AjaluguEttevõtlusKultuurValla uudised

Tänasest avaneb väärtusliku taluarhitektuuri taotlusvoor

13. veebruarist 10. märtsini saab taotlusi esitada väärtusliku taluarhitektuuri taotlusvooru, mille eesmärk on aidata taluelamute katuste korrastamise kaudu kaasa Eesti traditsioonilise maa-arhitektuuri ja maastiku omapära säilitamisele. Toetust saab taotleda talukompleksi kuulunud eluhoonele ehk üksikelamule, mis on ehitatud enne 1940. aastat ning voorust toetatakse hoonete katuste restaureerimist traditsiooniliste ehitusmaterjalide ja töövõtetega

Sel aastal avaneb taluarhitektuuri taotlusvoor viiendat korda. „Alates 2019. aastast oleme igal aastal saanud toetada keskmiselt 18 katuse kordategemist ehk toetusvooru abil on korda saanud veidi enam kui 70 taluhoone katused,“ ütles hindamiskomisjoni esimees, Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja Peeter Nork.

„Eesti taluarhitektuur on eriline ja vajab tähelepanu ning hoidmist. Kõige jätkusuutlikum viis ajaloolist hoonet hoida on seda kasutada ning hooldada või restaureerida traditsioonilisel moel, et säiliks nii hoonete omapärane ilme kui püsiks elusana ka töövõtted. Taluarhitektuuri toetus on abiks teadlikule omanikule, kes on valinud taluelamu enda elukeskkonnaks ning soovib seda hoonet väärtustavalt korrastada,“ sõnas Nork. 

Taotlusvoorust toetatakse tegevusi, mille raames taastatakse või asendatakse taluelamu katusekate ja vajadusel katusekonstruktsioonid, kasutades algupäraseid ehk piirkonnale, hoonetüübile ja ehitusperioodile iseloomulikke materjale ja töövõtteid. Näiteks kui hoonel oli algselt roogkatus, siis toetatakse rookatuse taastamist, laastukatuse puhul laastukatuse taastamist. Vana eterniidi asendamist uue eterniidiga või teiste uute ehitusmaterjalide kasutamist sellest taotlusvoorust ei toetata.

Vooru kogueelarve on 200 000 eurot. Taotletava toetuse summa peab jääma vahemikku 5000-10 000 eurot ning see võib tööde maksumusest moodustada kuni poole ehk omafinantseering tööde eelarvest peab olema vähemalt 50%.

Taotlusvoor avaneb 13. veebruaril 2023 ning taotluste esitamise tähtaeg on 10. märts 2023. Taotlusvooru abikõlblikkuse periood on 1. jaanuar 2023 – 31. detsember 2023.

Taotlemine toimub Kultuuriministeeriumi Toetuste menetlemise infosüsteemis, kuhu saab sisse logida ID-kaardiga ja mobiili ID-ga. 


Rohkem infot taotlusvooru kohta saab lugeda Muinsuskaitseameti kodulehelt.

Kätlyn Metsmaa

Muinsuskaitseamet

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X