LoodusValla uudised

Sada viljapeenart

Lõppeva aasta kevadel külvasid 100 vabatahtlikku põllumeest igaüks sajale peenrale kaheksa kodumaist tera- ja kaunviljasorti, et paremini õppida tundma põllukultuure. Oktoobris valmis Urvaste külade Seltsi eestvedamisel rändnäitus „100 teraviljapeenart“, mis tutvustab peenrarajajate tegevust. Kunstnik Epp Margna kujundatud näitus sai nii hea, et sobib õppevahendiks koolidesse ja lasteaedadesse.

Olen saatnud vallajuhtidele, kelle haldusalas selle liikumise raames viljapeenraid rajatud on, ettepaneku hankida see rändnäitus oma valla koolidele ja lasteaedadele õppevahendiks. Väljapanek sobib kasutamiseks loodusainete, eesti keele, ajaloo ja ühiskonnaõpetuse tundides nii Eesti Vabariigi juubeliaastal kui ka edaspidi. Mul on hea meel teatada, et liikumisest „100 teraviljapeenart“ võtab osa ka kolm esindajat Elva vallast. Need on Tea Heinaste Elvast, Puhja lasteaia Pääsusilm pere ja Arno Korb Purtsi külast.

Puhja lasteaias Pääsusilm rajati kaks teraviljapeenart, neist üks õpetaja Marje Normani talu maale. Ja see peenar andis juba sügisel ka kopsaka saagi! 29. novembrist kuni 11. detsembrini pandi Puhja lasteaias üles ka esimene peenranäitus. Rändnäituse hankis juba enne kohalikke valimisi Helme vald. Viljandi vallavanema Ene Saare ettepanekul osteti volikoguliikmete toetusel valla koolidele ja lasteadadele kaks sellist näitust. Näitus „100 viljapeenart“ on tänaseks juba üles pandud Maaeluministeeriumis Tallinnas ning Maaülikooli majandus- ja
sotsiaalinstituudis Tartus.

Tunnen Elva vallavolikogu liikmetest üsna mitut head põllumeest. Tean, et nemad teevad kergesti vahet odral, kaeral nisul, hernel ja oal. Seega teie vallas ja volikogus on kindlasti inimesi, kes näitust hinnata oskavad. Samas pole eriti suur saladus, et meie noorem põlvkond kuigi hästi põllukultuure ei tunne. Laseks kaks jänest ühe pauguga – kinkige oma valla lastele vähemalt üks peenranäitus ja tähistage sellega teiste oluliste juubeliürituste kõrval ka Eesti Vabariigi 100.aastapäeva. Küllap taipasite, et soovitatav näitus ongi sellele tähtsale sündmusele pühendatud.

Minu koordinaadid on saadaval e-ajalehe Elva Elu toimetusest
Heino Laiapea
agronoom,
algatuse „100 teraviljapeenart“ eestvedaja

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X