Sport

Elva laskuritele Euroopa MV-lt uued isiklikud rekordid

Euroopa meistrivõistlused laskmises toimusid 22.05. – 05.06. Horvaatias, Osijeki linnas. Euroopa suurimal laskmisüritusel 10m, 25m, 50m ning 300m püssi ja püstoliharjutustes ja jahilaskmises, osales 1473 sportlast 52st erinevast riigist, kes kõik kokku tegid 3123 starti. Elva laskesportlasi oli 30-liikmelises Eesti koondises kokku 7, kes tegid kokku 23 starti. Kõigist riikidest jõudsid medalini 31 ning Eesti sai medalivõitude edetabelis 14.koha.

Pärast kahte tihedalt laskmist täis nädalat ja 23 starti hiljem on aeg teha kokkuvõtteid Elva Laskespordiklubi laskurite laskmisest aasta ühel olulisemal ja suuremal tiitlivõistlusel, Euroopa meistrivõistlustel. 

Kuigi Eesti oma medalivõitude arvu sai avatud ning on 2 võidetud kuldmedaliga 14., siis Elva klubi laskurid seda kullasära enda omaks tunnistada paraku ei saa. Seda saab teha aga Narva Laskespordiklubi püssilaskur Katrin Smirnova, kes 50m lamades harjutuses sai juunioride arvestuses 1.koha 624,6 silmaga ja Kaitseväe Spordiklubi püstolilaskur Peeter Olesk, kes võitis meistritiitli täiskaliibrilises püstoliharjutuses.

Marianne Tavits

Euroopa ja maailma paremate laskurite tase on erakordne. Elva laskurite seast tegid oma esimesed tiitlivõistluste stardid Marleen Riisaar ja Marianne Tavits. Tüdrukute jaoks oli Euroopa ja maailma tippude kõrgeid tulemusi näha ja nendega õlg-õla kõrval lasta väga motiveeriv ja lisavad kui ühest suust, et tabavad ennast tihti mõtlemast, et nad oleksid ju samuti võimelised samal tasemel laskma oma oskuste poolest. „Euroopa MV-l osalemine on andnud mulle hindamatu kogemuse. Mõistan, et tuleb teha oma asja ning pole vaja närveerida“, vaatas oma esimesele EMi kogemusele tagasi Marianne ja lisas „saame kodutiirus märgile pihta, miks ei peaks mujal samamoodi saama.“

Marleen Riisaar

Kõik laskesportlased teavad, et tuleb sujuvalt päästa ja parandust aegajalt teha paremale-vasakule, üles-alla, et miski ei jääks saatuse hooleks. Aga sellest hoolimata on vaja kübeke õnne, et kõik aastate jooksul õpitud nüansid langeksid õigel ajahetkel kokku ning iga lask oleks ideaalselt sooritatud olenevalt harjutusest 60 korda või koguni 120 korda järjest. Ja isegi siis sõltub lõplik koht protokollis ja koguni võidetud medali värv kümnendikest ja lastud sisekümnete arvust. Ja kuigi spordis tuleb pingeridu tekitada ja sportlasi millegi alusel üksteisest ette- ja tahapoole asetada, siis sportlase enda jaoks loeb lõpuks isiklik rahulolu oma sooritusega konkreetsel ajahetkel. Ega ilmaasjata öelda, et laskur võitleb eelkõige iseendaga ja alles siis oma konkurentidega.

Kuna talvel jäid ära Euroopa õhkrelvade meistrivõistlused Soomes, siis lisati need alad suvise Euroopa MV kavasse ja seepärast saabki kaks ja pool nädalat kestnud võistlusi nimetada suureks kõigi alade Euroopa meistrivõistlusteks. Nii nagu iga nelja aasta tagant toimuval MMil, oli ka siin programmis kõik harjutused 10 kuni 300m distantsidel ja nii peetigi arvestust kokku 12 erinevas püssiharjutuses ja 11 erinevas püstoliharjutuses.

Reijo Virolainen

Elva klubi laskuritest Reijo, Kristina, Meelis, Marianne ja Marleen tegid kõik 4 starti, Tuuli 2 ja Siim Christian 1 stardi. Kõige kõrgemateks kohtadeks jäid Meelise 13.koht 300m vabapüssi lamades harjutuses, Reijo 11.koht standardpüstolis ja Marleeni naisjuunioride võistkondlik 7.koht võistkondlikus standardharjutuses. Aga nagu mainitud sai, siis väga häid kohti kaotatakse ühe-kahe väga väikese vea tõttu, mida parimad endale lubada ei saa. Nii jäi näiteks Reijol standardpüstoli harjutuse võit ühe 7 ja ühe 8 kaugusele. Sellised hetked, kus võidutulemus oleks vabalt jõukohane ja ületatav, ajavad ka kogenenud laskuril meele kurjaks. „Kasutamata jäänud võimalus“, ütleb Reijo lõpetuseks.

