AjaluguElva linnHaridusKogukondKultuurLapsedNooredPersoon

Persoonilugu: aastakümneid noortele muusikaharidust andnud Livia süstib õpilastesse eneseusku

Muusikaõpetaja Livia Kuuskvere on õpetanud Elvas soliste juba aastast 1995, kui toonase Elva Huvikooli direktor Helve Päid avas just Livia soovil solistide ringi. Ta on jäänud solistide ringi juhendama läbi aastate ning on töötanud kolmes erinevas majas mitme erineva asutuse juhi käe all. Nii ongi ta kogunud 27 aastat oma südamesse ilusaid ja veel ilusamaid, sekka ka päris hullumeelseid mälestusi. Nende meenutamine toob tema lahketesse silmadesse heldimuspisarad ning ta ise ütleb, et ei suuda päriselt uskuda, et neid aastaid on tõesti nii palju. 

Livia oma õpilastega Elva Huviala ja Koolituskeskuse laulustuudio õpilaste sügiskontserdil 14.11.2022. Foto: Garmen Vallikivi

Pärand Elva kultuuriloosse

Livia on lõpetanud Elva Gümnaasiumi (tollal Elva Keskkool) ning teda on mõjutanud muusikas kolm väga olulist õpetajat – Kalju Kenner, Valdur Parksepp ja Maimu Sirel. Ta studeeris Heino Elleri nimelises muusikakoolis klassikalist laulu, mille lõpetamise järel sai suunamise Tallinna Riikliku Konservatooriumi. Seal omandas Livia kammerlaulja ja pedagoogi elukutse. Livia valdab nii vokaaltehnilist kui hääletehnika metoodikat. Ta on töötanud ETV ja Raadio segakooris ning osalenud  mitmesugustel kontsertreisidel Venemaal. Ta meenutab kerge muigega, kuidas nad esinesid näiteks Mihhail Gorbatšovile. Täna õpetab ta soliste, nii alg- kui keskkooli ealisi õpilasi, Elva Huviala- ja Koolituskeskuse hubases ja mõnusas lauluklassis. 

Tänavu novembris toimus laulukonkurss Looduslaul juba 17. korda. Selle algatajaks on aga just Livia, kes 17 aastat tagasi tahtis oma sünnipäeva kuidagi tähistada ja mõtles välja laulukonkursi. Nüüdseks on see saanud oluliseks Elva muusikaürituseks väikestele ja suurtele laulu õpilastele, mida korraldab juba aastaid Elva Kultuurikeskus ning Livia enam selle korraldamisega seotud pole. Tema õpilased “kõigest” osalevad sellel konkursil ja sealjuures väga edukalt. Eelkooliealistele lastele mõeldud Lepatriinu laulukonkurss, mida korraldatakse aastast 2013, on aga samuti Livia poolt ellu kutsutud! Livia on arendanud nii noorte muusikaharidust kui Elva kultuurilugu. Aastal 2018 nomineeriti ta Elva valla aasta huvihariduse õpetaja tiitliga.  Endine vallavanem Toomas Järveoja on tänanud Liviat tänukirjaga pikaaegse töö eest muusikaõpetajana. 

Livia meenutab ka, kuidas sai ellu viidud esimene lastelaager. Elva Huvikooli imelised kolleegid Siiri Puhalainen, Kaie Lepp ja Malle Adamson tulid Livia mõttega kaasa ning nii saigi teoks esimene lastelaager Elva lastele 1990-ndate lõpus. 

Annab nõu, kuidas olla üle koolikiusajatest ning süstib enesekindlust

Õpetajana on ta enda sõnul karm – nõuab õpilastelt palju. Siiski on suutnud saavutada oma õpilastega usaldusliku suhte ning noored jagavad oma muresid temaga, peamiselt koolikiusu teemal. Ühele õpilasele soovitas ta kiusaja lähenemisel ette kujutada ennast peeglina kiusaja ees, nii et kõik mida kiusaja ütleb talle, ütleb ta tegelikult endale. Seda sama nippi saavad kasutada ka täiskasvanud, kui kohtuvad inimestega, kes käituvad ebameeldivalt. Muideks, õpilane, kellele ta seda soovitas, tuli järgmine kord tundi ja ütles, et see täitsa toimis.

Lauluõpetaja nendib, et kuigi tema õpilased on lisaks laulmisele osavad ja andekad ka muudel aladel, vajavad nad vahel siiski tuge, et eneseusku kasvatada ja säilitada. Ta on öelnud noortele: “Tead, mina usun sinusse, usu sina ka endasse!”. Õpilasi toetades ja innustades on ta saavutanud nendega usaldusliku suhte.

