Loodus

Elva vald koostöös Eesti Looduskaitse Seltsiga kutsuvad loengule:„Elurikkus tiheasustusega asulates”

Teemat selgitab Tartu Ülikooli Ökoloogia ja Maateaduse Instituudi
taastamisökoloogia professor Aveliina Helm, et pöörata tähelepanu liigirikkuse märkamisele, säilimisele ja mitmekesistamisele meie linnakeskkonnas.

Loeng toimub 26. oktoobril kell 18 Elva Kultuurikeskuses.

Lisainfo:
Margit Berg-Jürgens, keskkonnaspetsialist
margit.berg-jurgens@elva.ee / 5305 2500

Taustaks väljavõte artiklist.

Tartu Ülikooli ökoloog, bioloogiaprofessor Aveliina Helm selgitab, miks meil on vaja elurikkust, mis on igaühe looduskaitse ja kuidas igaüks meist saab elurikkust toetada. Ka oma aias või maalapil. Ta ütleb, et elurikkust ehk kogu looduse mitmekesisust meie ümber ei saa hoida vaid looduskaitsealade abiga. Elurikkus toimib maastikes kõikjal meie ümber. Kaks kilomeetrit sinna-tänna, sellest skaalast sõltub sinu aias olevate putukate ja taimede käekäik. Nii sõltubki iga aiapidaja valikutest ja tema maakasutuslikest otsustest see, kuidas teised liigid ennast selles samas maastikus tunnevad.

Eesti maastikest on viimase 70 aastaga kadunud 95% niidukooslusi. See on väga suur pindala langus, mis tähendab, et nendel liikidel on kangesti kitsas käes. Neil pole kuskil elada. Sellised liigid sobivad imehästi linnadesse, aedadesse, kõikjale meie ümber. Loome neile uusi võimalusi. See on igaühe kätes. Igaühe looduskaitse on mõtteviis, et loodust ei pea kaitsma vaid riik läbi looduskaitsealade, vaid siin on suur ja tähtis roll mängida meil kõigil. See mõte võib olla uus, aga loodust võib kaitsta ka oma aias. Iga ruutmeeter on kellelegi tähtis. Vähe sellest – igal ruutmeetril võid leida tegelikult sadade liikide ja sadade isendite kodu. Nad on nii pisikesed, et me ei olegi nende peale tihti mõelnud, kuid nad on vajalikud, et toimiks loodus ja keskkond meie ümber.

Elva Looduskaitse Selts

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X