HaridusKogukondLapsedNooredValla uudised

“Avatud söögisaalid Elva vallas” kutsuvad koolisööklasse sööma ja perepäevale

Elva valla koolisööklad avavad nädalaks oma uksed kõigile külastajatele. Ettevõtmisega soovitakse kummutada müüte koolitoidu kehvast kvaliteedist ja pakkuda teadmisi tervislikust toitumisest.

Vahemikus 30. septembrist 5.oktoobrini toimub juba neljandat korda maitseväljasõit “Avatud söögisaalid Elva vallas”, millel osalemiseks tuleb eelnevalt registreerida hiljemalt 26. septembril lingil https://forms.gle/7wWNnHBMsUb151yy9. Viiel järjestikusel päeval pakutakse kaheksas koolimajas kõigile huvilistele 3-euro eest tavapärast koolilõunat – täpselt seda sama, mida serveeritakse ka lastele. Võimalusel saab saabudes piiluda ka kööki, kui toiduvalmistamine on selleks ajaks lõppenud. Nädala lõpetab tore perepäev. Koolilõuna-nädalale oodatakse paarisaja külalise ringis. Nädalat lõpetaval laupäevase pere- ja teabepäeva kavas on erinevad töötoad koostöös Meelte kooli, AHHAA teadusteatri ja EMÜ Mahekeskusega. Toimuvad loengud tervist toetavast toidust, katsetatakse lastega ühiselt lihtsaid retsepte hommikusmuutide ja peale-kooli kõhutäie valmistamiseks ning päeva lõpetab põnev toiduteemaline teadusteater.

Igapäevast koolirütmi avatud söögisaalid ei häiri. Romet Piller, Rõngu Keskkooli direktor: “Meie roll on tagada, et kooli keskkond oleks harilik ja turvaline ning külalised kooli peale uitama ei kipuks. Selle oleme juba mitmendat aastat eelregistreerimisega lahendanud ja  see on hästi toiminud.”

Söögisaali külastus, foto: Elva Elu

Krista Loog, AS Elva Teenused juht: “Koolijuhid ja -pered on algusest peale hästi kaasa tulnud. Kuna koolitoidust räägitakse palju ja nõuka-ajast pärinevad kummutamata müüdid on visad kaduma, keskendumegi sellele.” Loog lisab, et varasemate aastate kogemuse põhjal on lõunatajate tagasiside koolitoidule olnud 95% juhtudest positiivne. Koolisöökla menüüd testima kutsub ka lapsevanem Maris, kelle peres käib kooliteed kaks last. “Positiivse laengu annab juba see viisakus ja kokad, kes koolisööklas vastu võtavad. Oma koolisöökla ajast ma sellist melu ja suhtlemist ei mäleta,” julgustab Maris. Neil vanemail, kes koolitoidu suhtes skeptilised on, soovitab ta eriti mõnel lõunal osaleda, et end üllatada lasta.

Laste toitumiseelistuste ja koolitoidu osas üldiselt on julgustavaid tähelepanekuid jagada Elva Gümnaasiumi kokal Elizel. “Ei saa öelda, et lapsed viriseksid. Mida vanemad, seda teadlikumad nad on. Gümnaasiumi laps sööb sageli ka hommikuputru. Samuti on  salati söömise harjumus gümnasistide seas kindlasti suurem, kui nooremate hulgas,” ütleb Elize.

Korraldajad paluvad haigusnähtudega söögisaalidesse mitte tulla ja kaasa võtta ka vahetusjalanõud või kilesussid.

“Avatud söögisaalid Elva vallas” on osa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed.

Üritusesarja programm on leitav veebist https://www.tartumaa.ee/tirin, Facebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.

Avatud söögisaalid Elva vallas: https://elvateenused.ee/avatud-soogisaalid-2024/

Krista Loog
Elva Vallavalitsuse hallatava asutuse Elva Teenused juht

Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts

Tags
Show More

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Related Articles

Back to top button
Close
X