EttevõtlusKogukondLoodusPuhja

KELLELE SUVE-, KELLELE TALVEVAHEAEG.

Ametlikult on tõesti nii. Kui koolilapsed – tudengid puhkavad  suvel ja teevad talvel rasket õpitööd, siis aiandirahval on vastupidi – talv on puhkeaeg.

Aga tegelikult see päris  nii ka  ei ole. Tegelikult ei löö kasvumaja omanik oma klaasehitiste uksed sügisel põmmdi kinni, et need alles kevadpäikese all uuesti valla päästa.

Võtame näiteks Puhja aiandi.

Kaunil kevadel vuratakse Puhja ringteelt hästi nähtavate klaasmajade juurde igast kandist – Elvast kõigepealt, ag a ka kogu ümbruskonnast ja isegi Tartust. Meelitavad amplite soodus hind ja hea amplitäide. Aga ka paljud muud kaunid aialilled.

Aga need, kes ampleid ostmas käivad, ei pruugi teadagi, et ka külmemal ajal töö selles lillekodus täielikult seisma ei jää.

Jah, aiandis on hooajatöö. Usinad  rohenäpud peavad puhkepausi vaata et oktoobri keskpaigast ja kuni veebruari lõpuni välja.

Puhja aiandi peremees Üllar Kaasik: “Aiand tegeleb tomati ja kurgitaimede ning suvelilletaimede ettekasvatamise ning ka tomati kasvatamisega. Töö on hooajaline. Personal töötabki meil hooajaliselt.”

Aga mitmeaastased taimed?

Üllar Kaasik: “Mitmeaastaseid taimi, mida oleks vaja ka talvel hooldada, me ei kasvata”

Kas omanik ka ise talvepausi peab?

Üllar Kaasik: “Talvekuudel tegelen aiandis remondi- ja ettevalmistustöödega järgnevaks hooajaks”.

Puhja aiand tegutseb juba palju aastaid. Kas müügivõrk  – kioskid, muud müügikohad –  on kah ajapikku välja kujunenud?

Üllar Kaasik: “Oma toodangut realiseerime kogu mahus kohapealt, müügipunkte mujal ei ole”.

Kus taimedega tegemist, seal valitseb ka igivana reegel – mida enam loodust uurid, seda rohkem saladusi ta sinu ette seab. Paljud väidavad, et selle “nipiga” kaitseb  loodus end inimese üliagara toimetamise  eest. Teadlastele on loodus huvi pakkunud  vist vähemasti sumerite või vanade egiptlaste ajast peale. Viimastel oli isegi kalender tehtud  nii, et tugines Niiluse suurveele, selle viljakale mudale ja kogu looduse ärkamisele. Puhja aiandis peaks kalender algama veebruari lõpust.

Üllar Kaasik:  “Teadustööga meil siiani keegi tegelnud ei ole. Õpime oma vigadest. Kui midagi läheb halvasti, püüame järgmisel aastal paremini teha”.

Olgu lugeja otsustada, kas vigade pealt õppimine on juba midagi teaduse valdkonnast või mitte.

Soovime aiandipuhjalastele head talvepuhkust ja loome uue kontakti siis, kui töö selles ettevõttes jälle peaaegu üle pea kasvab.

Kalju Hook
amplisõber

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X