ArvamusKohalik VõimLapsed

Kes hääletasid lasteaiatasu tõstmise poolt?

Juhani Jaeger, volikogu liige, Isamaa

18. detsembri vallavolikogu istungil surus valitsev koalitsioon – Reformierakond ja sotside taustaga valimisliit Sinu Elva Vald – läbi lasteaia kohatasu tõusu. “Jõulukink” suurendab lastega perede kulusid nelja aasta perspektiivis 100-200%.

Elva linnas on lasteaia kohatasu praegu 45 eurot ja valla muudes piirkondades 30 eurot. Uue korra kohaselt hakkab tasu sõltuma riiklikust töötasu alammäärast. Volikogu istungil esitletud materjalide kohtaselt tõuseb kohatasu järgneva nelja aastaga ligi 90 euroni. Hinnatõus Elva linnas on seega 100 % ja maapiirkondades 200 %.

Vallavalitsuse suutmatus kärpida oma kulusid lastakse kinni maksta lastega peredel. Otsuse poolt hääletasid Reformierakonna, Sinu Elva Valla ja Keskerakonna fraktsioonid. Vastu olid Isamaa ja EKRE saadikud.

Vald peletab elanikke eemale

Volikogu liikmed esindavad oma valijaid. Küsisin volikogu istungil kolleegidelt, kes neist lubas 2021. aasta kohalike valimiste programmis lasteaia kohatasu hüppelist suurendamist?

– Muidugi ei keegi. Selle eest räägiti valla ligitõmbavusest uutele elanikele. Tänane otsus, aga ka Eesti võrdluses päris kallis koolitoit mõjub hoopis vastupidi – lastega perede eemalepeletamisena.

Olukord riigi tasandil on veelgi kurvem. Perede rahakotti rõhuvad ka käibemaksutõus, kavandatav automaks, lasterikka pere toetuse kärpimine ja lastelt arvestatava täiendava tulumaksuvabastuse kaotamine.

Perede heaolu hoidmine on Eesti tänase demograafilise kriisi valguses eriti oluline. Lapsed kannavad meie ühiskonda tulevikku. Vähim mida saame teha täna, on seista hea selle eest, et neid tulevikku kandjaid ikka jaguks – et püsiksid meie rahvus, keel, kultuur ja majandus.

3 sammu lasterikka ühiskonna suunas

Lapsed sünnivad armastusest, aga vahel jäävad nad sündimata pere ebakindluse tõttu tuleviku suhtes. Perede kindlustunde suurendamisele aitavad kaasa järgmised tegevussuunad:

  1. rahaline toetus, mida pere saab kasutada oma äranägemisel – lapsehoidja palkamiseks, suurema auto liisimiseks, reisimiseks jms.
  2. lastega peredele suunatud teenuste lai valik ja kättesaadavus – tugiisik väikelapse esimestel elukuudel, tasuta lasteaiakohad, lastehoid tööandjate juures, paindlik töö- ja puhkeja korraldus jne.
  3. pere- ja vanemahariduse programmid

Teenused ja toetused aitavad laste saamiseni jõuda peredel, kes soovivad lapsi, kuid lükkavad otsust edasi elumuutuse pelguses. Pere- ja vanemaharidus tugevdab paarisuhet nii lastega peredel kui ka paaridel, kes ei ole veel lapsevanemad. Nende tegevussuundade elluviimise vastutus lasub kohalikel omavalitsustel, ettevõtjatel, kogukonnal ja riigil.

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X