KultuurVaba AegValla uudised

Endine Elva linnapea lavastab Lendteatris uut tükki

Juulikuus on Lendteatris taas käimas intensiivne prooviperiood. Sedakorda on tegemist uuslavastusega, mis on ainest saanud 1990.-ndate aastate Elvast. Pole vist tarvis lisada, et etenduse autoriks ning lavastajaks on Väino Uibo.

Kohtusime Väino Uiboga Lendteatris, et teha väike intervjuu uurimaks, mis plaanid täpsemalt on. 

Teame, et olete Elvas sündinud, koolis käinud ning hiljem ka linnapea olnud. Kas täna seob Elvaga veel miskit?

Seovad ainult mu vanemate hauaplatsid, mu vanem vend, mõned sõbrad ja tuttavad. Olen mitu korda oma praeguse Elvas viibimise aja jooksul linnas jalutanud, käinud kauplustes, ka kohvikutepäeval ja enda üllatuseks pole ma ainsatki tuttavat näinud. Uus põlvkond on ju peale kasvanud. Just nii, nagu see olema peabki.

Elate Saaremaal? Millega hetkel tegelete? 

Tegelen lavastamisega. Ja teen seda tööd seal, kuhu mind kutsutakse. Loen ja teen ka kirjatööd. Olen viimasel ajal kirjutanud paar stand-up lugu.

Kas käite endiselt ka Põhjamaades reisimas?

Nüüd enam mitte, kuigi hing kutsub seda kogemust kordama. Olen käinud umbes 12-13 korda Skandinaavia polaaraladel. Eriti Norras. Mind huvitab see polaarjoone tagune ilu. See tõmme on ikka väga võimas. Eriti köitis mind sügisperiood, polaarööd, Põhja Jäämere äärsed tormid ja virmalised. Lõunamaa soojus jätab mind külmaks (muheledes). Põhjamaa on midagi erilist. Midagi palju enamat minu jaoks.

Kui tihti Elvas viibite?

Harva, kuid siiski. Ka minu abikaasa on Elvast pärit. Seetõttu mõned korrad aastas ikka satume oma kodupaika.

Kuidas vaatate tagasi siinsele linnapea-ametile?

Ei taha tagasi vaadata. Elus on helgemaidki momente.

Kas 20 aastat hiljem on poliitkultuur paranenud või halvenenud?

Sellele ma vastata ei oska. Ma ei ole kursis omavalitsustasandil toimuvaga. Mis puudutab aga riigis toimuvat, siis ma ei näe, et kultuur oleks nii väga paranenud. See on selliselt kogu aeg olnud. Üks õige näitaja on, kas rahvas armastab oma riiki, riigikogu, valitsust või mitte? Täna ju ei armasta, sest pole selleks põhjust. Aga see on üks tugev indikaator.

Kui pikalt on kestnud koostöö LendTeatriga?

Koostööd pole varem olnud, täna on see esmakordne. Aire Pajur pakkus ühel hetkel välja, et võiksin ehk Lendteatris midagi teha. See pani tulukese põlema, et miks ka mitte… ning siin ma nüüd olen.

Kuidas sündis ja millest räägib etendus Pasjanss? Mis ajendas seda kirja panema?

“Pasjanss” sündis ühest koomilisest situatsioonist ajendatuna, mis leidis aset 1996. aasta omavalitsuste valimistel. See oli aasta, kui oli omavalitsuste uus etapp. Ma ausalt öeldes ei tahakski nii väga sellest ajendist rääkida, kuna see oli tõesti koomiline situatsioon. Aga olgu. 

Nimelt, tekkis olukord, kus üks erakonna pealik kutsus ühte selle piirkonna inimest kandideerima valimistel. Mees aga sugugi kandideerida ei soovinud, ent talle räägiti nö auk pähe. Teda sooviti kandideerima seetõttu, et ta tõmbaks lastevanemate hääli. Mees oli mõned koormad kruusa toonud, kas lasteaiale või koolile, ma täpselt ei mäleta, aga sellest arvati piisavat, et hääled ära tõmmata. Nii ka läks, kuid oh õnnetust! Kruusatooja saigi volikokku sisse, aga erakonna esimees jäi volikogu ukse taha.

Aga nüüd, mis minu näidendis toimuma hakkab, see pole kuidagi tõsieluga seotud. See on puhas minu fantaasia. Ent see ajend, miks ma seda üldse kirjutama hakkasin ja mis mulle naljakana toona tundus, peitus just selles eespool kirjeldatud situatsioonis.

Kas etenduses on ära tunda ka toonaseid/tänaseid elvalasi?

Ei, absoluutselt mitte. Seda paralleeli küll pole mõtet hakata siit otsima. Kõik ülejäänud tegelased ja situatsioonid loos, on puhas minu fantaasia. Mida kõike ei tehta võimu nimel? Kui kaugele võib inimene minna oma võimuahnuses?

Kas ja kuidas koostöö elvalastest harrastusnäitlejatega sobib?

Ma olen Saaremaal harrastusnäitlejatetega teinud koostööd juba ca seitse aastat. Ja need kogemused on mul üsna suured. Ma olen nii palju ise õppinud sellest. Mul on terve süsteem välja töötatud, kuidas harrastusnäitlejatega proove teha. Ma võiksin sellest lausa raamatu kirjutada. 

Mulle meeldib nendega koostööd teha selle pärast, et ma näen iga päev, kuidas näitleja areneb. Siin on arenguruum suurem, kui elukutseliste näitlejate puhul. See teeb rõõmu.

Mis puudutab aga LendTeatrit, siis siin teatrimajas on küll kokku saanud üks talentide ja fanaatikute kamp. Ma ei ole varem nendega kokku puutunud, aga suhteliselt lihtsate vahenditega suudavad nad järele tulla. Nad oskavad väga kiiresti reageerida. Ja, mis peamine, neil kõigil silm särab, nad tahavad teha. Kui seda tahet ei ole, siis pole mitte midagi peale hakata. Ma olen ka sellega kokku puutunud. Siin on selles mõttes lausa lust teha. 

Millal on plaanis lavastus välja tuua?

Pasjansi esietendus toimub 24.juulil ning lisaks etendub veel 25. ja 26.juulil kell 19.00 LendTeatris.

Millised on edasised plaanid?

Pikki plaane pole. Aga nii, kui ma tagasi Saaremaale lähen, on mul lõpetada üks stand-up komöödia. 

Kas LendTeatriga on ka plaanis veel koostööd teha?

Minul isiklikult plaane pole. Seda peab uurima Aire käest. 

Aire Pajur eemalt hõikab: “Kindlasti!”

On teil endal mõni soov või mõte, mida soovite elvalastele öelda enne lavastuse välja tulemist?

Tulge ikka teatrisse ja armastage teatrit. See ei ole igapäevane nähtus, et nii väikeses linnas on nii vahva teater. Kasutage juhust ja toetage neid oma kohaloluga. Ja olge rõõmsad, et teil selline võimalus olemas on. Nüüd ju Elva ka teatrilinn!

Küsis: Kaidi Koppel

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X