AjaluguElva linnFLASHNõo

Flash: Tamsa Kindralimäelt haihtus punamonument

Kohalike sõnul kadus enne selle aasta jaanipäeva Tamsalt Kindralimäelt Nõukogude kindral-major Pavel Andrejevitš Potapovile püstitatud monument.

Pavel Andrejevitš Potapovi bareljeef haihtunud monumendilt, foto: Elva ajast aega

PPA vanemkomissar Timo Reinthal kommenteeris Elva Elule menetluse hetkeseisu nii: kunagi kuulus monument Nõo Sohvoosi bilanssi, seejärel on eraomandisse kuuluv maatükk, millel monument asus korduvalt edasi müüdud ja nüüd tegeleme monumendi omaniku väljaselgitamisega. Nõo vallale see monument ei kuulunud. Kuna tegu pole matmispaigaga, siis see ei saa kuuluda ka Kaitseministeeriumi haldusalasse. Teadaolevalt see monument ühtegi Eesti registrisse ei kuulu (Muinsuskaitseameti info põhjal).

Kindralimägi Tamsal, Maa-ameti kaardi ekraanitõmmis

Elva Elu toimetus käis Kindralimäel kohal. Praeguseks on märkamatult kadunud monumendist maha jäänud üksnes ehitusmasina jäljed ja veidi songitud maad. Monumendi asukoht pole teada. Ilmselt on tegu vallasvarana käsitletava objektiga ja seda saab teisaldada nagu iga teist kivimürakat põllu servas.

Elva-Pangodi tee äärde jääval Mügramäe kõrgendikul (110 m), mille üht osa on rahvas juba pool sajandit Kindralimäeks kutsunud, toimus 23. augustil 1944. aastal mastaapne kokkupõrge Nõukogude ja Saksa vägede vahel. Hiljem on ajaloolased “Elva-Tamsa tankilahingut” osaliselt pidanud ka suurimaks Eesti pinnal peetud tankilahinguks. Mügaramäele 1970. aastal püstitatud mälestussamba pronksbareljeefi on valmistanud kujur Juhan Paberit. Sovetiajal oli Elva abiellujatel kombeks viia samba juurde lilli ja seal mõneks hetkeks seisatada. Samuti kujunes Kindralimäe monumedist sunniviisiline kultuskoht paljudele noorte organisatsiioonidele. Režiimi lagunedes 30 aastat tagasi vajus koht unustusse.

Varasemalt on Elva Elu avaldanud Eesti suurimast tankilahingust artikli “Tankid Tamsal. Reportaaž lahinguväljalt“. Seda lahingut ja monumenti on kajastanud ka Postimees: “Eestis leegitses 1944 oma Kurski kaar“.

Sama lahinguga seoses on Nõukogude võim püstitanud Elva linna serva nn Illi ristmiku lähedale metsatukka ka teise monumendi. See on seal hetkel veel Nõo valla maadel alles.

Tamsa tankilahingu punamonument Elva linna servas, foto: Elva Elu

Elva Elu

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X