Elva linnKogukondMääratlemataVaba Aeg

Elvas avati MTÜ Elva Elama poolt rajatud koertepark

Selle aasta esimesel veebruaril toimus Elvas kodanikualgatusliku koertepargi avamispidu. Kogu ettevõtmise protsess sai alguse 2018. aasta märtsikuus. Teema püstitas Liis Kruuse sotsiaalmeedias Elva grupis, kus leidus mitmeid inimesi, kes olid koertepargi rajamise poolt. Kõige aktiivsemalt tuli selle ideega kaasa Sandra Hütsi, kelle Liis kutsus kohe kampa ja koos hakkasid nad selle pargi rajamise nimel tegutsema. 

Elva Koertepargi rajamise aktiivsed eestvedajad Sandra Hütsi ja Liis Kruuse

Alguses koguti Elva inimestelt ideele toetusallkirju, et välja selgitada, kui palju inimesi oleks huvitatud sellisest rajatisest Elvas. Kokku koguti üle 600 allkirja. Edasi pöörduti Elva Vallavalitsusse uurima, et kuidas oleks võimalik Elvasse rajada koertepark. Mõtteid oli palju, teostamine natukene raske. Peale mitmeid läbirääkimisi ja arutelusid jõuti konsensusele, et Elva Koertepargi üks parimatest asukohtadest võiks olla kesklinnale lähedane krunt Pargi tänaval (raudteeäärne jäätmaa). 

Elva Koertepargi üks parimaid asukohti Pargi 6b Elvat läbiva raudtee ääres

Liis Kruuse otsustas võtta ühendust MTÜ-ga Elva Elama, sealt sai ta jutule Toomas Laatsiti ja Madis Essiga, kes olid nõus aitama ja andma endast 100%, et see projekt ette võtta ja valmis ehitada. Seda nad täpselt tegidki!

Alustati koertepargi ehitamiseks annetuste kogumisega ühingu arvelduskontole. Raha koguti ka läbi Facebooki heategevuslike oksjonite ja korraldati ka kirbuturg, milleks andis ruumi Pubi ÜksTeist. Oksjonitega aitasid raha koguda KS Reklaamid, koeratoit.ee, OÜ KASEKÄBI ja PENNER OÜ. Aitäh neile selle panuse eest!

Projektile saadi suurt toetust kahel korral Tartumaa Omavalitsuste Liidu Kohaliku Omaalgatuse Programmist (kogusummas 4000 €), toetuste omafinantseeringu aitas tasuda Elva Vallavalitsus, lisaks sellele eraldas koertepargile ka 2000 € suuruse rahalise toetuse. 

Koertepargi ehitustööd, pildil Liis Kruuse
Koertepargi atraktsioonide paigaldustööd, pildil projekti eestvedaja Liis Kruuse

Kuid rahastusest tuli sellegipoolest puudu ja rahastuskampaania jätkus Hooandjas (auhinnad panid välja Waksali Wabrik, Estriver Kruiisid, BirchLagoon, Helevalge ja Natty). Kogu projekti fondi kogunes 2019. a suveks 13433.57 € suurune summa. 

Arhitekt Aivar Vahrushevi poolt projekteeritud Elva Koertepark (teostusjoonise väljavõte)

Elva Koertepargi projekteeris AV OÜ arhitekt Andrus Vahrushev (projekteerinud ka Elva Kultuurikeskuse) 2019. a kevadel. Koertepargi ehitamiseks saadi kooskõlastus Eesti Raudteelt ja Elva Vallavalitsuse poolt väljastati ehitusluba. Sama aasta suvel algasid ka koertepargi ehitustööd. Keevispaneelidest koertepargi aia püstitas parimat hinna-kvaliteedi suhet pakkunud Tartumaa ettevõte OÜ Suurmeister. Viimased suuremad tööd lõpetati novembris ning vajalikud sildid ning tähised paigaldati vahetult enne avamisüritust. 

Fotol OÜ Suurmeister poolt püstitatav Elva Koertepargi piirdeaed

Elva Koertepark paikneb natuke rohkem kui 900 ruutmeetri suurusel alal Elva linnas aadressil Pargi 6b. Selles on eraldi ala väikestele ja suurtele koertele. Mõlemal eraldatud alal on treeningatraktsioonidena hüppetakistus, ronimispoom ja slaalomrada. Ja muidugi kaasaegne LED-valgustus, mis pikendab koertepargi kasutusaega pimedamal ajal. Samuti on seal istepingid, spetsiaalprügikastid (nn DogStation’id) ja olmeprügikast ning Ikodori sillutuskividest ligipääsutee Pargi tänavalt. Muru on külvatud, kuid jahedate ilmade saabudes see ei jõudnud korralikult tärgata – jõuab tuleval kevadel!

Rahaliselt toetas Elva Koertepargi rajamist 163 eraisikut, 15 ettevõtet ja asutust panustasid projekti realiseerimisse kas siis rahaliselt või oma tehnika, materjalide, teenuste ja hüva nõuga (ART Teenused, Maakivi Grupp, JBS Infra ja AUB Elekter). 

Maakivi Grupp OÜ meister Marek Kiis paigaldamas ettevalmistatud alusele koertepargi ligipääsutee sillutuskivisid

Ehitustöid ei teostanud mitte üksnes pakkumiste alusel välja valitud firmad, vaid ka paljud elvakad ise tulid ühingu Elva Elama üleskutse peale koertepargi viimastele ehitustöödele appi! Nii paigaldati treeningatraktsioonid ja rajati umbes 90 ruutmeetrit ettevalmistatud alusel betoonkiviteed. 

Aitäh teile, elvakad, appi tulemast ja panustamast!

Fotol: Karel Reilson ja Fred Koppel ladumas viimaseid sillutuskive Pargi tänavalt algavale ligipääsuteele

Mis saab edasi? Vastavalt sõlmitud maakasutuslepingule MTÜ Elva Elama ja Elva Vallavalitsuse vahel, teostab vallavalitsuse tellimusel jooksvaid hooldustöid Elva Varahaldus. Ühingu peamiseks kohustuseks on korraldada alal kord aastas heakorratalgud. Ja nii järgnevad viis aastat. 

Elva Koertepargil silma peal hoidvateks haldjateks jäävad Liis ja Sandra, üldiseks vastutajaks MTÜ Elva Elama. Hoiame oma parki hästi!

Elva Koertepargi pidulik avamisüritus 1. veebruaril 2020. aastal (foto: Andres Luik)

Kutsume kõiki Elva linna ja valla koeraomanikke ühinema FB grupiga Elva koerainimesed. – sealt leiate oma lemmikule sobiva mängukaaslase, saate kokku leppida ühiseid kooskäimise aegu ja muud infot, nagu näiteks Elva Koertepargis toimuma hakkavad üritused ja ka koolitused. 

Elva koeraomanik koos koeraga tereeningatraktsioonil harjutamas (foto: Andres Luik)

Elva Koertepargi projekti eestvedajad tänavad kõiki Koertepagi valmimisse panustajaid!

Projekti eestvedajad: Toomas Laatsit (MTÜ Elva Elama), Sandra Hütsi koos koer Dessaga, Liis Kruuse ja Madis Ess (MTÜ Elva Elama). Foto: Andres Luik

Rohkem pilte avamisüritusest saab vaadata järgnevalt lingilt: AVA LINK

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X