AjaluguHaridusKogukondKultuurValla uudised

Projekt “Sünnipaik”

 

Elva vallavalitsus sai kirja lava- ja laulumeister Peeter Volkonskilt. Toon lugejani tema läkitatud sõnumi.

“Kirjutan Teile palvega aidata mul kohtuda piirkonna kodu- ja kultuurilooga tegelevate inimestega, et kaasata neid suurprojekti „Sünnipaik“.

2018. aasta on kuulutatud Euroopa kultuuripärandiaastaks. Eesti maastikel on teeviitadega tähistatud meie kultuuriloos oluliste inimeste sünnipaigad, kuid paraku pole tähistuste tagant võimalik leida süstematiseeritud ja olulist baasinfot nende inimeste elu ja loomingu kohta.

Selle puudujäägi kaotamiseks ongi ERMi ja Eesti Kultuurkapitali toel ellu kutsutud projekt “Sünnipaik”. Projekti tulemusena on juba kaardistatud pea kolmesaja suurkuju sünnikohad, millest osa on ka Teie vallas/linnas.

Projekti tulemusena luuakse digitaalne andmekogu, mis on avalikult kättesaadav veebiplatvormidel. Kavas on iga suurkuju sünnikohal filmida tema loomingut või saavutusi iseloomustav umbes 30-40-sekundiline videoklipp kohaliku inimese (näit kooliõpilane, kultuurihuviline jne) ettekandes. 

See ongi koht, kus palun abi kontaktisiku leidmisel, et siis juba ise temaga ühendust võtta ja leida parim viis kohtumiseks ning jäädvustuste tegemiseks.  

Elva vallas/linnas on kavas jäädvustada järgmised sünnikohad:

  • Põllumajandusteadlase Aleksander Eisenschmidti (1876-1914) sünnikoht Kalme külas
  • Põllumajandusteadlaste Kristjan (1904-1996), Arthur (1914-1995) ja Enn Jaama (1934- ) sünnikoht Korustes
  • Kirjanik Jaan Kärneri (1891-1951) sünnikoht Käo külas, Kinksepa talus (mille asukohta mul ei õnnestunud leida)
  • Luuletaja Ernst Enno (1875-1934) sünnikoht Valguta külas

Juhul, kui Teile on teada veel mõni tähistatud sünnipaik Teie vallas/linnas, siis oleksin väga tänulik, kui lisaksite nimekirja ka selle.

Klippidest kujuneb e-ERMis suurkujude virtuaalnäitus. Iga paik varustatakse QR-koodiga, et ka kohale sattudes oleks võimalik seda klippi vaadata.

Projekti käigus sõidetakse kõik sünnipaigad läbi, leitakse kohapealsed projektis osaleda soovivad inimesed, valmistatakse nendega ette tekstid ja/või tegevused, mis siis seal jäädvustatakse.

 Peeter Volkonski

Projekti „Sünnipaik“ eestvedaja”

 

Siinkirjutajal oli au anda vallavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja pr. Mare Tamme kaudu nõusolek selle projekti elluviimisest osa võtta.

Pöördun omakorda teiste meie vallas elavate koduloohuviliste poole. Teen ettepaneku toetada projekti ning teha põhjendatud ettepanekuid teistegi meie valla alal sündinud kuulsate kultuuri- ja majandusala inimeste mälestuse jäädvustamiseks.

Kõige olulisem abi on täpsustada kuulsa inimese sünnikoht ja märku anda, millises seisus rajatis või kinnistu läbi aja säilinud on.

Oleks väga oluline saada ka enamat baasinfot meie kandist oma tähelendu alustanud kuulsuste elu ja tegevuse kohta. Eeskätt midagi sellist, mis nendest kui inimestest kaasaegsetele meelde oli jäänud.

Olen tänulik iga märguandmise eest, mida ootan e-aadressil kalju.hook@mail.ee.

Usun, et mind toetab Elva muuseumisõprade klubi ja ka mittetulundusühing Elva Elama.

Kalju Hook

 

 

 

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X