Looduslaul 2022 13…14 aastaste vanuserühma võitja Grete Koppel õpetaja Liviaga ja klaverisaatja Lisabeth Hindiga. Foto: Garmen Vallivi

Livia õpilased on olnud Triin Norman ja Marit Ilves, kes tänaseks on ise inspireerivad ja uuenduslikud muusikaõpetajad. Mitmesugustele suurematele ja väiksematele lauluvõistlustele on Livia viinud väga palju õpilasi, sealhulgas näiteks Luisa Värk, Elise Ustav, Eliise-Berta Tarto, Maria-Netti Purga, Elis Laasberg, Mari-Liis Kalmus, Taavi Raidma, Mooris Stepanov, Teele Laur, Hanna Mets, Riko ja Sven Oras, Kaia Köörna, Kadri Kosk, Heleri Arumets, Linde Leetberg ja väga-väga paljud teised.(Selgituseks: Õpetaja Livia oleks tahtnud siin kohal palju enam õpilasi mainida, kuid seda poleks jõudnud keegi ära lugeda – seega on mainitud väike kogus õpilasi. Ärge kurvastage, kui teid mainitud pole – te olete kõik Livial südames ja mõtetes.)

Livia on tänulik ka kontsertmeister Malle Valjalale (neiup. Suiste), kes käis lauluvõistlustel kaasas ja saatis laululapsi klaverile. Ainult hea koostöö tulemusena on laululapsed saavutanud mitmetel erinevatel lauluvõistlustel ja -konkursitel suurepäraseid tulemusi – neid on nii palju, et nende üles lugemiseks tuleks eraldi artikkel koostada. 

Kõige suuremaks komplimendiks pidas ta aga seda, kui üks algklassi õpilane ütles talle: ”Tead, ma tahaks sinu juures kolm korda nädalas käia!”

Kohaneb iga olukorraga 

Muusika on saatnud Liviat juba lapsepõlvest. Tänaseni veel on tal meeles ema kaunis lauluhääl, mis kaunistas koduseid hetki. Igatsusega meenutab ta ka oma onu, kelle osavate sõrmede alt voogasid välja imelised kandlehelid. Livia muusikamaitse on klassikast rokini ning hetkel on tema playlisti tipus Itaalia kolm tenorit koosseisust Ilvolo. 

Elva Huviala- ja Koolituskeskuse direktor Garmen Vallikivi iseloomustab Liviat: ”Töötan temaga koos aastast 2004 ning ta on täna täpselt samasugune nagu 18 aastat tagasi – ikka sama pühendunud, südamlik ning armastusväärne inimene. Ta on hea kuulaja nii kolleegi kui muusikaõpetajana, nii kaastöötajad kui õpilased armastavad ja austavad teda. Livia puhul on erakordne see, et ta suudab absoluutselt iga olukorraga kohaneda, ta on pidanud tunde andma üpris ebamugavates olukordades.”

Livia on elanud noortele, muusikale ja Elvale. Aitäh, Livia, pühendumuse ja armastuse eest, mida oled jaganud sadadele noortele! Kui igal õpilasel oleks kasvõi üks sarnane usaldussuhe oma õpetajaga nagu Sinul oma õpilastega, kaoks epideemiana leviv koolikiusamine eesti koolidest. 

***

Ajaloolised faktid: 

  • Elva Huvikool tegutses aadressil Pikk 7 aastatel 1994-2001, 1989-1994 kandis asutus nime Tartumaa Laste Huvikool. Aastal 1979 alustas majas tööd Tartu Pioneeride Maja. Veel varasemalt oli majas Elva Lasteaed. 2001. aastal suleti Elva Huvikooli maja ning huvikool liideti Kultuurikeskusega Sinilind. 
  • Maimu-Koidula Sirel (15.03.1930-29.12.2014) oli koorijuht ja muusikapedagoog. Elva Gümnaasiumis (tollal Elva Keskkool) õpetas ta aastast 1953 elu viimaste aastateni. Ta oli Elva linna aukodanik. 
  • Kalju Kenner (29.03.1929-24.07.1994) oli koorijuht, helilooja, muusikapedagoog. 1992 pälvis ta Elva kultuuripreemia. 9.07.2016 toimus muusikute pingi avamine Elva Lauluväljakul. Muusikute pink on pühendatud Kalju Kennerile ja Maimu-Koidula Sirelile. 
  • Valdur Parksepp (24.06.1942-23.03.2021) oli armastatud muusikaõpetaja Elva Keskkoolis. Hiljem asus ta tööle Elva Muusikakooli akordioni õpetaja ametikohale.
  • Siiri Puhalainen juhendas juba Tartu Rajooni Pioneeride Majas kodundus- ja kombeõpetuse ringi (hiljem Elva Huvikoolis), mida ta juhendas 2016. aastani – kokku 40 aastat! Tänaseks on see huviring kasvanud kokandusringiks, mida juhendab Siiri õpilane kodundusringi päevadelt. 
  • Kaie Lepp oli pikalt mudilasringi “Lepatriinu” ja taimeseade huviringi juhendaja Elva Huvikoolis. Kaie tegi Livia korraldatud Looduslaulu ja Lepatriinu laulukonkursile imelisi lavaseadeid. 
  • Malle Adamson juhendas pikalt Elva Huvikoolis õmblus- ja kunstiringi.

Riin Pross

noorsootöötaja

Elva Avatud Noortekeskus 

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Vaata veel lisaks
Close
Back to top button
Close
X