Puhja

Suur osa Eesti mändidest kasvatatakse nüüd Elva vallas

Täna avas osaühing Eesti Metsameistri Taimekasvatus pidulikult uue kasvuhoone, mis suurendab aastase tootmisvõimekuse 4.4 miljonini. 

Suure-Rakke külla püstitatud uus taimlahoone on 11 meetrit kõrge, 25 meetrit lai ja 110 meetrit pikk. Juba praegu on kasvuhoonesse kosuma sätitud üle 1,1 miljoni taime, millest suurem osa on männid. Veel kasvatab ettevõte kuuske, suures mahus kaske ja sangleppa.

Eesti Metsameistri Taimekasvatuse juhataja Kristjan Laasi sõnul otsustati uus taimlahoone ehitada, et katta vähemalt osaliselt Eesti turul valitsevat defitsiiti. “Tõsi, oleme Eestis ikkagi istutamisega defitsiidis – peaksime märksa rohkem istutama kui raiuma, sest uue metsapõlvkonna areng on meie kõigi jaoks oluline,” sõnas ta.

Uus hoone loob uusi võimalusi

Seni kasvatati Eesti metsade tarbeks vaid avajuurseid istikuid, kuid need on meie karmidele ilmastikuoludele vastuvõtlikumad. Pidades silmas uue metsapõlvkonna arengu olulisust otsustatigi luua ka potitaime kasvatamise võimalused.

Lisaks on vastvalminud taimlahoonel veel häid funktsioone. “Seinte topeltkilede vahele on võimalik temperatuuri hoidmiseks puhuda õhku ning sügishooajal paigaldatakse katel, mis toetab uute taimede kiiret kasvu, ” tutvustab Laas.

Eesti Metsameistri tütatettevõte

Metsataimla kuulub emaettevõttele Eesti Metsameister OÜ. “Viis aastat tagasi sai taimla tütarettevõttena loodud selleks, et metsauuendamise protsess erametsaomaniku jaoks kättesaadavaks muuta.” sõnab Eesti Metsameistri tegevjuht Tauno Trink. Kui tuua võrdluseks Riigi Metsamajandamise Keskus, kes kasvatas möödunud aastal 24.1 miljonit taime, siis nendest jõudis erametsadesse vaid veidi üle 100 000 noore puu.

Samuti hoitakse meeles erakliente seemnevalikul. Kõik taimla taimed on kasvatatud RMK sertifitseeritud seemnetest. “Istutamine on kõigi jaoks suur kulu, seda eriti eraisikute jaoks. Seetõttu kasutame vaid sertifitseeritud seemneid, sest siis on võimalik meie klientidel riigi poolseid toetusi küsida, ” selgitab Trink.

Taimlahoone läks ettevõttele maksma 690 000 eurot, milleks võeti laenu pangast, aga küsiti ka tuge PRIAst.

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X