ArvamusKohalik Võim

Elva valla juhtimises on ületatud kõik punased jooned

Elva valla praegune koalitsioon on täielikult unustanud, et vallajuhtide tööülesanne number üks on oma valla rahva huvide eest seismine ja inimeste elukeskkonna paremaks muutmine. Osasid valitsejaid huvitab ainult iseendale raha keerutamine ja see peab lõppema, kirjutab Keskerakonna Elva osakonna juhatuse liige Jaanus Lauri

Keskerakond kuulub Elva vallas koalitsiooni koos Reformierakonna ja valimisliiduga Sinu Elva Vald. See tähendab, et otsuseid tehakse koos ja koalitsioonikaaslaste tegutsemissuund on sama- vähemalt nii see peaks idee järgi olema. Vastasel juhul koos valitseda pole võimalik.

Keskerakonna Elva osakonna juhatuse liikmena, ei saa ma toimuva osas aga enam ükskõikseks jääda, sest mul on piinlik Keskerakonna valijate ees. Valijad andsid meile võimaluse korraldada elu Elva vallas, kuid kahjuks on viimase aja väidetavad korruptsiooniskandaalid näidanud, et me ei saa sellises mängus enam kaasa teha.

Reformierakonna vaikiv heakskiit

Reformierakonna vaikival heakskiidul toimub valla eelarverahadega avalik sahkerdamine ja nende omadele suunamine. Vallavanem Priit Värv ei saa vist enam ise ka aru, millist rolli ta parasjagu täidab – kas ta on vallavanem, hingevaakuva BC Elva spordiklubi juhtliige või ebaõnnestunud ehitusettevõtja, kelle äri kuivas kokku hoolimata sellest, et ta vallalt palju tellimusi sai.

Hale ja piinlik on lugeda vallavanem Värvi eneseõigustusi teemal, kuidas talle pole ju esitatud ühtegi süüdistust ja seega on ta käimasolevas korruptsiooniskandaalis täiesti õige mees. Mis sellest, et oli ise üks otsustajatest, kui Elva vallavalitsus kevadel Värvi maksejõuetule spordiklubile 11 000 eurot tegevustoetust eraldas. Ei tulnud Värv toona selle peale, et äkki peaks ennast iseendale raha otsustamise hääletusest taandama ja ei liigutanud selle peale kõrvaotsa ka Värvi koalitsioonikaaslased Reformierakonnast. Ometi on taoline juhtum kui õpikunäide sellest, kuidas raha eraldamist ei tohi teha. 

Kui Värvi makseraskustes BC Elva toetamisel ei tekkinud vallavalitsusel mingeid küsimusi ja rahapuudusest polnud juttugi (sest tegemist on ju vallavanema ettevõtmisega), siis paneme siia kõrvale hiljuti üles kerkinud Vapramäe-Vellavere-Vitipalu Sihtasutuse põhjalaskmise. See sihtasutus on piirkonnas 23 aastat pakkunud loodusharidust. Sihtasutuse hallatava Vapramäe loodusmaja loodusharidusprogrammides ja matkadel osalevad valla lasteaiad ja koolid ülimalt aktiivselt lasteaiaealistest kuni gümnasistideni välja. Kui see tegevus lõpetada, jääb meie noorte keskkonnaharidusse korralik lünk. Ja nüüd on Elva vallavalitsus otsustanud selle sihtasutuse tegevustoetusest ilma jätta- raha lihtsalt polevat.

Kogu aur läheb isiklike jamade klaarimiseks

Ei ole ime, et juhtimiskriis Elva vallavalitsuses on tänaseks jõudnud seisu, kus ollakse sisuliselt töövõimetu ja omadega tupikus. Üle mõistuse palju auru läheb igasuguste isiklike jamade klaarimiseks ning päriselu probleemide, nagu näiteks hallitava koolimaja korda tegemiseks, ei jää lihtsalt enam aega ega ressurssi. Vallajuhtide sellises olukorras oma ametikohast kümne küünega kinni hoidmine on häbematu, sest tegeletakse töö ja vallajuhtimise teesklemise, mitte vallakodanike ja valijate huvides tegutsemisega.

Keskerakond peab siin seisma oma valijate ja valla elanike huvide eest. Me ei saa pealt vaadata, kuidas vallavanem endale valla eelarvest raha keerutab ja võimulolemise hüvesid naudib. Keskerakond ei tohi kuuluda koalitsiooni, kus au sees on tegevus, milles vallavanemale kehtivad mingid eriõigused ning tema osalusega ühingutele tehakse soodustusi.

Vallavanem peab olema haritud, väärikas, kogenenud ning valda tuleb juhtida lähtuvalt vallakodanike huvidest. Praegune vallavalitsus, eesotsas vallavanem Värviga, on kodanikest kaugenenud ja reaalse eluga kokkupuute kaotanud. Ei saa tõsiselt võtta inimest, kelle suurim saavutus varsti juba pooleteistaastase töö jooksul, on oma vallale „seenepealinna“ kuvandi loomine.

Ootaks vallavanema aruannet oma tegudest või oligi see juba kajastatud Postimehes?

Siinkohal tahaks tsiteerida Mart Rauda: Istun, kuulan – aruanne. Aga mitte ei saa aru- kus siin aru, kus siin anne?

Kas ja kuidas saaks tekkinud olukorda veel kuidagi ära klaarida? Minu arvates on selle ainukene võimalus, et Priit Värv ja tema tegevust heakskiitvad vallavalitsuseliikmed panevad ameti maha. Juhtimiskriis Elva vallas on arenenud lihtsalt nii sügavale, et seda muudmoodi enam ära ei klaari. Praegused juhid peavad kohad vabastama ning valla elu korraldamisel tuleb anda võimalus uutele kogenenud ja juhtimisoskustega inimestele puhtalt lehelt.

Jaanus Lauri

Ulila elanik, Eesti Keskerakond

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X