AjaluguKogukondKohalik VõimSahinad

Sotsiaalmeedia kihab – Elva vanim maja lammutatakse

TÄIENDATUD:
Protesti märgiks loobus Raudsaar varem kokku lepitud moderaatori rollist planeeritud tavapärastel Elva valla KOV valimisdebattidel:

“Minuni jõudis eile info Elva linna vanima maja lammutamise kavast, mis toimub tänu valla ükskõiksusele ja võiks öelda isegi, et tänu soosingule. Elvas minevikus 33 aastat elanud inimesena ei saa ma sellega leppida ning kavatsen nii seda tegu kui teo kordapanijaid kritiseerida kõigi oma võimalustega. Protestiks sellise võika arengu suhtes, mis nullib minu silmis senise Elva edu, pean kahetsusega teatama, et loobun valimisdebattide modereerimisest.”

—-
Eile 6. septembril andis Elva Vallavalitsus teada, et Elva linnas aadressil Tartu mnt 1 asuv endine Uderna postijaama postipoiste elamu, mis on tuntud ka Elva asustuse vanima säilinud ehitisena, ilmselt lammutatakse.

Pikka aega mitme omaniku käes (Elva linn, Elva vald ja eraomanikud) olnud Postipoiste maja on pika ajalooga hoone, kuid seal ei ole säilinud väärtuslikke ehitusaegseid detaile ning hoone üldine seisukord on halb. Seetõttu arvati hoone ka 1997. aastal mälestiste nimekirjast välja ning seda ei ole ka hiljem kaitse alla võetud. 

Elva vald tegi toonasele kaasomanikule ettepaneku hooneosa vallale müüa, kuid omanik ei olnud sellega nõus. Seejärel suunati vallavolikogu otsusega vallale kuuluv hooneosa müüki ning müügitehing toimus 30.06.2021. 

Uus kinnistu ainuomanik on kinnistusraamatu andmetel OÜ Jakobi Varad, mille esindaja on esitanud vallavalitsusele ehitisregistri kaudu lammutusloa taotluse koos lammutusprojekti ja hoone ajaloolise õiendiga. Seadusest tulenevalt ja esitatud dokumentidest lähtuvalt ei ole vallavalitsusel õigus loa andmisest keelduda.

​​Ettevõtte esindaja sõnul plaanis ta esialgu maja säilitada, kuid pärast selle seisukorra hindamist ja ehitusekspertidega konsulteerimist tuli sellest mõttes loobuda. Tema sõnul ei ole pika aja jooksul leidunud ka huvilisi, kes sooviksid maja taastamise enda õlule võtta. 

Lammutusplaanid tekitavad vastukaja sotsiaalmeedias

Pärast lammutusplaanide avalikustamist on nii Elvas kui ka Tallinnas tekkinud pahameeletorm asjade senise käekäigu üle. Endine elvalane ja Postimehe endine peatoimetaja Mart Raudsaar kirjutab enda Facebooki seinal:

“Hämmastav on asjaolu, et pool sellest kuulus linnale/vallale ning omavalitsus otsustas selle osa müüa teise poole omanikule, kes nüüd hoone maatasa tahab teha. See on absoluutselt uskumatu ignorantsus ja barbaarsus!”

Raudsaarele sekundeerivad majakese kaitseks mitmed tuntud eestlased ja elvalased, sh Barbi Pilvre, Zuzu Izmailova, Paul-Erik Rummo, Toomas Laatsit, Priit Hõbemägi, Toomas Alatalu, Priit Simson. 

Siiski kohalikku ELVA kommentaariumit kokku võttes jäävad kohalikud pigem Elva vanima maja tuleviku osas rahulikumaks. On arvamusi, mis kaitsevad lammutusotust: “No kui 1997 kaitse sellelt maha võeti, siis ikka põhjendatult! Ilmselt on see seest suht mäda ja üldse ei imesta, et seal miskit muldpõrand ja vamm sees! Parem mingu see kolemaja mahatõmbamisele kui selliselt edasi mädaneb!”. 

Kuid on ka kohalikke arvamusliidreid (M.Raudsaar, I.I.Kalmus, A.Altraja, T.Laatsit), kes on ülimalt nördinud vallavalitsuse üle, kes selmet et võtta otsus ja vastutus linna ajaloopärandi eest on otsustanud tülikast teemast vabaneda müügi teel. “Miks me hävitame oma Elva linna piskut ajalugu? Ei saa ainult konstanteerida fakti ja laiutada käsi, et nii on. Häbi peaks olema!!!”


Elva Postipoiste elamu on juba 1712 aastal mainitud Uderna postijaama kompleksi ainus algsel kujul on säilinud ehitis. Postipoiste elamu ehitati 1837. Aastal, muinsuskaitseeksperdid on aastate jooksul korduvalt soovitanud kohalikul omavalitsusel kaaluda hoone kaitsmist kohalikul tasandil miljööväärtuslikult tähtsa objektina.

Uderna postijaam (tänase Elva linna alal Tartu mnt ja Käo tee ristmikul), mida hakati ehitama 1835.a., valmis sai 1836.a. Selle postijaama vundamendile lasi Elva alevivalitsus 1924.a. ehitada korraliku koolimaja (Elva Kõrgem Algkool). Tagaplaanil seni säilinud, kuid armetus olekus Elva vanim hoone, Postipoiste elamu. Koht: Tartu mnt. Aeg: 20.saj.algus. Foto: FB Elva linn vanadel fotodel.

Elva Elu

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X