Toimetaja veerg

Toimetaja veerg

Aasta esimene nädal päädis talvisema ilmaga. Vallavalitsuses kulges see konkursite pidamise ja paljude pisiasjade lahendamise tähe all. Pole vist tark tegu selgi nädalal tähtsaid ametnikke vallamajapidi taga otsida, sest nimesiltide järgi on neid veel vara leida.

Aga suurem osa tegijaid on juba paigas. Veel ei ole kohal haridus- ja kultuuriosakonna juhatajat Mare Tamme, kes asub tööle neljapäevast, ja vallamajandusosakonna juhatajat Hegri Naruskit, kel on kuu keskpaigani asjaajamisi mujal. Asjatundjate ootel on veel vähemalt kaheksa spetsialisti ametikohta.

Vakantne on isegi sekretäri töökoht. Tahtmatult meenub kunagine ajakirjanduslik mõistulugu, pisut küll võigas, kuidas ühte lehetoimetusse asus elama tiiger. See hakkas tarvitama toiduks töötajaid toimetajast alates, kuid leht ilmus ikkagi. Alles siis, kui kiskja ohvriks langes sekretär, jäi lehetegemine katki. Nii et kõige tähtsam isik, seda külastaja seisukohast, on vallamajas veel puudu.

Läheneb Eesti Vabariigi 100.juubel. Suure sündmuseni on veel jäänud 47 päeva. Kui kiigata minevikku, siis neil päevil 99 aastat tagasi oli punavägi 40 kilomeetri kaugusel Tallinnast. 7.jaanuaril 1919, näiliselt lootusetus olukorras, andis Eesti vägede juht Johan Laidoner käsu asuda pealetungile vaenlase vastu. Kaasa lõid ka soome mehed, kellest Ekströmi ja Kalmi vabatahtlikest oli saanud Soome vabatahtlike pataljon. Meie kandis võimutses Eesti punane kütipolk ja ka üks vene polgu taoline üksus. Läti punapolk oli Rõngus. Elva jaamahoones asus punaste staap. Lähimates majades paiknes ning turnis piiluritena Vapramäe mändide otsas ka paarsada tääki punahiinlasi.

Selle nädala lõpu poole, täpsemini reedel, tähistab oma sünnipäeva seltsing Elva Muuseumisõprade Klubi. Raske on konkureerida vallakeskuse nii soliidsete ühendustega nagu näiteks Straussi Ühing, aga kuue aastaga on tehtud nii mõndagi. Toona tuldi kokku suure murega, sest minister Rein Lang kippus kohalikke muuseume likvideerima. Karmile sõelale jättis ta 15 muististe varamut, ühena neist ka Tartumaa Muuseumi Elvas. Protestivaimu ajaloosõpradel jätkus, kuid ei jätkunud ainelist jõudu, et muuseum Elva koduloomuuseumina alles jääks. Aga seltsing jäi.

Linnavalitsuse toel avasid klubi liikmed muuseumi aseainena ajaloo-teemalise püsinäituse raudteemajas. Paraku muuseumile kohast uurimis- ja kirjastustööd ning eksponaatide perioodilist vahetust teha ei suudetud. Kuigi ERM aitas kõvasti kaasa. Ilmselgelt sai püsinäitus reaalses olukorras jääda vägagi ebapüsivaks nähtuseks. Siis aga pandi seltsinguliikmete toel Elva ajalugu raamatukaante vahele. Ja see oli väga õige tegu, sest raamat ei vaja ühte ja sama maja, ruumi või isegi riiulit. Veel kord suur-suur tänu ettevõtja Aivo Johansonile, kelle kulu ja kirjadega trükis ilmuda sai!

Seltsing on kord kuus ikka kokku tulnud ja mõne huvitava sündmuse või isikujuubeli lahti rääkinud.
Sedapuhku laupäeval, 13.jaanuaril kell 12 korraldab klubi Linnaraaamatukogu kaminasaalis kohtumise Elva majaomaniku ja Riigikogu liikme kindral Ants Laaneotsaga. Ants saab 16.jaanuaril 70-aastaseks.

Kalju Hook

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X