Elva linnSündmusedValla uudised

Avati valminud Tartumaa Tervisekeskus Elvas

Eile, 13. detsembril 2022 avati Elva Haigla laiendusena Tartumaa Tervisekeskus

Puusavalu kurtnud Urmas Kruuse väljendas suurt imestust kuuldes, et teda hakkab Tartumaa Tervisekeskuses ravima Tampere Ülikooli teadlane dr Antti Pekka Launonen. Vastuvõtutöötajat kehastanud Veikko Täär suutis aga patsienti veenda, et mees ei pea oma hädaga nüüd üle lahe Tamperesse sõitma, vaid  Soome arst võtab tõepoolest vastu siinsamas Elvas ja suhtleb ladusalt eesti keeles.

Veikko Täär mõjus nii veenvalt, et Urmas Kruuse puusavalu kadus pärast vastuvõtutöötajaga vestlemist nagu pühitult.

Tartumaa Tervisekeskuse avamine, foto: Maria Kilgi

Tervisekassa juht Rain Laane aga viskas pintsaku seljast, etastuda äsja soetatud külmaraviseadmesse, proovimaks ligi 120-kraadise pakase mõju oma tervisele.

Tartumaa Tervisekeskus kujuneb Rain Laane sõnul teerajajaks, sest terviseteenuste koondamine kogukonnale lähemale kujutab endast tähtsat eesmärki.

Halbade teeolude tõttu osales tervise- ja tööminister Peep Peterson keskuse avamisel veebi vahendusel. „Elvasse rajatud tervisekeskus on erakordselt vajalik, sest perearsti saatekirjaga saab enamuse vajalikest teenustest sama katuse alt,“ rääkis Peep Peterson. „Selline kompaktsus on eriti oluline meestele, kes kukuvad arstide hoole alt tihti välja, kui peavad saatekirjaga pikalt ootama ja kaugele sõitma.“

Elva valla ettevõtja Tarmo Noop rõhutas Tartumaa Tervisekeskuse suurt tähtsust nii kohalikele elanikele kui ka ettevõtjatele. „Inimesed saavad arsti juures käia vaid töö ajal, mis Tartusse sõitmisel tähendab pikkadeks tundideks tööst kõrvale jäämist,“ tõdes Tarmo Noop.„Kohalik tervisekeskus annab suure ajalise kokkuhoiu ja võidu meile kõigile.“

Tartumaa Tervisekeskuse avamine, foto: Maria Kilgi

Kohalikud omavalitsused pingutavad kõik parima elukeskkonna loomise nimel, kuid Tarmo Noobi sõnul tähendab parim elukeskkond ennekõike just terviseteenuse kättesaadavust ja kvaliteeti.

Perearst Anželika Kovešnikova rõhutas, et vastse tervisekeskuse avamine loob soodsad võimalused perearsti teenuse osutamiseks ka nädalavahetusel, mis võimaldab patsientidel kvalifitseeritud arstiabi saada ka puhkepäevadel.

Tervisekeskuse avamisele saabunud külalisi võttis vastu Elva Haigla ja Tartumaa Tervisekeskuse juhataja Peeter Laasik. „Mul on tõesti väga hea meel, sest nii arstid kui ka õed saavad uues keskuses indu juurde, et pakkuda nii Tartumaa kui ka Valgamaa elanikele väga head arstiabi ja tervishoiuteenust,“ ütles Peeter Laasik.

Tartumaa Tervisekeskuse avamine, foto: Maria Kilgi

Elva vald panustab noortesse ja ettevõtlikesse inimestesse, kes huvituvad Elvasse kolimisest. „Tänu vastsele tervisekeskusele saan kinnitada, et ühe eelisena naabervaldade ees suudame tervisevaldkonnas pakkuda usaldusväärset ja kõrge tasemega tuge kogu elukaare jooksul alates ämmaemanda nõuandest kuni hooldekodu teenuseni,“ rääkis Elva vallavanem Priit Värv.

Tartumaa Tervisekeskuse avamine, foto: Maria Kilgi

Esmatasandi terviseteenuseid rohkem kui 23 000 elanikule pakkuvas keskuses asub tööle kuus perearsti. Koduõdede hoolega võivad arvestada 65 eluaastast vanemad inimesed, keda piirkonnas elab ligi 5000. Kaheksa ämmaemandat pakuvad tuge rohkem kui 6000 naisele. Füsioterapeudi teenuseid vajavad ligi 14 000 inimest. Tööd alustavad samuti töötervishoiu arst, vaimse tervise õde, psühholoog, sotsiaalnõustaja ning rehabilitatsiooni teenused.

Tartumaa Tervisekeskuse rahastamistaotlus kiideti rahandusministeeriumis heaks 2017. aastal. Elva valla poolt veetava projekti maksumuseks kujunes ligi 1,5 miljonit, millest Euroopa Liit tasus rohkem kui üks miljon eurot.

Tartumaa Tervisekeskuse avamine, foto: Maria Kilgi

Tervisekeskuse teeninduspiirkonda kuuluvad: Elva linn, Nõo, Konguta, Puhja, Rannu, Rõngu ja Tähtvere vald Tartumaalt ning Valgamaalt Palupera ja Puka vald Valgamaalt. Elva Haigla arstid võtavad patsiente vastu samuti Tartus.

Tartumaa Tervisekeskuse projekteeris ja ehitas Energia ja Ehitus OÜ.

Rohkem pilte fotograaf Maria Kilgi galerii lingilt .

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X