ArvamusKohalik Võim

REPLIIK: teerullipoliitika digiajastul enam ei tööta

“Laine, oled sa seal, anna endast märku, Mati, me ei näe sind. Tee midagi, et teaksime, et kuuled meid! Kas sa saad hääletada”… – see naljapilt, mis võrdleb veebikoosolekuid vaimude välja ajamisega, on viimastel aastatel netiavarustes päris levinud. Paraku tuleb ette sarnaseid tehnilisi viperusi ka olulisi otsuseid vajavaid (veebi)koosolekutel. Nõnda läks ka eile õhtusel Elva Vallavolikogu koosolekul.

Elva Valla “Arengukava 2022-2030 ja eelarvestrateegia 2022-2026” esimesel lugemisel lõpphääletusel jagunesid poolt ja vastuhääled elektroonilises protokollis 13-13, mille tulemusena jäi eelnõu vastuvõtmata. Selmet sellest välja lugeda, üldist vastumeelsust ambitsioonitu eelarvestrateegia ja lodeva majandamise kohta (mida volinikud ja komisjoniliikmed on eelnevatel nädalal vallavalitsusele ette heitnud), asus vallavalitsus ühte puuduvat häält tagama telefoni teel just nimelt eelkirjeldatud vaimude väljaajamisele sarnaselt. Pärast ligi tunniajast segadust, saanud ühe kinnituse telefoni teel võttis volikogu esimees vastu otsuse, et sellest piisab ja eelnõu on vastu võetud! Ehkki digitaalne protokoll näitas midagi muud.

Kuvatõmmis VOLIS keskkonnast 22. august

Protestiks lahkus enamus saalis viibinud volikogu liikmeid istungilt, põhjendusega, et häälte tagantjärele ühekaupa otsimine pole pikaajalise strateegia vastu võtmiseks korrektne ei juriidiliselt ega sisuliselt.

Volikogu esimees otsustas istungit jätkata, kuna saalis viibis 8 volinikku ning veebi teel veel mõned. Lisaks aitasid vajalikku kvoorumit (juriidiliselt küsitavalt) täita mõnede lahkunud volinike sisselogituks jäänud arvutid. Seega oli juriidiliselt justkui kõik korrektne. Ehkki mõned volinikud ütlesid, et hääli pole, otsustasid teised jällegi, et piisab, et edasi minna. Nõnda viidi volikogu istung lõpuni olukorras, kus koosseisu häälteenamust enam ühelegi päevakorrapunktile ei saadud.

Lahkunud volinike sisselogitud arvutid täitmas kvoorumit

Ehk on see kvooruminõue sedasi juriidiliselt täidetud (miinimum 15 volinikku) ehk mitte, see polegi oluline. Oluline on see, et olemegi paratamatult ajastus, kus peame kaugtöövormi arvestama, ning selle lastehaigused läbi põdema. Eilne Elva Vallavolikogu istung näitas hoopis, et selles uues reaalsuses ei toimi vanakooli napi häälteenamusega nn teerullipoliitika. See ei ole ei siiras, ega veenev ning on juriidiliselt väga küsitav!

Probleem ei ole mu arvates digimaailmas, või selle lastehaigustes, need praagid tuleb paratamatult läbi põdeda. Vallavalitsus peaks algusest peale hoopis püüdlema rohkem volikogu enamuse heakskiidule, tõmmates koomale kulusid, et säiliks elementaarne investeerimisvõimekus. Panustada kehvale (ilma ujulata plaani) heakskiidu saamiseks vaid loetud ülinapile häälteenamusele, on nad siis kvoorumi või hääletustulemuse mõttes vaimud, või lihtsalt passiivsed osalejad, on nii eelmise sajandi teerullipoliitika.

Fred Koppel

Elva Vallavolikogu liige

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X