Kohalik VõimKultuurSport

Paljusid Elva traditsioonilisi spordisündmuseid ähvardab sel aastal ära jäämine

“Liikumisaastal on valus vaadata, kuidas Euroopa spordipealinn 2020 ja parim spordilinn 2021 Elva on 2023 aasta projektitoetuste nimekirjast välja jätnud oma valla spordiklubide traditsioonilised spordiüritused nagu 29. Elva Open (rahvusvaheline noorte judo võistlus, kus osalejaid 300), kaheetapiline jalgratta Elva Talikross (toimub 50. korda), Elva Tänavasõit (toimub 65. korda), Elva lahtised MV ilu- ja rühmvõimlemises – need on vaid mõned näited. Seda jada võib jätkata ka rannavõrkpalli sarja ja triatlonga jne. Selle asemel toetame väljastpoolt tulnud ühinguid, mis teevad (mõned esimest korda) Elva Vallas „ägedaid“  üritusi kokku 9 ja poole tuhande euroga. Mis on valla eesmärk? Suretada välja meie endi toimivad ja traditsioonilised spordisündmused? Kui jah siis esimene samm selleks on astutud.” – nõnda kirjutas mõned päevad tagasi Elva spordijuht Marek Pihlak rahulolematult enda e-kirjas Elva vallavolikogu spordikomisjoni liikmetele.

Elva Elu vaatas lähemalt ning selgus, et projektitoetusest jäid välja toimumise järjekorras:

  • 29.judoturniir Elva Open
  • 50.jalgratta Talikross
  • 65.jalgratta Tänavasõit
  • SK Airi ilu- ja rühmvõimlemise Elva lahtised meistrivõistlused
  • 36.Elva Triatlon
  • SK Barca turniirid
  • Kolmeetapiline Elva suvevolle neljas vanuseklassis

ja veel teisigi südmuseid

Kõik need on võistlused, mida korraldavad meie oma Elva Valla klubid – võistlused, milledel on pikk traditsioon ja osalejaskond. Kuigi Elva valla 2023. aasta projekti- ja tegevustoetusteks eraldatavad vahendid on külmutatud 2022. aasta tasemel, on leidnud vallavalitsuse hindamiskomisjon toetust mitmele uuele sündmusele, sealhulgas näiteks:

  • Elva valla 2023 aasta lahtised meistrivõistlused karjatamises (MTÜ Eesti Bordercollie Ühing)
  • Vabariikliku Tantsuolümpia korraldamine Elvas ning sellest iga-aastase traditsiooni kujundamine
  • Eesti Tänavatantsijate Liidu karikaetapp

Elva Vallavalitsuse kultuurispetsialist Markus Toompere kommenteeris paljude traditsiooniliste südmuste toetamise asendamist uutega järgnevalt:

Tänavu oli aga erakordne aasta, sest Elva Vallavalitsusele laekus rekordarv taotlusi – kokku 91 taotlust, millest rahastuse said 42 projekti. Taotletud projektitoetuste kogusumma oli 241 436 eurot, kuid Elva valla eelarvest eraldatav summa oli 50 750 eurot. Seega pidid hindamiskomisjoni liikmed tegema palju kaalumist ja valikuid.

Projektitoetuste puhul hindavad komisjoniliikmed vastavalt hindamiskriteeriumitele seda, mida taotleja on taotlusesse kirjutanud. Hindamissüsteemi kohaselt ei saa hindaja võtta arvesse kriteeriumiväliseid tegureid. See tagab selle, et ka uutel projektidel on võrdväärsed võimalused võrreldes nö traditsiooniliste projektidega, sest kõik projektitoetuste taotlejate esitajad peavad kirjutama tugeva ja põhjaliku taotluse. Eelnevalt esitatud taotlused või hindaja subjektiivne arvamus näiteks küsimuses mainitud „põlvkondade pikkuse ajaloo“ kohta (juhul, kui seda ei ole taotluses välja toodud) ei lähe hindamisel arvesse. Seega toetab Elva Vallavalitsus projekte, mille sisu, sihtrühmad jm oluline on taotluses ammendavalt põhjendatud ja mõjud Elva vallale läbi analüüsitud.

Elva Vallavalitsuse projektitoetuse taotlused ei ole üldjuhul projektide ja sündmuste ainuke finantsallikas, vaid keskmiselt suudab Elva Vallavalitsuse toetussumma tagada projektidele vaid ca 20% kogu vajalikust eelarvest. Seega vastutus sündmuste toimumise ja jätkusuutlikkuse osas ei lasu kindlasti Elva Vallavalitsusel, vaid siiski projekti kirjutajal või ürituse korraldajal.

EE

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X