KogukondPolitsei nädal

Piirkonnapolitseinik Alik Säde: turvaliste pühade tagamiseks saab igaüks palju ise ära teha

Pühade ajal pöörab politsei kõrgendatud tähelepanu korratagamisele ja ohutule liiklusele. Samuti meenutab politsei, et turvaliste ja rahulike pühade kindlustamiseks saab iga inimene ise palju ära teha.

Aasta aastalt nähtub politseitöös, et jõulupühade perioodile ning aastavahetusele on iseloomulikud teatud liiki korrarikkumised. Politsei teeb endast oleneva, et rahulik jõuluaeg ei oleks ainult sõnakõlks ning inimesed saaksid oma pere ringis tõepoolest kõige mõnusamal moel pidulikult pühasid tähistada.

Oma töös näeme, et paljuski on muretekitajaks alkohol, mida mõnes jõululauas veelgi ohtramalt kui verivorsti ja kapsast sisse ahmitakse. Alkoholijoobes inimeste vahel on aga arusaamatused ja konfliktid kerged tekkima ning neid lahendatakse siis juba sageli rusikaõigusega. Arvestades, et suurem osa inimestest veedab pühadeperioodi ühes perega, ei tohi märkamata jätta lapsi, kellele sellised konfliktid ka kõrvaltvaataja rollis suure trauma võivad jätta. Väike tervitusnaps võib olla pühadelauas omal kohal, samamoodi uue aasta tervitamisel. Ometigi tuleb arvestada, et alkoholi tarvitamine on ohutu ainult mõõdukas koguses. Ja see, kas tarbitud kogus on mõõdukas, sõltub ainult tarvitajast endast.

Alkoholi tarvitamiselt jõuame ka teise murekohani, milleks on joobes juhid meie liikluses. Hulga juhtumite puhul on näha, et ühises pidulauas tekib varem või hiljem vajadus liikumiseks, autoga sõitmiseks: kas on tarvis teise pidukohta edasi sõita, poodi minna, sõber seltskonda tuua. Kaine juhi puudumisel visatakse tavaliselt näppe, kes rooli peab istuma või otsustatakse selle järgi, kelle joove tundub olevat teistest veidi madalam. Ette võetakse sisuliselt surmasõit, kus riskeeritakse iseenda, teiste liiklejate ja pardale võetud sõprade eludega. Politsei silmad on pühade ajal eriti tähelepanelikult suunatud riskeeriva käitumisega sõidukijuhtidele ning tehakse mitmeid politseioperatsioone joobnud juhtide tabamiseks. Oma panuse saavad anda aga ka kõik teised, kes ohtlikke autojuhte märganuna sellest telefonil 112 teada annavad.

Praegu kõigub temperatuur endiselt nulli ümber, mistõttu on sõiduteed kohati märjad ning miinuskraadi tulles ka väga libedad. Seega olge ettevaatlikud musta jää tekkeohu osas ning püüdke sõites pidevalt hinnata, kas sõidukiirus vastab teeoludele. Ohtlike teeolude korral sõitke pigem aeglasemini, sest nii vähendate teelt väljasõidu riski. Veidi hilineda ei ole patt. Patt oleks ohtu sattununa üldse mitte kohale jõuda.

Pürotehnikaga ringi käimisel järgige alati ohutusnõudeid – ärge kasutage pürotehnikat rahvarohketes kohtades ja jälgige, et pürotehnika oleks inimestest ohutus kauguses. Ärge laske pürotehnikaga askeldada alkoholi tarvitanud sõbral või tuttaval, kes võib ebaadekvaatses olekus ohtu seada nii enda kui ka teiste elu. Pürotehnika aga laste kätes on ohtlik nii neile endile kui ka ümberkaudsetele inimestele ja nende varale, sest lapsed ei pruugi alati kõike ohte ette näha ning mõelda. Sestap on paslik mõelda sellelegi, kas raketi koht on ikka jõulupaki sees kuuse all.

Samamoodi nagu teie soovite, et naabrid arvestaks teie rahuga, on ootused vastupidi teilegi. Probleem on eriti terav kortermajades, kus õhemad seinad ei pea valjuks keeratud muusikat mitte mingil moel kinni. Lähtuge kainest mõistusest ning püüdke alustuseks ise sõbralikult naabritega jutule saada, et nende tähelepanu probleemile juhtida. Kui öörahu rikkumine jätkub, pöörduge abi saamiseks politseisse. Vastavalt olukorrale piisab teinekord politsei suulisest märkusest, mõnedel juhtudel tuleb rakendada karmimaid karistusi ning kui vali muusika seejärel ei lakka, on politsei hoiule võtnud eraisikutelt ka erinevaid muusikakeskuseid, kõlareid ja muud helitehnikat. Eesmärk pühitseb abinõu.

Minult on küsitud, et mida sina piirkonnapolitseinikuna soovitaks, et jõulutaat inimestele kingikotis tooks. Arvan, et nii nagu on igas majapidamises ohu ennetamiseks suitsuandur, peaks igal autoomanikul olema alkomeeter. Väga südamlik on kinkida oma lähedasele ka helkur, et ta autojuhile nähtavam oleks ning tervelt koju jõuaks. Mis veelgi olulisem, tahaksin, et inimese kingiksid oma lähedastele enam aega ja hoolt, head seltskonda ja tähelepanu. Inimeste vahelised head suhted ning üksteise märkamine on väga paljudel juhtudel meie turvalisuse üks suurimaid alustalasid.

Rahulikke pühi ja turvalist aastalõppu!

Alik Säde
Tartumaa piirkonnapolitseinik

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X