Politsei nädalValla uudised

Politseinädal

Nädal Elva ja Nõo vallas

Läinud nädal möödus politseile Elva ja Nõo vallas tavapäraselt töiselt, aga õnneks raskemate vahejuhtumiteta, mis kellegi elule vahetut ohtu ei kujutanud. Et nädal oli tavapärasemast rahulikum ning märkimisväärsemaid vahejuhtumeid ei olnud, siis märgime vaid seda, et viimase paari päeva jooksul juhtus mitmeid liiklusõnnetusi, kus üheks osapooleks oli sõiduk ja teiseks kits.

Metsaloomaga seotud kokkupõrgete kasv on märgatav just talvekuudel (detsember kuni veebruar) ja ajavahemikuks siis hommik (07-09) ja õhtu (17-20). Üheltpoolt on põhjuseks põtrade ja hirvede jooksuaeg, teisalt aga peavad autojuhid samal ajal kohanema järjest halveneva nähtavusega, raskemaks muutuvate teeoludega, lüheneva päeva ja sajuste ilmadega. Paraku ei ole metsloomaga kokkupõrke vältimiseks juhtidele tasku pista ühtegi head ja raudkindlat retsepti. Sestap peaksid autojuhid olema metsade vahel maanteel sõites eriti tähelepanelikud ootamatult teele ilmuvate loomade suhtes ja seda eriti päikesetõusu- ja loojangu ajal. Samavõrd suurt tähelepanu tuleb juhtidel üles näidata ka kohtades, mis on metsloomade hoiatusmärgiga tähistatud. See tähendab, et sõidukiirust võiks alandada. Nii jõuab looma märganuna veel talle reageerida ja pidurdada.

Samas tuleb tõdeda aga sedagi, et kõik metsloomade ülekäigurajad ei ole sugugi mitte liiklusmärkidega tähistatud. Arvestada võiks sellegagi, et kui tee kõrval üht looma näete, tasuks juba hoogu maha võtta. Karjas võib olla hulk loomi ning jälgides ühe tegevust ei pruugi te märgata, et hoopis mõni teine peidusolevatest teele on jooksmas.

Sage viga on, et kui loom jõuab auto eest tee ületada, siis annab juht signaali, loom ehmub ning püüab põgeneda. Kusjuures kõige turvalisemaks peab ta rada, mida mööda tuli ehk teisisõnu, ta jookseb tagasi auto ette. Kui märkate teel looma, võtke kiirus maha, lülitage ohutuled sisse ning jälgige hoolega, ega ühele loomale järgne ülejäänud karja. Siit soovitus ka teistele autojuhtidele: kui näete enda ees teel sõitmas ohutuledega sõidukit, tuleks püüda aru saada, ega ees pole takistust metslooma näol. Vastasel juhul pannakse möödasõidul iseennast suuremasse ohtu.

Hukkunud ulukitest tuleb teatada keskkonnainspektsiooni telefonil 1313.

Soovitusi vältimaks kokkupõrget loomadega:

• Valige ilmastikule ning teeoludele vastav sõidukiirus

• Jälgige metsloomade eest hoiatavaid liiklusmärke ning halva nähtavuse korral alandage kiirust

• Looma tee peal nähes lülitage sisse ohutuled, alandage kiirust ning oodake looma lahkumist teelt

• Ärge ehmatage teel olevaid loomi signaaliga ning arvestage, et loom käitub ettearvamatul

• Pidage meeles, et loomad liiguvad sageli teineteisele järgnedes

Kuidas käituda pärast otsasõitu loomale:

• Lülitage sisse ohutuled ja hinnake olukorda

• Kui avariis said viga inimesed, helistage abi saamiseks hädaabinumbrile 112

• Teavitage vigastatud või hukkunud loomast Keskkonnainspektsiooni numbril 1313

• Võimalusel fikseerige sündmuskoht hilisema segaduse vältimiseks fotodele

• Uurige kindlustusandjalt, kuidas oleks mõistlik edasi toimetada

Paljud rohke liiklusega Eesti maanteed läbivad metsi ja võivad ristuda metsloomade radadega, mistõttu peaksid autojuhid olema metsade vahel maanteel sõites eriti tähelepanelikud ootamatult teele ilmuvate loomade suhtes ja seda eriti päikesetõusu- ja loojangu ajal.

 

Ragne Keisk
pressiesindaja
Politsei- ja Piirivalveamet
(foto on illustratiivne)

 

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.
Back to top button
Close
X