vanuseks teavad rattaga ujuma tulnud kohalikud olevat vähemalt 40 aastat. Küsitluses saavutas Vaikne järv pea sama suure populaarsuse kui suuremad Verevi ja Arbi.

Elva Paisjärv

Elva Paisjärv on tehisjärv, pakkudes meeldivat keskkonda ujumiseks ja veespordiks. Järve ümbrus on hooldatud ning siit leiab ka mugavad piknikukohad ja jalutusteed. Järvevesi on suure läbivoolu tõttu teistest järvedest puhtam ja külmem. Elvalaste seas on tegemist siiski populaarse ujumiskohaga. Riietuskabiin, piknikukoht, kuivkäimla on täitsa olemas.

Elva Paisjärve rand 2022. a

Väiksemad ujumiskohad Elvas

Jaani järve purdelt leidsime hoopiski Tartu poisid. Nende sõnul on nad selles verevilähedases pisijärves ujumas käinud mitmeid aastaid. Vesi on üsna täis kasvanud, kuid populaarsusest annab tunnistust lisaks avalikule küsitlusele ka metsas jalutavad inimesed kui ka mõningane prügi supluskohas.

Lisaks järvedele pakub Elva kaunist loodusest läbi voolav Elva jõgi võimalusi suplemiseks ja ujumiseks. Julgemad lähevad vette mistahes kohas, ent avalikumad ja ligipääsetavamad kohad on näiteks Liivamäe väike liivariba, Peedu ujumiskoht ja Ulila rand. Need kohad pakuvad nii ujumisvõimalust kui ka meeldivaid loodusvaateid.

Sündmus Ulila ujumiskohas 2022.

Kui vaadata Elvast mõne kilomeetri raadiusesse, on konkurentsitult kõige populaarsemaks ujumiskohaks hinnatud Illi Suure Umbjärve RMK ujumiskoht. Sealne suur purre, lõkkekoht, matka- ja jooksurada teevad selle üsna käidavaks kohaks nii suvistele kui talisuplejatele. Illilt veel 5 km edasi minnes võib leida mõnede elvalaste polt ära märgitud Mõrtsukjärve ujumiskoha.

Illi Suure Umbjärve purdel 2023. a

Veel leiab Elva lähedalt Vellavere-Külaaseme suunalt veel butiikseid ujumiskohti nii Vissi, Viisjaagu, Asema järve, Karijärve, Kogrejärve näol. Rajad ja teed sinna tuleb huvilisel endal otsida või küsida kohalikelt.

Ujuvsild Asema järvel

Elvast kaugemad ujumiskohad

Elvalase jaoks kahtlemata populaarseks ujumiskohaks, mida autoga väisata on Pangodi järv. Selle kaldal on avalikus kasutuses vähemalt 2-3 ujumiseks sobivat rannariba või vettemineku kohta. Vette saab minna nii Tartu-Otepää maantee ääres (WC ja kabiinid olemas) kui ka Palumägede lõkkekoha juures. Samuti on Pangodi kaldal Unipiha algkooli purre.

Teine laialt külastatav ujumiskoht on Võrtsjärv. Sisemaa suurim veekogu pakub vette minekuks mitmeid väiksemaid alasid. Ilmselt tuntuim on Trepimäe rand, kuid paljud elvalased on külastanud ka Rannaküla ujumiskohta, järve läinud Limonoloogiajaama suure kai juurest või siis vähemtuntud Vooremäe puhkealalt. Selgus, et paljud Puhja piirkonna inimesed eelistavad supelda ka Emajões Võrtsjärve suubumiskohas Jõesuus või siis kaugemalt Reku sadamaalal.

Kentsi paisjärve uus ja uhke rand meie visiidi ajal väga suurt külastusnumbrit ei näidanud, kuid küsitluse tulemusena on see vastloodud ujumiskoht kohalike seas üsna populaarne. Rannas on nii kabiinid, prügikastid, kui rattahoidjad. Soovitame järgmisel kuumal päeval avastama minna.

Kentsi Paisjärv mai 2024.

Kohalikud supluskohad

Valguta tiik on väike, kuid võluv veekogu, mis on populaarne kohalike seas. Siinne keskkond on eriti meeldiv kevadel ja suvel, kui tiiki ümbritseb lopsakas taimestik. Liivariba ja riietuskabiin on valguta inimestele üsna populaarsed.

Palupera karjäär on paljude hääletanute toel saanud suurepärased 42 häält küsitluses, mis tõestab, et ujuda seal peab saama, Elva Elu plaanib peatset külastust.

Hellenurme Paisjärv omab üsna suurt ja heakorrastatud, rohelist puhkeala, mille kaldal on mitmed vettemineku kohad jahedamasse vette.

Peri tiik leidis korraks äramainimist kui ujumiskoht Rõngus. Sellele lisaks mainiti veel Koopsi paisjärve ja Rannu (Utukolga) paisjärve. Üllatuslikult jäi elvalaste poolt ära märkimata üsna läheduses asuv Nõo Veskijärv.

Nõo Veskijärve ujumiskoht

Paljud küsitlusele vastanud ütlesid, et eelistavad ujuda oma kodus olevas tiigis jões järves. Ilmselt paljud ei soovi vastates reeta ka endale armsa ujumiskohta privaatsuse eesmärgil. Elva Elu tänab kõiki vastajaid ning tuletab meelde, et suplushooajal on Elva vallas keelatud koerte ja kasside ujutamine ning pesemine avaliku supluskoha ujumistsoonis ja purskkaevudes.

Lihtsa Google Maps Elva ujumiskohtade kaardi leiad siit.

Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X