ArvamusKohalik VõimValla uudised

Kas Elva ujula raha “voolab” ära?

Vahur Jaakma, Valimisliit Elvamaa Esimesed fraktsioon

Elva Vallavolikogu opositsiooni esindajad algatavad Elva valla 2019. aasta eelarve muutmise, sest eelarves on vastuolu Ühinemislepinguga. Ühelt poolt tuleb parandada viga, kus otsustamisel pole piisaval määral jälgitud väga olulist dokumenti. Ja samas tuleb kaitsta Elva ujula rajamise ideed ning selleks kokku lepitud raha õiget kasutamist.

Tuleb ausalt tunnistada, et viga pole ainult võimuliidu poolel. Ka opositsioonis olijate valvsus oli vähene. Ainus võimalus – parandame vigu!

Kuhu siis ujula raha “voolab”?

Möödunud aasta viimasel volikogu istungil võeti vastu Elva valla 2019. aasta eelarve. Kohalviibijaist oli vaid üks volikogu liige selle otsuse vastu. Elva linna spordihoone rajamiseks kavandati 2 614 000 eurot. Kogusummast on plaanis katta 2 326 000 euro ulatuses laenatud rahaga ning 288 000 eurot ühinemistoetuse arvelt. Tähelepanuta jäi tõsiasi, et rajataval spordihoonel pole mingit pistmist ujulaga, ühinemistoetus on aga Ühinemislepingu järgi mõeldud just ja ainult ujula rajamiseks.

Ujula teema on ju vana tuttav, aga paraku mitte hea tuttav, sest ujulat pole ja selle rajamine endiselt selgusetu. Plaane on peetud enam kui kümme aastat. Vahetult enne viimaseid kohalikke valimisi oli asi järjekordselt peaaegu kindel. Ujula rajamise kindlustamiseks sooviti ühineva Elva linna poolt kasutada ka ühinemistoetust 567 800 eurot. Niimoodi see ka lepingusse läks.

 

Meenutame – erakondade ja valimisliitude programmid Elva ujula kohta enne 2017. aasta valimisi 

Valimisliit Ettevõtlikud otseselt ujulat programmis ei nimeta.

Valimisliit Elvamaa Esimesed – rajame mängu-, sportimis- ja tegutsemispaiku.

Valimisliit Elva Vallakodanik oma lühikeses programmis lubab – Ehitame valmis Lõuna-Eesti atraktiivseima ujulaga spordihoone. Pikas programmis – Ehitame Elvasse spordihoone ja ujula. Loome seejuures ujumisvõimalused ka imikutele ja väikelastele.

Veel on märkimist väärt, et VL Elva Vallakodanik tahab täita ühinemislepingut.

Keskerakond lubab – Ehitame valmis ujula/spordihoone, sobivaks ka puuetega inimestele.

Reformierakond lubab – Tugevas Elva vallas on Elvas ujulaga spordikeskus.

Sotsid lubavad – Ehitame Elvasse ujula ja spordihoone.

 

Meenutame – Elva Postipoiss, 7. oktoober 2017. 5 küsimust liidrile.

 

Loetud päevad enne valimisi esitati Elva Postipoisi poolt kõikidele erakondade ja valimisliitude liidritele viis küsimust. Esimene küsimus oli – millised oleksid need kolm objekti, mis Elva vallas tuleks esmajärjekorras valmis ehitada?

Siinkohas toome ära, mida vastati ujula kohta.

Marika Saar, Sotsiaaldemokraadid – ujula Elva(sse); ühinemislepingus kokkulepitud objektid.

Ettevõtlikud, kollektiivne vastus – ei nimeta ujulat ega spordihoonet.

Eva Kams, Elva Vallakodanik – Elva spordihall-ujula; keskenduda ühinemislepingu objektidele.

Peeter Laasik, Keskerakond – spordihall/ujula.

