2021. a kohalikud valimisedKohalik Võim

FOTOD: Kohalikud valimised on tulnud Elva poodide uste ette

Kui varasematel aastatel on kohalike valimiste kampaaniategevustes piirdutud sagedasti otsepostitusega ning reklaamiga kohaliku lehes, siis viimastel kordadel on populaarseks saanud sotsiaalmeedias postitamised ja reklaamidki. Siiski, mitte ainult – neil kohalikel valimistel jääb silma tugev välitöö “põllul” – nii otseses mõttes suurte valimisplakatitega põllu serval kui ka välitööga, mis tehakse Elva valla poodide ees.

Poekampaaniad

KOV volikogu kandidaadid on sisse piiranud mitmed valla keskuste suuremad poed. Populaarsed asukohad on Rõngu Pagari Pood, Elva kaks Konsumit, Rannu AjaO, Puhja Konsum.

EKRE kandidaadid Arbimäe Konsumi ees

Paljudele on säärane pealetükkivus kohalike poliitikute poolt harjumatu. Näiteks elvalane Anne Kähr-Haller sõnab Facebookis, et: “Olen ammu mõelnud, et võiks olla äpp, mis hoiatab kui LHV kutid või muud nuhtlused on poes. Nüüd siin valimiste aegu mõtlen, et see äpp võiks tiba rohkemate hoiatustega olla”. Sellest olenemata on Annet näha päev hiljem agaralt erinevate kandidaatidega poe ukse ees vestlemas.

Ain Pedak (Isamaa), Kertu Vuks, Mikk Järv ja Kristi Hannus (Reformierakond) laupäeval Puhja Konsumi ees. Taamal EKRE kandidaat

Kui laupäeval lõuna paiku Elva kesklinna Konsumi ette minna, käib seal lausa simman. Lõõtsamees Aavo Paap, kes tavapäraselt nädalavahetustel seal musitseerib, on enda koha küll loovutanud poliitikutele. Kohal on nii Sinu Elva, Isamaa, Keskerakonna kui EKRE kandidaadid, kes kõik üsna sõbralikult teineteist tolereerides valijate tähelepanu ükshaaval püüavad.

Küsides kandidaatide endi käest, on inimesed pigem positiivsed ja suhtlemisaldid. “Inimesed olid sõbralikud ja kontaktivalmis.”, sõnab Elva kesklinna Konsumi juures valijaid kõnetanud Isamaa kandidaat Rein Graf. Graf jätkab, et “peamised probleemid, mida kuulsin olid: lõpuni ehitamata lastepark Konsumi kõrval, kõnniteede olukord/puudumine Liiva ja Pargi tänaval, vanad lagunenud põllumajandushooned maal.” Reformierakonnas kandideeriv Mikk Järv ütleb seevastu, et: “maapiirkonnas on number üks teemaks ikkagi kohalikud teed”.

Praguse võimukoalitsioooni võtmeinimesed Mikk Järv, Heiki Hansen, Marika Saar ja Priit Värv pühapäeval Elva Konsumi ees

Laupäeval ja pühapäeval Elva kesklinna Konsumi juures oli täheldada igatahes erinevate nimekirjade vahel head läbisaamist – EKRE inimesed suhtlesid ka kollaste jopedega, ning Sinu Elva pidas tulevikuplaane Isamaaga. Kauem ametit pidanud volinikud meenutasid möödunud aegu, kuid räägiti ka hetkel aktuaalsetest valla teemadest või tehti valimisprognoose.

Pildil Sinu Elva ja Isamaa kandidaadid: Heiki Vabrit, Miia Uibo, Juhani Jaeger, Inna-Inga Kalmus, Toomas Laatsit ja Marika Saar Elva Konsumi eest laupäeva lõuna paiku.

Valijatele jagatakse ka üht teist meelehead. Isamaa valikus on tikutoosid, poekotid ja pastakad. Ka heeliumiga täidetud õhupallid on laste seas populaarne kraam. Tikutoosid, kommid, pastakad on ka EKRE poolt minev kaup. Kertu Vuks jagab Puhja Konsumi ees seevastu enda näo ja nimega pisikesi šokolaaditahvleid. Ka meepurgikesed tundub olevat mitme kandidaadi poolt minev kaup.

Valimisnänni Isamaa laualt

Plakatikampaaniad ja kodukülastused

Tavapärasest suuremal määral on valla eri osade näha plakateid. Suuri PVC alusel näoplakateid leidub nii asulates kui põllul. Plakateid on näha nii ostetud välireklaami pindadel kui ka traktorikärudel. Plakatite rohkusega hakkasid silma Reformierakond, Isamaa ja EKRE. Üle valla võib loendada vähemalt 20 väliplakatit, nende täpset arvu ilmselt ei tea keegi.

Isamaa valimisplakat Puhja lähistel
Armas-Henneke Räis oli enda asemel saatnud Elva Konsumi ette bussi
Valimisliit Sinu Elva vald panustab suurte plakatite asemel väikestele

Lisaks plakatitele on silma hakanud minibussid, mis nii Elvas kui Puhjas aeg-ajalt enda asukohta muutes peamiselt siiski inimeste liikumise sõlmkohtades pargivad.

“Tuleb tunnistada, et oleme ka uksel-uksele kampaaniat pigem maapiirkondades teinud”, ütleb praegune vallavanem Heiki Hansen tagasihoidlikult. Lisaks Hansenile tunnistavad inimeste uksele koputamist ning end programmi tutvustamist ka Konsumi juures kinni püütud Marika Saar ning Raimond Pihlap ja Juhani Jaeger.

Kodukülasastused ei paista häirivat ka elanikke, kel külas käidud. Facebookis ütleb kodanik Ahti Tiirmaa: “Ei tüüta midagi, mulle küll meeldis kui Peeter uksele koputas, kutsusin sisse ja ajasime natuke aega asjalikku juttu.”

Kohalike valimiste e-hääletamine ja elektrooniline hääletamine algab homme 11. oktoober kell 9. Valimistulemused üle Eesti selguvad eeldatavasti 17. oktoobri hilisõhtuks.

Elva Elu

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X