HaridusValla uudised

Õpetajate päev!

HEA ÕPETAJA!

Täna on see päev, kus me vahetame rolle. Täna MEIE küsime ja SINA vastad.

Kas oled valmis? Siis alustame.

Mis päev see Õpetajate päev on?

…..

Vastus õige. Õpetajate päev on tõepoolest tähtpäev, mis on ellu kutsutud õpetaja ameti väärtustamiseks.

Kas Õpetajate päeva tähistatakse ainult Eestis?

…..

Jälle õige vastus. Tõepoolest, 5.oktoobril tähistatakse UNESCO algatusel alates 1994.aastast õpetajate päeva kogu maailmas. Inglisepäraselt on see World Teacher’s Day. Jah, ka see on õige, et Eestis tähistatakse Õpetajate päeva juba alates 1960.aastatest.

Mis täna toimub?

…..

Taas õige vastus! Täna tõepoolest tunnustatakse õpetajaid. Seda tehakse meiegi vallas. Toimub ka üleriigiline Aasta Õpetaja Auhinnagala “Eestimaa õpib ja tänab”, kus valitakse Aasta õpetaja.

Küllap märkasid täna juba kooli tulles, et miski on väga teisiti. Aga muidugi, sest tänast päeva võib nimetada ka õpilasomavalitsuse päevaks. Paljudes riikides võtsid eile õpilased koolis võimu üle ning määrasid ametisse nii uue direktsiooni kui ka õpetajad. Õpilasvõim kehtib täpselt 24 tundi. Abituriendid annavad õppetunde ning saavad oma esimese õpetamiskogemuse.

Hea õpetaja! Tunne ennast täna tunnis vabalt. Pillu paberlennukeid, sega natuke tundi, jutusta, vigurda ja ära kohe kipu vastama. Täna on kõik see Sulle kui ajutisele koolipoisile ja –tüdrukule lubatud. Muidugi mõõdukalt!

Kindlasti oled Sa mõelnud ja mõtled ka täna, et millest on tulnud see õpetajale rohkete lillede toomine ? Insenerile ei tooda, ehitajale ei tooda, tuukrile, autojuhile, maanduvale astronaudile ei tooda. Tuhandete elukutsete esindajatele ei tooda. Aga õpetaja saab lilled vähemalt kolm korda aastas – sügisel, kevadel ja õpetajate päeval!

See tuleb sellest, et õpetaja on eriline inimene. Kui tuleme maimukestena lasteaeda või kooli, on ta meile mitu tundi teine ema. Üheski teises olukorras ühegi teise ameti esindaja seda ei ole. Esimest õpetajat me mäletame terve oma elu.

Kui tulevad erialatunnid, õpetab ta meid armastama oma ala ehk õppeainet. Seda pole oodata ühegi teise ameti esindajalt. Tänutäheks selle eest ongi eluaegne meenutus ja tere, mida õpetajale öeldakse iga kord, kui kokku saadakse. Möödugu kooliajast kasvõi pool sajandit!

Õpetaja ei õpeta kurjust, ahnust ega petmist. Seda õpetab hilisem reaalsus ehk kapitalism. Koolis püütakse meisse kõigisse kodeerida vastupidavust ja elujõudu, et karmis koolijärgses elus tugev olla ning hakkama saada. See ongi õpetaja töö.

Ja see on põhjus, miks me täna oma õpetajale lilli toome.

Jätkuvat headust, vastupidavust ning suurt isiklikku õnne Teile, head koolmeistrid ja lasteaednikud! Meeleolukat Õpetajate päeva!

Usume, et meie õnnitlustega ga ühinevad täna kõik valla 800 lasteaialast ja 1550 õpilast.

Elva Elu

 

 

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X