LoodusTervishoid

Seenekorjamise ABC: mida seenel käies tähele panna?

Seenehooaeg on täie hooga lahti läinud ning eestlased jooksevad võidu, kelle korvi kuhjub rohkem seeni. Seenehooaja algusega sagenevad ka kõned mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662. Kuna sel aastal on sadanud rohkelt vihma, siis on tänavu eriti hea seeneaasta. Tavapäratult palju on sel aastal ka seenemürgistuse juhtumeid.

Kaseriisikad, foto: Elva Elu

Mida aga silmas pidada, et seenelkäik mööduks ohutult ning pannile jõuaks
söödavad seened?

Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder jagab praktilisi nõuandeid, mida seenel käies silmas pidada.

  • Kõige olulisem. Kui sa pole kindel, mis seenega tegemist on, siis tasub ta metsa jätta. Seenebingot mängides võib seenelkäik lõppeda mürgistusega.
  • Kuigi seenemets võib olla tuttav, siis ära unusta, et erinevatel aastaaegadel ja kohtades kasvavad erinevad seened. Ka tuttavas seenemetsas võivad olla mürgiseened. Ära kaota ohutunnet!
  • Puhasta ja söö seenetoit ära samal päeval. Ülessoojendatud seenetoit ärritab seedetrakti.
  • Seeneraamatud, seenefoorumid ja pildiotsing ei anna sajaprotsendilist kindlust, et tegemist on söögiseenega. Mitmed söögi- ja mürgiseened (eriti valged seened) näevad väga sarnased välja. Kui kahtled – ära korja!
  • Metsas ei tasu seeni degusteerida. Kui seent hammustada ja maitse pole halb, siis see ei tähenda veel, et tegemist on söögiseenega.
  • Lastega metsas käies ole eriti tähelepanelik, et laps ei pistaks suhu toorest seent või tundmatut marja. Väikelapsed ei suuda seeni seedida ning seeneroa söömine lõpeb oksendamisega.
  • Kodu, suvila või maakodu ravimikapis võiks kiireks reageerimiseks alati käepärast olla 200 tabletti aktiivsütt, mida vajaduse korral esmaabiks sisse võtta. Kas ja kuidas aktiivsütt võtta ning millal pöörduda haiglasse, saad teada infoliinil 16662 vastavalt õde-konsultandilt, kes on abivajajate jaoks olemas ööpäev läbi.
Mare Oder, foto: Sven Tupits

Mida teha, kui kahtlustad seenemürgistust?
● Enamjaolt on seenemürgistuse sümptomiteks iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ning kõhulahtisus.
● Mürgistuse või selle kahtluse korral helista ööpäev läbi avatud mürgistusinfoliinile 16662, nimeta sissesöödud seeneliik ning kirjelda enda sümptomeid.
● Kui sümptomid ilmnevad 15 minuti kuni kolme tunni jooksul pärast allaneelamist, on tavaliselt söödud seent, mis ärritab seedetrakti, kuid ei põhjusta eluohtlikku mürgistust.
● Kui seedetrakti sümptomid avalduvad viibega, s.t kuus ja enam tundi pärast söömist, tuleb kahtlustada mürgistust eluohtlike seentega.
● Võta aktiivsütt õiges annuses ning võimalikult kiiresti. Kaks või kümme tabletti seenemürgistuse korral ei aita. Täiskasvanu maksimaalne annus on 50 grammi ehk 250 milligrammiseid söetablette peab täiskasvanu sisse võtma 200 tk. Laste puhul oleneb annus nende kehakaalust. Aktiivsüsi on ravim nagu iga teinegi, mistõttu tuleb teada – millal ja kui palju seda sisse võtta. Kiiret ja asjatundlikku nõu saab mürgistusinfoliinil 16662 vastavalt õde-konsultandilt.

Seenemets, foto: Elva Elu

Mare Oder

Mürgistusteabekeskus

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X