Elva linnTurismVaba AegValla uudised

Kuu aja pärast avab Elvas uksed Baltikumi kõrgeima korstnaga pitsarestoran

Elva Elu käis külas “vanas leivatehases” Pikk 43, mis on kujunemas Elva linna hipsterkvartaliks. Lisaks varasemale pesumajale on viimase aasta jooksul sisse seadnud end üks kontor, uus plekksepp Elvas, maitseelamuste vabrik “Waksal Wabrik” ning peatselt on uksed avamas pitsarestoran. Tegime lühikese intervjuu Waksali gruppi arendava Aivo Johansoniga.

Kas vastab tõele, et Elva on saamas endale taas pitsarestorani?

Jah, vastab tõele, renoveerime praegu taas osa Elva vanast leivatehasest ning planeerime avada Napoli stiilis kõrge temperatuuri ja õhukese põhjaga tehtava pitsarestorani juba juunikuu lõpus.

Kas senised ettevõtmised Elvas on andnud julgust edasi toitlustusse investeerimiseks?

Jah, ehkki suurimatel skeptikutel oli õigus kui alutasin Restoran Waksailga 3 aastat tagasi – mind veidi hulluks peeti ja tehti ka panuseid, millal koha kinni panen. Loomulikult on säärase ettevõtluse loomine uuel tasandil Elva südalinna ülimalt riskantne ja paljudele arusaamatu. Tehtud investeeringuid, mis ainuüksi Elvas ulatuvad sadadesse tuhandetesse ilmselt tagasi ei saa. Siiski on rõõm tõdeda, et oleme saanud kõik Waksali kaubamärki kandvate ettevõtmistega vaikselt “nina vee peale”, seda suuresti tänu suurepärasele meeskonnale ja eestlaslikule jonnakusele.

Kes meeskonda kuuluvad?

Paljud töötajad on olnud algusajast saati senini kindlalt abiks, panustades nii suurepärase teeninduskultuuri loomisega kui ka enda aja, mõtete ja energiaga. Päris üksi ju kõiki teha ei saa nii kokad kui turunduspartnerid on noored ja visiooniga, kerge “kiikusga” inimesed, kelle abi on asedamatu. Lisaks ka kogukond. Waksali meeksonnale on tugevaks lisajõuks need elvalased ja kohalikud, olgu siis MTÜ Elva Elama, spordiklubid, ajaloohuvilised ja vallavõim. Head ideed ja julge panustamine on endiselt kõigi poolt oodatud.

Tööjõupuudus ei kummita?

Tööjõust on pidevalt puudus,e kuid ka see on omapärane väljakutse. Oleme saanud Elva restoranidesse tööle inimesi, kes on tulnud Elvasse, et jääda. Ja see on võimas tunne. Meie töötajaskond Elvas koosneb muidu suuremas osas tartlastest. Kuid jah, teenindussektoris on kriis ning nii kokkasid kui teenindajaid oleks väga tarvis kõikidesse restoranidesse. Otsime neid ise pidevalt.

Kuidas ettevõtluskeskkond Elvas praegu on?

Arvan, et Elva vald ja selle keskus on praegu ehitusbuumis. Sellele kinnitust leida on ju lihtne. Lähiaastatel on ehitustegevus aktiviseerunud mitte ainult valla poolt vaid ka erasektor ehitab nii äripinda kui eluasemeid rohkem kui seda varem tehtud on. Kui 2007. a paiku läks suurem kinnisvarabuum Elvast mööda, siis nüüd tundub küll, et hetkel on Elva buumi keskmes. Headele aegadele järgnevad kindlasti ka halvemad ajad. Seega usun, et praegu tuleks nii ettevõtjate kui omavalitsuse poolt rauda taguda kuni see kuum on. Kõik ehitusprotsessid võiks menetletud saada minimaalse ajaga ja maksimaalse pingutusega, sest see aeg ei kesta igavesti.

Kuidas teistes linnades läheb?

Jaa, Waksal Ekspress poolelt tegutseme nii Tartus Lõunakeskuses kui ka Tallinnas T1 kaubanduskeskuses. Otsime sügisest taas laienemisvõimalusi eelkõige transpordikeskustes Tartus, Tallinnas ja ka Riias. Eks mõned asukohad toimivad äriliselt paremini kui teised.

Kas Erlva klientuur erineb mingit moodi?

Elva kontseptsioon on teistsugune ka meie grupis. Siin on hea meel, et näeme suurt muutust tarbijate harjumustes. Mõni aastat tagasi ka volikogu komisjonides lauale pandud suur idee, et elvalane tarbiks kvaliteetset toitu koha peal, mitte ei sõidaks tingimata Tartusse või Otepääle, on tasapisi teostumas. Näeme pikaajalisi numbreid kõrvutades, et see harjumus on muutumas ja eelkõige on meie klientideks kohalik elanikkond. Need on eelkõige kohalikud noored inimesed, kes panevad end ilusasti riidesse ning veedavad aega kultuurselt toitu nautides. Et see muutus juurduks, oleks tore kui kesklinna tuleks veelgi juurde toidupakkujaid.

Pitsarestorani juurde tagasi tulles…

… jah, osalt on tarvis kompenseerida Waksal Wabriku ruumipuudust. Suure populaarsuse tõttu pole meil täna võimalik Wabrikut juhukülalisele alati avatud hoida, püüame seda reedel-laupäeval siiski teha. Uue osa valmides on see paindlikkus märksa suurem.

Pitsarestoran on ikka eraldi koht?

Pitsa saab olema siiski jah eraldi kontseptsioon ning väga eriline ja omapärane. Pitsaresto sisekujundus, menüü, avamisajad on ikka erinevad. Hetkel on Napolis ehitamisel kivist pitsaahi, mille paigutame otse vana leivatehase suure korstna külge. Saame sedasi Elva lisakas fantasitilisele Napoli pitsale kaardile ka kui ilmselt Baltikumi kõrgeima korstnaga pitsarestoran.

Kui palju siis istekohti olema saab?

Planeerime osalist sesoonsust. Seega on suurem osa istekohtadest suurel väliterrassil. Hoonsesse sisse saame paigutada kuni 40 istekohta ning õue ligi 60, seda katuse all olevale korralikule väliterrassile. Tahame pakkuda kontseptsiooni, kus senisest rohkem on pandud rõhku lastele. Suve jooksul plaanime väliterrassi kõrvale valmis saada nii laste mänguväljaku kuid ka tänavakorvpalli- ja -jalkaväljaku.

Seega ongi tegemist vaba-aja hooviga?

See pole päris selline Tallinna Telliskivi või Tartu Aparaat, kus moekad linnahipsterid peamiselt käivad. Tahaks pigem teha spordi- ja perekeskset hoovi, mis pakub lisaks toiduelamusele ka head ajaveetmist. Kuid jah tegemist pole pelgalt toidukohaga, vaid püüame Pikk 43 hoovi kujundada selliselt, et see oleks vaba aja veetmise koht ning korraldame siin ka mitmeid suletud kui ka lahtisi üritusi kogukonnale. Juba 13. juulil kui on Elva kohvikutepäev ja Lõuna-Eesti Ralli, planeerime siin suure simmani, kus osalevad parimad lõõtsamehed, peaaseineja on veel saladuses.

Mida elvalaselt ootate?

Elva on ilmselgelt parim koht elamiseks ja laste kasvatamiseks. Saame selle arengule kaasa aidata siis kui julgeme muuta enda tarbimisharjumusi, eelistada kohalikku, julgeda mõelda suuremalt ning reklaamida ise enda kodukohta.

Küsis: Fred Koppel

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X