HaridusKogukondKultuur

Tule tulemine Elva vallas

Tuli jõuab 21. juunil kell 11.30 Elva jõe äärde Peedule, Vikerkaare tänava ja Vapramäe-Peedu-Uuta tee ristile, kus tule võtab Elva valla nimel Nõolt vastu Tõnis Mägi, misjärel jõuab tuli jooksjate kätes teatepulgana Elva raudteejaama, kus seda on tervitamas Elva Huviala- ja Koolituskeskuse kandlelapsed. Kuna samal õhtul toimub ka Elva Südaööjooks, siis saavad ka jooksurada ääristavad tõrvikud ja küünlad süüdatud just laulupeotulest. Seejärel liigub tuli läbi Elva linna lahtise rolleri kastis ja võtab suuna Hellenurme.

Hellenurmes tervitab tuld veski hoovis rahvatantsurühm Helles. Veskiemand Mae süütab saadud tulesädemest ka tule leivaahjus, et küpsetada seal leivad kingituseks õhtuse Tartu Laulupeo ajastukontsertide dirigentidele.

Rõngus tervitab Pillimuuseumi ees tulemeeskonda Rõngu Pasunakoor ja huvilised saavad ka muuseumisse sisse astuda. Kohalikud perenaised kostitavad huvilisi ka suupistetega.

Rannu Rahvamaja võtab tule vastu regilauluga. Esinevad laulu- ja tantsurühm Liisu, avatud on rahvariidekooli käsitöönäitus. Saadud tulesäde viiakse ka Rannu kalmistule Vabadussõja ausamba ja Rannu Ema kuju juurde. Samuti süütab tuli järgmisel päeval toimuva jaanitule ja läheb 23. juunil Valguta Armuorus toimuvale Võidupäeva peole.

Annikorus võetakse tuli vastu Eduard Taska platsil. Tantsitakse koos tulega tulesabatantsu. Esinevad Konguta kooli rahvatantsijad ja noorte muusikute duo Herbert Konnula – lõõts ja Marta Külaots – viiul. Herbert on 2019 a Suure Üleriigilise Võistumängimise võitja. Konguta Kooli Eduard Taska nahatuba tuleb välja pop-up töötoaga.

Tule vastuvõtmise tseremoonia ja mälestusküünalde süütamine Puhjas toimub kiriku juures asuva vana aida ümbruses. Tule võtab vastu Puhja köster Käsu Hans, esimene eesti soost luuletaja, keda kehastab Kaarel Tuvike ning piirkonnakogu esimees. Kaastegevad Puhja Seltsimaja naiskoor Läte, Karijärve keelpilliorkester ja Tartu valla sepp. Tseremooniat juhib Enn Tobre. Heliteenus Kavilda Hobi OÜ-lt.

Osalejaid moodustavad inimketi ja toimub tule käest kätte andmine. Seejärel saadame tule eskordi saatel Rekule, Puhja kirikus jätkub Karijärve keelpilliorkestri kontsert. Laulupeotulest süüdatud mälestusküünlad viiakse austusavalduseks Puhja kiriku juures olevate mälestuskivide (Käsu Hans, Adrian Virginius, Gustav Wulff-Õis, Aleksander Läte) juurde, Puhja pargis asuvale Vabadussambale ja Puhja kalmistul teenekate kultuuritegelaste haudadele.

Kuna Tartumaal on tulevedamisel läbivaks teemaks sepp, on ka Puhjas kohal sepp, kes ajab ääsil kuumaks tuleraua, millega iga Elva vallast laulu- ja tantsupeole pääsenud kollektiiv endast ühisele lõikelauale jälje jätab.

Igas peatuspaigas võtab tule vastu kohaliku piirkonnakogu esindaja, kes selle ühtlasi järgmises peatuskohas sümboolselt üle annab. Tulesäde jääb tormilaternaga ka igasse paika kohapeale.

Tule peatuspaikades on igaühel võimalik ka endale tulesäde võtta.

Tuli liigub järgmise ajakava järgi:

11.30 Vapramäe puhkekoht Peedul
Võtame tule Nõo vallalt vastu

12.00 Tule tervitamine Elva raudteejaamas

12.30 Tule tervitamine Hellenurme veskis

12.55 Tule tervitamine Rõngus Pillimuuseumi ees Ausambaplatsil

13.40 Tule tervitamine Rannu Rahvamaja ees

14.10 Tule tervitamine Annikorus Eduard Taska platsil

14.45 Elva valla tuletseremoonia Puhjas kiriku vana aida ees

15.30 Tule teelesaatmine Rekul

Osalejaid moodustavad inimketi ja toimub tule käest kätte andmine. Seejärel saadame tule eskordi saatel Rekule, Puhja kirikus jätkub Karijärve keelpilliorkestri kontsert.

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X