2021. a kohalikud valimisedArvamus

Revolutsioon? Teeme seda jälle!

Kui 2015. aasta 12. aprillil Meelis Karro mu koduväravast sisse astus, teadsin, et lõpuks on aeg käes – pea 13 aastat Elvas sisuliselt ainuvõimu omanud kohalike reformierakondlaste linnavalitsus oli mõneks ajaks läbi saamas. Loomulikult oli sellele kõigele eelnenud aastatepikkune eeltöö nii tulihingelist opositsioonitööd tehes, kui ka valimistel toetajaid kogudes, kuid aprillikuu keskpaiku 2015. leppisid toonane laiapõhjaline Valimisliit Elva koos Sotsiaaldemokraatidega lõpuks kokku: lõpetame seisaku, toome uue linnajuhi ja paneme sisse järgmise käigu.

Toonast aega meenutades kirjutas Kari Treial kohalikus lehes kriitiliselt linnavalitsusele suunatult, et “Piilupart on rongijuhina tukkuma jäänud”. Linnavalitsus teatas samal ajal võidukalt arengukava eelsõnas, et „uusi objekte, mis kasvataksid oluliselt linna püsikulusid, ehitatud ei ole“. Raekoja tornikell oli rikkis olnud terve aasta ja 2013. taas linnapeaks saanud T. Järveoja andis enda esimeses intervjuus Tartu Postimehele teada, et “Pole mõtet lubada ujulat, kultuurikeskust, spordihalli, staadioni – need on ulme.” Seega põhjust säärane revolutsioon järsu võimuvahetusega teha, oli toona küll.

Suuresti tänu heale juhusele saime uue võimuliiduga 2015. a maikuus linnapeaks juba Eva Kamsi, kes sellesse rolli üle ootuste hästi sobis. Järgneva kahe aasta jooksul leppis toonane võimuliit kokku nii valdadega ühinemise detailides, tondilossi lammutamises, ehitas kultuurikeskuse, alustas Elva Kesk tn arhitektuurikonkurssi ning valmistas ette ujulaga spordihoone ehitust. Ja Eva koos meeskonnaga viis kõik planeeritu ka kenasti ellu. Loomulikult tegi nii võimuliit kui ka toonane linnavalitsus ka omajagu vigu, kuid arvestades seda töötempot, pidas see kohalik rodeovalitsus isegi pikalt vastu.

Kaks valimistsüklit hiljem on olukord üsna sarnaseks kujunenud. Nüüd pärast omavalitsuste liitmist, oluliselt ametnike arvu kasvu, palgakulude suurenemist, sihtasutuste loomist ja paljude planeeringute tegemist, on kõigest olenemata valla staadionid ohakaid täis kasvanud, ujula planeering on sumbunud Verevi absurdsesse teostamatusesse, valla suuremate asulate heakord on tublisti alla käinud ning mitmeid volinikke mõjutavad otsustamises volinikutööle lisaks läbi põimunud erahuvid. Samal ajal on Elva Raekoja teisel korrusel suuresti samad inimesed, kes kaheksa aastat tagasi. Pole kahtlust, et poliitiline juhtimine on pisut enam kui pisut väsinud ning uus tubade tuulutamine ei teeks paha.

Neil valimistel osaleme koos kümnete elvalastega Isamaa nimekirjas. Veel on võimalik ligi 10 päeva jooksul avaldada soovi koos meiega kandideerida. Tuulutame taas tuba ja kangutame mõneks ajaks stagnatsiooni. Ega see uus rodeo pikalt kesta nagunii ei suuda – peatselt on elukutselised ilmselt taas platsis! 🙂

Fred Koppel

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X