Vahur Jaakma, Elvamaa Esimesed – Elvas spordihoone-ujula tingimusel, et ujula rahuldab terve valla vajadused.

Urmas Kruuse, Reformierakond – Elva ujula; objektid ühinemislepingus kirjas.

 

Kokkuvõtvalt – vahetult enne valimisi peavad valdavalt kõik tähtsaks ujula rajamist Elvasse ja toetuvad tõsimeeli Ühinemislepingule.

 

Jaanuarikuu volikogus

Käesoleva aasta esimesel vallavolikogu istungil jagas vallavalitsus esimeses päevakorrapunktis infot oma tegevuste kohta. Küsiti ka Elva spordihoone hanke kohta. Volikogu liige Eva Kams opositsiooni poolelt küsis aga ujula kohta. Järgnevalt väljavõte protokollist (kirjapilt muutmata):

Seoses selle sama Spordihalliga. Pidi ju ka ujula olema. Ühinemislepingus on meil sees, et ujula ehitamine ja selleks ettenähtud rahasummad. Ma näen selles ühinemislepingu rikkumist. Miks nii tehakse?

Mikk Järv: Kevadel (märts-aprill-mai) volikogus sel teemal rääkisime. Hanke maht on sellisel kujul nagu oli projekt tehtud üle meie võimete. Seal volikogus siis räägiti ja otsustati edasi minnakse spordihoone ehitamisega ja ujula jääb tulevikku. Praegu on paralleelselt käimas ka Verevi ranna planeering. Et sinna ette näha ka konkursi korras ujula ehitamine.

Eva Kams: ühinemislepingu on sees, et ¾ häälteenamusega on lepingu muudatused võimalikud. Kui suur hulk inimesi siis hääletas selle poolt.  

Toomas Järveoja: tookord mingit hääletamist ei toimunud, oli arutelu.

Heiki Hansen: ega ühinemislepingut ei ole rikutud. Keegi ei ole öelnud, et ujulat ei tule. Ujula valmimiseks on täna teised võimalikud variandid, millega tegeletakse. Ma meenutaksin siinjuures, et see taust mis ühinemislepingus nägi ette ujula ehitust ja spordihoonet oli 3,2 miljonit. Me teame, et selle 3,2 miljoni eest me ei pruugi saada isegi mitte spordihoonet. Rääkimata spordihoone-ujulast. Täna on võimalus spordihoone valmis ehitada ja täna on lootust ka et ujula tuleb erasektoriga koostöös.

Kiiduväärne, et Eva Kams tõsisele probleemile tähelepanu juhtis. Hämmastav on aga abivallavanem Heiki Hanseni tõlgendus. Ilmselt mitte ainult tema, vaid vallavalitsus tervenisti on järjekindlalt asunud seaduslike teede asemel hetkel neile mugavamaid radu käima. Meenutame, et veel pole lahendust saanud Hellenurme raamatukogu juhtum, kus abivallavanem Marika Saar ja vallavanem Toomas Järveoja olid väga kindlalt seisukohal, et nemad ei riku Ühinemislepingus kokkulepitut. Justiitsministeerium arvas aga teisiti.

Sedapuhku ei ole küsimus selles, kas ükskord ujula Elvasse ikkagi ehitatakse, vaid selles, et ujula jaoks mõeldud ühinemistoetust, mis on Ühinemislepingus kokku lepitud, ei tohi muuks otstarbeks kasutada.

 

Järjekindel lepingute rikkumine ja meelevaldne tõlgendamine tekitab meis umbusku. Me ei saa niisuguseid otsuseid jätta jõusse! Me peame vead parandama!

 

 

Näita rohkem

Elva Elu

Panime lehele nimeks Elva Elu. Kunagise paberlehe auks, mis ilmus Elvas aastatel 1932-1937 ja ka 1960.aastate algul. Püüame selle sõnumitooja mälestust hoida tänapäeval aus ja väärikuses edasi.

Sarnased artiklid

Back to top button
Close
X