Elva linnKogukondValla uudised

PRESSITEADE: Elva linn tunnustab

Reedel, 23. veebruaril kell 18 algab Elva Kultuurikeskuses Eesti Vabariigi aastapäeva aktuse, kus antakse üle Elva linna 2017 aasta tunnustused – aukodaniku tiitel, Elva teenetmärk, kultuuripreemia “Elva Täht” ja Elva linna noortepreemia.

Elvale ja tervele Eestile osutatud teenete eest nimetatakse Elva linna aukodanikuks legendaarne jalgrattatreener Jüri Kalmus.

Jüri Kalmus on jalgrattasporditreener, kes alustas 1965 aastal Elva Spordikoolis jalgrattaspordi- ja kiiruisutamistreenerina ning Tartu Riikliku Ülikooli kehakultuuriteaduskonna suusakateedris jalgrattaeriala õppejõuna. Jüri kuulub Elva Spordiliidu juhatusse, on olnud Elva linna kultuuri- ja spordikomisjoni liige ning Elva Jalgrattaklubi Velorõõm asutaja.

Tänavu 75 sünnipäeva tähistav Jüri Kalmus on Elva ja Eesti spordile väga palju andnud – lisaks tulemuslikule treeneritööle on ta Elvas juba aastaid korraldanud mitmesuguseid jalgrattavõistlusi. Jüri Kalmust on tunnustatud 2005. aastal Elva linna teenetemärgi ja kultuuripreemiaga. Veebruaris tunnustas Eesti Kultuurkapital teda elutööpreemiaga, märkides mehe panust Eesti jalgrattaspordi arengusse enam kui poole sajandi jooksul.

Linna poolse erilise austusavaldusena pälvib Elva teenetemärgi kauaaegne alushariduse õpetaja, vanempedagoog Luule Juhanson. Lasteaias töötatud 45 aasta jooksul on Luule olnud mitme põlvkonna laste ja nende perede jaoks esimene õpetaja. Ta on astunud koos Murumunaga ühtset sammu selle esimesest päevast alates kuni tänaseni. Luule on avaldatud mitmeid üle- eestilisi alushariduses kasutuses olevaid keskkonnateemalisi õppematerjale, koostanud loodusmatkade kogumiku Elva piirkonna laste õppekava toetamiseks ja koolitanud Tartumaa alushariduse õpetajaid. Igal Mitteteatrite Festivalil Elvas on Luule koos oma lastega esinemas.

Kultuuripreemia Elva Täht antakse tänavu üle kultuurispetsialist Lea Kurvitsale kelle töö ja saavutused on oluliselt kaasa aidanud kultuuriväärtuste loomisele, rahvapärimuse säilitamisele ning kultuurielu edendamisele Elvas ja ümbruskonnas. Lead on iseloomustatud kui Eesti ja Elva pärandkultuuri edasiviijat. 2006 aastast Lea vedada olnud Tartumaa lustitantsimise traditsioon saab tänavu 20 aastaseks. Tänu Leale ja meeskonnale toimuvad igal aastal Elvas Looduslaul, Lepatriinu lauluvõistlus, Mitteteatrite festival ja meeleolukas Kultuurirahva pidu. Lea juhendamisel tantsib kõrgemas kategoorias kolm rahvatantsurühma. Temast on saanud tantsujuhtide mentor, ta on olnud tantsupidude ja Euroopa rahvakultuuri festivali EUROPEADE tantsude liigijuht.

Elva linna noortepreemia saavad Laura-Maria Mats, Klea Marie Laar kes ühendasid spordi ja heategevuse. Laura-Maria ja Klea Marie eestvedamisel toimus 16. juunil Elva esimene Südaööjooks haigete laste toetuseks. Kogu korraldus, alates toetuse küsimisest, sponsorite leidmisest kuni ürituse läbiviimiseni, oli nende kahe noore teha. Elva Südaööjooksust võttis osa 294 jooksjat, kogutud annetussumma (2045 eurot) pälvis suurt tähelepanu, tüdrukud kohtusid ka Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi juhtkonnaga. Laura-Maria ja Klea Marie tõestasid, et Elva Südaööjooksul on Elvas oma koht ning sellest võiks kujuneda uue Elva valla tunnusüritus.

Lisainfo:

Eeva Kumberg
Elva valla kommunikatsioonijuht
Tel 591 511 20

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X