2021. a kohalikud valimisedArvamus

Roland Kasela: Peatage areng, ma tahan maha minna

Võibolla on viga minus aga ma ei saa aru, miks me peame kohutaval kiirusel koguaeg arenema kuskile. Uus  spordihoone, uus rannahoone, uus ujula, uus staadion, uued inimesed, uued teed, uus saun jne lõputult. Kuna siis lõpuks õnnelik ja rahul võib olla, või see tegelikult libisebki igavesti eest ära?

„Vähemalt see on hea, et iga uue hoone või asja tegemata jätmise pärast saab vallavalitsejaid jälle süüdistada“

Sellise, ma ütleks tavalise välise arenemise tulemus on see, et me ei eristu tegelikult mitte kuidagi, sest sama loogika järgi pingutavad ka kõik teised omavalitsused.  Ja selles võistluses võitjaks tulla on väga vaevaline. Ja tulemuseks on järjest suurem tavaline linn ja vald. 

Tegelikult elama tulime ju Elvasse sellepärast ja armastame teda sellepärast, et see on väikelinn, vaikne ja rahulik, keset rohelust. Ehk me tormame suhteliselt teistega koos, mõtlemata sellele, mida me tegelikult väärtustame ja mõtlematult ise töötame nende väärtuste kadumise suunas.

Seda suure rahvahulgaga linna tunnet oleme ju kogenud, kes on 80-ndatel Elvas elanud mäletavad selgelt, kuidas rahvas trügis poodides ja söögikohtades ja rannas närviliselt. Haapsallu ja Kuressaarde ja isegi Rakveresse läheme ju rahunema justnimelt suurlinna müra ja tempo eest. Nautima vana arhitektuuri ja sellest tulenevat hubasust, mitte odavate kaasaegsete klaasist ehitiste pärast. 

Tegelikult ongi hirmus raske mitte ehitada vana uueks, samuti on raske aru saada, et vahest on tavalises arusaamas – mittemidagi tegemine palju kasulikum kui tuim tegemine. 

Hetkel läheb hirmsalt kvantiteedi teed aga eristuda saab kvaliteedi ja omanäolisusega.

Enda unistuste ühiskonda just väikelinna mõistes olen näinud Uus-Meremaal. Väike ühtehoidev kogukond ja puhtus ja keskkonnasäästlik elulaad. Oli täiesti tavaline, et õhtul kogunes terve linnakese aktiiv ühes hubases pubis, mehed tulid otse põllult, võtsid ukse juures jalanõud ära. Üks meestest oli linnapea, kogu seltskond arutas mõnusas suminas jooksvaid teemasid. Linnapea pigem kuulas ja pani kirja. Iga maja juures 3 erinevat prügikasti, loomad igal pool, isegi lahtiselt pubis jne.

Edukad ettevõtted, kes ei torma igat klienti püüdma, täiesti teadlikult loovadki perioode, kus oleks võimalik majas sees asju korda teha selleks, et kvaliteedis areneda. Koolitatakse inimesi, rünnatakse aju, seatakse sihte pikemaajalisi, mõtestatakse asju lahti, digitaliseeritakse midagi, parandatakse kommunikatsiooni jne. 

Ilusate uute asjade loomise vahele on need väga olulised teemad ja Elvale väga olulised.

Roland Kasela
Isamaa kandidaat Elva vallas

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X