Elva linnValla uudised

Elva Haigla alustab Lõuna-Eestis esimesena Tervisekassa rahastusega ülikülmaravi

Lõuna-Eesti perearstid tutvuvad täna Elva Haiglas äsja soetatud ülikülmaravi seadmega, mille seansid on eriarsti saatekirjaga patsientidele tasuta.

„Tänu uutele seadmetele ja Tervisekassaga sõlmitud lepingule saame lisaks edukatele sportlastele tõhusalt aidata ka tublisid tööinimesi ja pensionäre, kellele paarkümmend seanssi kestev ravi oleks liiga kulukaks,“ ütles Elva Haigla juhataja Peeter Laasik.

Traumade, liigeshaiguste, väsimuse ja depressiooni raviks mõeldud seadme kasutusvõimalusi -120 C juures selgitab perearstidele Lääne-Tallinna Keskhaigla reumatoloog Tõnis Päi, kes tegeleb ülikülmaraviga juba üle kolmekümne aasta.

„Ülikülmakambri ravi koos füsioteraapiaga on eelkõige soovitatav hulgiliigeskaebustega patsientidele. Ravi on tulemuslik ka vaimse tervise probleemide korral. Meil käinud vaimse tervise probleemidaga patsientidel on reeglina hästi läinud,” rääkis Tõnis Päi.

Elva Haigla ja Tervisekassa vahel sõlmitud lepingu alusel kaetakse patsiendi ülikülmaravi kulud ravikindlustusmaksust, eriarsti saatekirjaga patsient ise maksma ei pea.

Elva Haigla raviüksusele Tartus ja Elvas tarnis seadmed Weissmed OÜ maksumusega ligi 70 000 eurot.

Ülikülmaravi on tugeva põletikuvastase toimega ja valuvaigistav protseduur kestab 20 sekundit kuni paar minutit. Selle aja jooksul hoitakse temperatuuri vahemikus -110 C  kuni -150 C.  Ülikülmaravi seanss leevendab nii valutavaid liigeseid kui ka meeleseisundit, sest külm toimib üle kesknärvisüsteemi. Leevenevad selja- ja liigesevalud, liigesepõletikud, vähenevad astmavaevused. Külma vahetu toime kestab kuni viis tundi. Ravikuur koosneb reeglina kuni 20 seansist, mille toime kestab kuni poolteist aastat. 

Ülikülmaravi hakati kasutama Jaapanis 1970. aastate lõpul. Eestis alustas dr Tõnis Päi 1988. aastal. Praegu on ülikülmaravi väga populaarne Saksamaal, kus töötab sadakond kambrit, samuti Poolas.

Lisaks Elva Haiglale osutavad ülikülmaravi teenust Tervisekassa raha eest Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Pärnu Haigla.

Elva Haigla pakub arstiabi rohkem kui 23 000 inimesele Elva vallas, Tartumaal Nõo ja Kambja vallas ning Valgamaal Otepää vallas, raviüksus töötab samuti Tartus.

Peeter Laasik

Elva Haigla juhataja

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X