Elva linnKogukondKultuurSündmusedVaba Aeg

LENDTEATER KÄIS VÄLISFESTIVALIDEL EESTIT JA ELVAT ESINDAMAS

LendTeater osales septembris kahel välisfestivalil: samaaegselt toimusid teatrifestivalid nii Saksamaal Stuttgardis kui Rootsis Örebros.

22.-25.septembril Stuttgardis toimunud IV Rahvusvaheline Amatöörteatrite festival AMAFEST 2022 on kujunenud traditsiooniliseks festivaliks, kus LendTeater varemgi mitmete lavastustega osalenud. Seekord mängiti Stuttgardis Aire Pajuri autorilavastust „Kirjad emale”, mida Elva publikul loodetavasti õnnestub näha Elvas toimuval Tartumaa ja Jõgevamaa harrastusteatrite festivalil 29. oktoobril LendTeatris.


Lavastuses mängivad Aire Pajur ja Ülle Sillamäe. Stuttgardi publik elas meie etendusele kaasa ja lavastus jättis vaatajatele sügava mulje, mida meiega veel järgmiselgi päeval jagati. Festivalil osalesid lisaks kahele Eesti teatrile (LendTeater ja Seasaare Teater Viljandist) Poola, Ungari, Saksamaa, Itaalia ja Rumeenia harrastusteatrid ning pakkusid väga kosutavaid elamusi. Eriliselt meeldejäävad olid Itaalia trupid, samuti inglie keeles mängiv New English American Theatre Stuttgardist ja Ungari trupp – nende lavastused olid väga tugevad ja näitlejatööd ülimalt meisterlikud. Nagu Stuttgardi festivalidel ka varem, olid seekordki töötoad erinevate maade
juhendajate käe all – ühel päeval itaallaste häälekool ja teisel päeval Peruu
noormehe Nico Reyes`i juhendamisel liikumise ja tantsu tund.


23.-25.septembril Rootsis Örebros toimus aga Põhjamaade harrastusteatrite
festival NEATA 2022, mida üle-aastati erinevates Põhja-Euroopa riikides
korraldatakse. Seekord oli lühilavastuste festival ja sedapuhku astuti üles Aire Pajuri kirjutatud näidendiga „Isa”, mille lavastasid Margus Möll ja Aire Pajur. Trupis mängisid Irina Radionova, Margus Möll ja Karl Bussov.


Ka Örebros oli kaks töötuba (kostüümi-töötuba ja kõne-töötuba) osalejatele, kus sai nii mõndagi tarkust, mida meilgi rakendada, ja samuti erinevad teatrialased vestlused ja kogemuste vahetamised. Pärast igat etendust oli ühine arutelu nähtud etenduse üle. Eesti lavastus oli ainus, millest publik aru sai ka ilma keelt mõistmata, sest laval oli väga kõnekalt kõigile arusaadav rassismiteema, sallimatus ja leppimine. Põhjamaade festivalil olid esindatud seekord Fääri Saared, Rootsi, Läti, Leedu ja Eesti harrastusteatrid.


Suur rõõm on rahvusvahelistel festivalidel teiste maade teatritegijatega kohtuda, saada uusi ideid ja mõtteid, saada osa elamustest, mida pakub teater tegijatele ja vaatajatele.


Aire Pajur
LendTeater

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X