Ka Tuuli ja Siim Christiani stardid jäid sel korral tagasihoidlikumaks kui nad oma võimete poolest oleksid suutelised olnud. Tuuli sai individuaalses 3×40 lasku standardharjutuses 1126 silma, kuid oli väga väärtuslikuks liikmeks naiskonnas Marianne ja Anžela Voronova kõrval, kui asuti tulejoonele esmakordselt võistkondlikus standardharjutuses. Naiskonnaga koguti kokku 1275 silma ja saadi väärikas 19. koht. Siim Christian lasi oma lemmik harjutust 60 lasku lamades 50m distantsilt, kus tema tulemuseks jäi 609,9 silma.

Tuuli Kübarsepp
Siim Christian Reppo-Sirel
Kristina Kiisk

Õnnesärgis on aga sündinud Kristina Kiisk, kellele selgus spordipüstoli harjutuse 30+30 lasku esimest poolt lastes, et ta relval on katkine kelk. Kristina pidi peale igat lasku kontrollima, kas relv laadis padruni ümber või mitte. Selline lisapinge võib igaühe meist rivist välja lüüa ja segada hea soorituse tegemist. Kristina aga sai harjutuse esimeses pooles 288 silma ning jäi väga rahule.
Järgmisel päeval toimuvaks harjutuse teise poole laskmiseks sai relv parandatud ning lisaks kelgule sai välja vahetatud ka vedrud ning isegi käepide. Aga tipptasemel soorituse tegemisel mõjutavad igasugused muudatused relva juures, mistõttu vajas ka Kristina nendega harjumiseks aega. Kristinal endal oli väga hea meel, et püstol korda sai ning võimalik oli harjutus siiski lõpuni lasta. „Esimene seeria võttis aega, et ennast kokku võtta aga edasi oli juba enamvähem, kuid oleks saanud veel paremini,“ kommenteeris Kristina. Kokku sai Kristina selles harjutuses 569 silma, mis andis talle 44. koha. Tegemist on Kristina suurvõistluste rekordiga ning arvestades muresid ja pingeid seoses relvaga, on Kristina kokkuvõttes väga rahul. „Tore on lasta ja hea on ennast proovile panna, jälle midagi uut õppida ja kogemusi saada ning vanu sõpru kohata ja laskmist tähistada,“ võtab Kristina kokku oma Euroopa MV kogemuse peale pikka võistluspausi.

Meelis Kiisk

Õnnelikud on kindlasti oma tulemustega ka Marianne ja Meelis, kes mõlemad tulid EMilt koju uute isiklike rekorditega. Marianne sai 3×40 lasku standardharjutuses kokku 1146 silma, mis sai üle lastud endisest isiklikust rekordist lausa 21 silma võrra. Meelise uus isiklik rekord tuli 300m 60 lasku lamades harjutuses. Kui Eesti rekord selles harjutuses on Andrei Mihhailovi poolt lastud 597 silma, siis Meelise uus isiklik jääb vaid 2 silma võrra madalamaks, olles nüüd 595 silma! Meelise sõnul oli laskmine seekord suurem väljakutse kui tavapäraselt, sest töö ja kolimise tõttu jäi ettevalmistus kahjuks minimaalseks.

Elva Laskespordiklubi juhatuse esimees ja sportlastega EMil kaasas olnud Lennart Saarepuu on klubi sportlastega väga rahul: „Olen kõigi üle väga uhke! Nad andsid endast parima ja kuigi sel korral meie medaleid ei võitnud, tulime koju siiski kokkuvõttes väga heade tulemustega ja kahe uue isikliku rekordiga.

Pildil vasakult Anžela Voronova ja Meelis Kiisk, kes esindasid Eestit standardi mix harjutuses.
Marleen Riisaar, Katrin Smirnova ja Anastassia Olewicz esindasid Eestit naisjuunioride võistkondlikus standardharjutuses.
Pildil vasakult Tuuli Kübarsepp, Marianne Tavits ja Anžela Voronova esindasid Eestit naiste võistkondlikus standardharjutuses.
Kristina Kiisk ja Reijo Virolainen esindasid Eestit õhupüstoli mix harjutuses.

Detailsemate kokkuvõtetega igast võistluspäevast saab tutvuda meie sotsiaalmeediakanalites Facebookis ja Instagramis.

Sildid
Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X