Elva linnKogukondKohalik Võim

Mahlamäe inimesed enam Elvasse jala ei käi!

Eelmisel aastal tuli rõõmustav uudis, Elva vald teeb riigi toel korda neli teed ja tänavat.

Tartu- ja Jõgevamaalt pälvis toetuse Elva vald, mis saab tänu toetusele korda teha lõigu Vapramäe-Elva-Kalme teest ja Peedu tee ning J. Kärneri ja Lootuse tänava.

Elva Elu toimetus käis vaatamas, kuidas tööd on edenenud ja asjad kulgenud. Alustasime Kärneri tänavalt, linna poolt liikudes polnud parandamisest ja uuest teest märkigi. Jõudsime Kärneri ja Lootuse tänava ristile, siin hakkas juba uus ja sile asfalt paistma. Kärneri tänavast oli uuendatud ainult jupike tänava lõpust. Lootuse tänav oli küll saanud uue katte.

Vaade Elva jõe sillale Kärneri tänaval. Vasakul pool on näha kitsuke jalakäijatele loodud kõnnitee, mis suundub Illile.

Irooniliselt võiks öelda, et kuna tänapäeval keegi enam jala ei käi, oli jäänud kõnnitee tegemata ja tänav on planeeritud ainult autodele. Minnes üle Kärneri tänava silla Mahlamäe poole, oli valminud uus ristmik ilusa sileda asfaltteega, aga jällegi ainult autodele. Keegi on suutnud projekteerida tee ilma mingisuguse võimaluseta jala liikuda Mahlamäe suunas!

Välja ehitatav Kärneri tänava ja Illile suunduva tee ristmik. Vaade Mahlamäe suunas – sellelt fotolt on ilmekalt näha, et edasi Mahlamäele jalakäija turvaliselt ei pääse. Kõnniteid pole, teepeenar on küllaltki kitsas ja kraavid on ehitatud vahetult tee äärde
Välja ehitatav Kärneri tänava ja Illile suunduva tee ristmik. Sellelt ristmikult ei ole jalakäijatel turvaline liikuda Mahlamäele. Küll aga on ohtralt kõnniteekive laotud nn turvasaare tekitamiseks
Autotee on tehtud varasemast kitsamaks ja mõlemal pool teed haigutavad sügavad kraavid

Isegi bussipeatusele ei ole jäetud ruumi nn bussitasku näol. Buss peab peatuma keset teed ja ega peatusest pole ka tegelikult kuidagi võimalik kuhugi turvaliselt edasi liikuda, sest kõnniteid ei ole selleks ette nähtud!

Ilma nn bussitaskuta “Uuta” bussipeatus Peedu teel

Nüüdsest pole Mahlamäe elanikel enam jalgsi Elvasse asja, kuna peale paari laguneva ja räämas (eriti Jõe tn lõpus olev nõukogudeaegne sild) silla üle Elva jõe pole mingit võimalust linna poole liikuda. Teine sild üle Elva jõe asub Lauliku tänava ja Raja tänava vahel, tegu on isetekkelise sillaga, mida aegade jooksul kohalikud elanikud on püüdnud ise korras hoida.

Enne Kärneri tänava – Peedu tee renoveerimist võis jalakäija taanduda vajadusel autode eest teepeenrale, siis nüüd pole see enam järskude kraavide tõttu võimalik. See tähendab, et jalakäijatelt on võetud igasugunegi turvalisem võimalus jõuda Mahlamäelt Kärneri tänavale ja sealt edasi kesklinna.

Amortiseerunud ja roostes jalakäijate sild Jõe tänava lõpus
Selle sama Jõe tänava jalakäijatesilla vaatajapoolne sillatugi on suurvetega ära uhtunud, mistõttu on silda ikka ja jälle käepäraste vahenditega parandatud

Kärneri tänaval suundub Lootuse tänava ristmikult kitsas kõnnitee suunaga Illile, kuid väljaehitatava ristmiku juurest ei vii see kuhugi enam edasi. Küllap on seda võimalik teha edaspidi Illi poole, kuid Mahlamäele jalakäija turvaliselt ei saa – seda peaks tegema niigi kitsamaks ehitatud autoteel.

Elva Elu toimetusele jäi juba ühel õhtul silma juhus, kus Mahlamäelt Elva poole kõndiv ema lükkas mööda sõiduteed kaksikute käru. Jalakäijale tagant lähenev auto märkas õnneks tol korral sõiduteel lastega liikunud ema…

Kärneri tänava ja Illile viiva tee renoveeritud ristmik. Pildilt on näha, et kõnnitee ei vii edasi mitte kuhugi

Kas tõesti vallaametnikud ei ole suutelised tellima projekte, mis toimiksid?
Kas keegi ka kunagi päriselt tuleb vallamajast välja kohapeale asju vaatama ja analüüsima, enne kui ehitus algab? Oleks aeg tööle hakata, kaardistada Elva teed ja tänavad, projekteerida ehitusprojektid ja näha suurt pilti meie linna tulevikust!

Suurema pildi ette saamiseks võiks ju kaasata kohalikke elanikke, Elva linna piirkonnakogu ja selle info baasilt võiks hakata Elva linna ja valla teid projekteerima. Ümber ehitada on teadupärast alati kallim, kui teha üks kord ja korralikult!


Toomas Hansen
Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X