Valla uudised

Elva vald andis Eesti Vabariigi aastapäeval üle aunimetused

Elva vald andis täna, 24. veebruari pidulikul aktusel üle Elva valla aukodaniku, aasta tegija ja aasta kultuuritegija aunimetused ning valla teenetemärgi Elva Täht.

Elva valla aukodaniku tiitli sai Elva tarbijate ühistu juhatuse esimees Hando Ivask. Ivask valiti 1989. aastal, toona vaid 26aastasena, Rannu külanõukogu esimeheks ning ta jätkas Eesti taasiseseisvumise järel Rannu vallavanemana, edendades valda reformide ning vallale oluliste arengudokumentide väljatöötamisega.   

Suure osa oma elust, tervelt 26 aastat, on Hando Ivask juhtinud Elva tarbijate ühistut ning selle ajaga on ta panustanud nii oma ideede kui ka mõtetega omavalitsuse arendamisse. Praegu töötab Elva tarbijate ühistu üheksateistkümnes kaupluses ligi 260 töötajat. Hando Ivaski nomineerija on kirjutanud: „Hando on oma tööle pühendunud, algatusvõimeline, tasakaalukas, erinevaid arvamusi ja seisukohti kaalutlev, otsustusvõimeline ja uusi väljakutseid vastu võttev.” Hando Ivask pälvis 2016. aastal Tartumaa teenetemärgi Kuldne Tammeoks. 

Aukodanik Hando Ivask

Teenetemärgi Elva Täht pälvis Konguta rahvamaja juhataja Meelis Külaots. Külaots on Konguta rahvamaja juhtinud 2001. aastast, on olnud tegev ansamblis Konguta Kapell ning laulnud Konguta segakooris. Samuti on ta ansamblite Melody ja Pint liige. 

Meelis Külaotsa nomineerija on oma avalduses kirjutanud: „Meelis on Elva Täht seetõttu, et ta ei tegutse ainult oma majas ja mitte ainult oma erialal. Ta aitab kõiki sõpru, tuttavaid ja võõraid lähemal ja kaugemal. Ta käib abiks erinevates piirkondades, aitab valla koole ning veab üheskoos abikaasaga Konguta lavalapsi.” Meelis Külaots on ka Konguta Külade päevade idee autor ja eestvedaja – möödunud aastal toimus külade päev 16. korda. Ta on löönud kaasa ka Elva metsajooksude, Elva südaööjooksu, Elva elamusjooksu jt ürituste korraldamisel. 

Elva Täht Meelis Külaots

Aasta Tegija aunimetuse said Konguta lavalapsed, kes on väikesest klassitäiest lastest koosnev näitetrupp. Lavalapsed said alguse 2014. aastal, mil lapsed astusid Konguta kooli esimesse klassi ning nende esimene klassijuhataja Astrid Külaots soovis koos abikaasa Meelis Külaotsaga laste elu põnevamaks ja mitmekülgsemaks muuta. Vabatahtlikus näiteringis on kõik lapsed osalenud alati suure õhinaga.  

Elva valla aasta 2020 tegijad – Konguta lavalapsed

Konguta lavalapsed on võitnud mitmeid auhindu, näiteks 2014. aastal “Kuldkera” Kundas Väikese lava festivalil Väikese karu peapreemia. Eelnevatel aastatel on näitetrupp pälvinud mitmel korral Viimsi Väikese lava festivalidel nii peapreemiaid, grupipreemia kui ka eripreemiad. Kooliteatrite maakondlikul festivalil on saadud peapreemia ja edasipääs vabariiklikule teatrite festivalile. 

Elva valla aasta 2020 tegijad – Konguta lavalapsed. Fotol on vasakult paremale: Annabel Aavik, Liisa-Lotte Tork ja Emili Külaots

Aasta kultuuritegija aunimetuse pälvis Elva gümnaasiumi õpetaja ja rahvatantsuõpetaja Pille Rebane, kes kutsus pärast pikka pausi 2000. aastate alguses ellu 1.–6. klassidele rahvatantsu. Ta on aastaid juhendanud Elva gümnaasiumi rahvatantsurühma “Käbikesed” ja viinud oma rühmad nii noorte kui ka üldlaulu- ja tantsupeole.  

Pille Rebase nomineerija on oma avalduses kirjutanud: „Pille Rebane on suurepärane meeskonnaliige, kellele võib alati loota ja keda saab igas olukorras usaldada. Ta on hea suhtleja, õpetajana nõudlik ja järjekindel, kuid lapsi kaasav ning entusiastlik klassiürituste korraldaja. Samuti on tema eestvedamisel toimunud erinevaid ülekoolilisi ja heategevuslikke üritusi.“

Aasta kultuuritegija Pille Rebane

Seoses kehtestatud piirangutega riigis ja koroonaviiruse levikuga, olid sel aastal Elva kultuurikeskusesse kohapealsele aktusele kutsutud ainult aunimetuste saajad ja vallavolikogu liikmed. Kõikidel huvilistel oli aktusest võimalik osa saada otseülekandena Elva valla Youtube’is.

Elva valla meened aunimetuste saajatele

Tunnustuste kandidaate oli võimalik esitada kõigil Elva valla elanikel möödunud aasta detsembrikuus.  

Teenetemärgi ja aukodaniku aunimetuse laureaadid kinnitas vallavolikogu. Aasta tegija valiti vallavolikogu 1. veebruari istungil toimunud salajasel hääletusel. Aasta kultuuritegija otsustas vallavalitsuse moodustatud komisjon. Võitjate nimed avalikustati esimest korda tänasel aktusel. 

Ürituse galerii leiate õige pea valla kodulehelt.

Esimesel fotol vasakult: Pille Rebane, Hando Ivask, Konguta lavalapsed, Meelis Külaots ja Astrid Külaots. (Autor: Jaak Jänes / Elva vallavalitsus)

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X