ArvamusKohalik Võim

Repliik: Saadaks 8 volinikku koju?

Elva suurune vald saaks hakkama ka 21 volikogu liikmega

Elva valla 2024. aasta eelarve on puudujäägis miljonitega. Vallavalitsemine vajab endiselt väga suuri ja põhimõttelisi reforme, et kärpida töökohti, et maksumaksja raha eest oleks elanikele midagi võimalik ka tulevikus ehitada. Ehkki Elva Vallavolikogu kui võimuorgani kulud pole küll ses puudujäägis meeletult suure osakaaluga (ligi 130 000 eurot aastas võrrelduna 38 miljonilise eelarvega), on päris silmatorkav, et alates Elva Valla moodustamisest on Elva Vallavolikogus olnud 29 volikogu liiget, mida on oluliselt rohkem, kui tingimata vaja.

Seaduse järgi on Elva suurusele vallale, milles on üle 10 000 elaniku, minimaalne volikogu liikemete arv 21 liiget. Nõnda on sätestanud ka võrreldavad omavalitsused enda volikogude suuruseks märksa vähem kui Elva 29. Näiteks Kambja vald 21, Tartu vald 25, Jõgeva vald 27. Väiksemates valdades on veel väiksemead volikogud: Nõo 15, Luunja 17, Otepää 17. Määraks ka Elva tuleval aastal valitava vallavolikogu liikmete arvuks minimaalse 21?

Kui vallavolikogu eelarve osa on täna ligikaudu 130 000, siis võiks aastane kokkuhoid olla proportsionaalselt võttes peaaegu 35 000 eurot. Nelja aasta peale võiks ainuüksi volikogu liikmete arvu kärpimine anda seega 140 000 kokkuhoidu. Kaudselt veelgi enam – ei tekiks ehk muresid hääletusteks vajalike sülearvutite ostmisega, ei oleks ka probleemi, et volikogu istungitesaalis (mis pigem ehitatud ka nii 20-25 inimesele) on probleemi ventilatsiooniga, mida hirmkalli raha eest uuendama tarvis hakata on.

Volikogu järgmise koosseisu liikmete arvu määrab volikogu oma otsusega, järgmine koosseis valitakse tuleval aastal. Vähesem rahvaesindatus on küll volinike vähendamise temaatikas väike negatiivne aspekt, kuid milleks meile suurem esindatus, kui tänasest 29st volinikust on tegelik elukoht Elva vallas just nii umbes 21-l? Umbes sama palju on ka füüsiliselt kohalkäijaid.

Fred Koppel
Elva Vallavolikogu Eestseisuse liige

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X